Start Logga In Skriv Artikel Om Oss
Vad söker du?
Allt om 'Scouterna'

Scouterna

Innehåll- 1. Scoutings historia - 2. Vad är scouting? - 2.1 Scoutmetoden - 2.2 Scoutlagen och scoutlöftet - 2.3 Learning by doing - 2.4 Patrullsystemet - 2.5 Friluftslivet - 2.6 Spänning och äventyr - 3. Åldersuppdelningen

1. Scoutings historia

Man kan gott säga att scouting började som ett socialt projekt med en brittisk hjälte i huvudrollen. År1907 samlade Robert Baden Powell (BP) 21 pojkar från olika samhällsklasser till det första scoutlägret, på Brownsea Island utanför Englands sydkust. Ett spännande program, primitiv matlagning och lägerliv, lek och lägerbål -- allt utifrån samarbetet i de fyra patrullerna -- gjorde lägret till en succé. Föreläsningar och skrifter av BP, samt boken Scouting for boys, spred scouting som en löpeld över England och världen. 1910 fanns ca 110 000 scouter enbart i England. Stenen var i rullning. Flickorna ville också vara med och så blev det, även om många menade att det var opassande för den tidens väluppfostrade flickor. När BP och hans fru Olave tog ledningen blev det riktig fart.

År1909 fick scouting fäste i Sverige genom Ebbe Lieberath och 1912 bildades Sveriges Scoutförbund. Emmy Grén-Broberg, kallad Bro, blev ledare för de första flickscouterna och Sveriges Flickors Scoutförbund bildades 1913. Genom samgående startade Svenska Scoutförbundet 1961, med Bengt Junker och Märta Norrman i ledningen. Andra kända profiler är t ex Folke och Estelle Bernadotte.

År2007 firar scouting 100 års-jubileum och då ordnas en världs-jamboree i England, inte långt från Brownsea Island där det första scoutlägret någonsin ägde rum. De engelska scouterna som arrangerar lägret hoppas att det ska komma hela 40 000 scouter från hela världen. Något som skulle göra det till ett av de största scoutlägren någonsin. Det absolut största lägret genom tiderna var den tredje världsjamboreen i Arrow Park, England, där det samlades otroliga 50 000 scouter från 69 länder.

Idag finns det över 35 miljoner scouter i nästintill alla världens länder.

Svenska scouter behöver idag inte bekänna tro på någonting, utan svenska scoutrörelsen uppmanar sina medlemmar att framför allt vilja sina medmänniskor gott. Grupperna är dessutom könsblandade. I USA är scouting dock fortfarande uppdelat i rena pojk- och flickavdelningar, man måste bekänna tro på Gud och homosexuella utesluts.

2. Vad är scouting?

2.1 ScoutmetodenInom scouterna strävar vi efter att stimulera människors utveckling på olika sätt inom olika områden; fysiskt, intellektuellt, socialt, andligt och emotionellt. Vi gör detta för att vi vill vara med och skapa en bättre värld. Vi vill hjälpa våra medlemmar att bli aktiva samhällsmedborgare - "en scout bryr sig". Vårt verktyg är scoutmetoden, det vill säga scoutlagen och scoutlöftet, learning by doing, patrullen och friluftslivet.

2.2 Scoutlagen och scoutlöftetScoutlagen är vår gemensamma bas. Den beskriver vad en scout strävar efter att vara: ärlig, pålitlig, en god kamrat, positiv och ansvarstagande. Scoutlöftet är det löfte om att "efter bästa förmåga följa scouters lag", som de flesta scouter avger i 10 års åldern.

Svenska scoutlagen:

  • En scout visar vördnad för Gud och hans ord (idag skiljer detta mellan förbunden)
  • En scout är ärlig och pålitlig.
  • En scout är vänlig och hjälpsam.
  • En scout visar hänsyn och är en god kamrat.
  • En scout möter svårigheter med gott humör.
  • En scout lär känna och vårdar naturen.
  • En scout känner ansvar för sig själv och andra.

    2.3 Learning by doingLearning by doing är en del av scoutmetoden. Det var pedagogen John Dewey som på 1800-talet först lanserade begreppet och Baden Powell har i böcker visat att han förordar en sådan pedagogik. "Barn vill göra saker. Uppmuntra dem därför genom att visa rätt riktning, men låt dem få göra det på sitt eget sätt. Låt dem få göra misstag. Det är genom dem man får erfarenhet". Learning by doing, eller aktivitetspedagogik som det också kallas, innebär att man lär sig saker genom att göra själv istället för att någon visar och berättar hur något fungerar. Motsatsen "att någon visar något" skulle kunna kallas "learning by showing".

