Senap
Senapär en krydda man har på mat, speciellt korv och julskinka. Den användes redan under romartiden. Ingredienserna i senap varierar, men senapsfrön, vatten, olja, socker och ättika kan alla ingå. Mest känd för sin senap är den franska staden Dijon.Sveriges favorit är nog Slotts-senap, tillsammans med Skånsk senap.Några senapstyper
- Svensk senap - finmalen, något söt
- Fransk senap - mycket finmalen, osötad
- Skånsk senap - grovmalen, i övrigt lik den svenska
- Sötstark senap - finmalen, söt
Tillredning av hemlagad senap: häll senapsfrön i en stor skål. Lägg i ett metallklot med ungefär 10 cm diameter. Rotera skålen i horisontalplanet upprepade gånger så att fröna krossas till en smet. Blanda efter smak med socker, salt, ättika och grädde.
Senap är också namnet på den växtfamilj varifrån man får senapsfröet. Se svartsenap, vitsenap, sareptasenap samt de svagt besläktade senapskål och levantsenap.
Se även ketchup.
Senap är även namnet på ett punkband som spelar mollpunk.
Artikeln skriven 2009-01-17 av Learning4sharing
Inga kategorier för denna artikel än...Intresserad av fler artiklar?
Åke OrtmarkUMI
University of Michigan
Indoeuropeiska språk
Diktator
Konstbevattning
Invånare
Feskarbröderna
Fesk