    2.4 PatrullsystemetInom scouting använder vi oss av patrullsystemet. Det är en av beståndsdelarna i scoutmetoden. Scoutrörelsens grundare Baden Powell upptäckte på sina uppdrag i det militära hur viktigt det var att alla soldater kände sig viktiga och behövda. Han insåg vikten av att kunna samarbeta och hjälpas åt i sin grupp. När han bildade scoutrörelsen kom patrullen att spela en viktig roll. En patrull är en grupp om vanligtvis 4-7 pojkar och flickor som tillsammans bildar en fast grupp. Även ledarteamet är en patrull. Att få en patrull att fungera tillsammans tar tid och det är viktigt att ha förståelse för gruppens olika processer. Idag hör vi ofta talas om team och teambildning, vilket ligger nära patrullens sätt att arbeta och utvecklas.

    2.5 FriluftslivetFriluftslivet ökar möjligheterna för personlig utveckling. Learning by doing och patrullarbetet är en naturlig del av en hajk eller ett läger. Dessutom skapar friluftslivet engagemang för naturen och miljön. För utomstående kan det vara lätt att tro att scouting bara innebär friluftsliv. Friluftslivet är en stor del av scouting men samtidigt är det bara ett av de medel som används för att nå fram till ett större mål: att utveckla människor på flera olika plan. Många scouter anser dock att friluftslivet och att träffa nya kompisar, är det absolut bästa med scouting.

    2.6 Spänning och äventyrAlla vet att man lär sig saker snabbare om man samtidigt har roligt. Därför försöker vi på olika sätt skapa ett program som är roligt och spännande. Vi gör det med hjälp av till exempel ceremonier, sagor, teman och friluftsliv. Scoutings grundare Baden Powell sa "If it isnt fun it isnt scouting!"Alla nämnda delar - scoutmetoden, scoutledaren, scouten och äventyr och spänning - skapar tillsammans scouting och gör vår rörelse unik. För att vår rörelse också ska fortsätta att utvecklas är det viktigt att vi ibland stannar upp och funderar över: Vad det är vi gör?, Hur vi gör det? och Varför vi gör det?

    3. Åldersuppdelningen

    Scouter delas upp på olika vis mellan olika förbund (exempelvis finns benämningarna nying, scout, seniorscout och roverscout)Seniorer kan välja att bli scoutledare.

    scoutförbundscoutdistriktscoutkårerstudentroverlag

    Länkar:

    • http://www.scout.se/ - Scoutportal
    • http://www.scout.org/ - Internationella (pojk)scoutförbundet (WOSM)
    • http://www.wagggsworld.org/ - Internationella flickscoutförbundet (WAGGGS)
    • http://www.scout.nxs.se/ - Community för scouter

    Redigera?

    Artikeln skriven 2009-01-18 av Learning4sharing

    Inga kategorier för denna artikel än...

    Vi behhöver hjälp att kategorisera våra artiklar. Kan du skriva ett nyckelord för denna artikel? Du kan skriva upp till 3 olika nyckelord för denna artikel, vi uppskattar din hjälp!

    Skriv nyckelord som du tycker beskriver denna artikel på ett bra sätt. Du kan ange 3 olika nyckelord för denna artikel, max 20 tecken per nyckelord.

    1. Lägg till fler
      Skriv in svaret på frågan: 2+9

    Intresserad av fler artiklar?

    Spica
    Regulus
    Arcturus
    Alphecca
    Antares
    Procyon
    Pressbyrån
    Astrid Lindgren
    Arkebusering
  • Senaste sökningarna

    flod har fått 1648 sökningar. Den senaste gjordes 2025-04-21 19:03:37.

    nova har fått 1608 sökningar. Den senaste gjordes 2025-04-21 18:52:28.

    chalmers har fått 1218 sökningar. Den senaste gjordes 2025-04-21 18:50:05.

    feminism har fått 1535 sökningar. Den senaste gjordes 2025-04-21 18:49:09.

    huggorm har fått 1911 sökningar. Den senaste gjordes 2025-04-21 18:48:35.

    stockholm har fått 1693 sökningar. Den senaste gjordes 2025-04-21 18:48:07.

    krig har fått 1542 sökningar. Den senaste gjordes 2025-04-21 18:47:27.

    envälde har fått 1420 sökningar. Den senaste gjordes 2025-04-21 18:46:11.

    hyacintara har fått 1649 sökningar. Den senaste gjordes 2025-04-21 18:45:28.

    harald wiberg har fått 1802 sökningar. Den senaste gjordes 2025-04-21 18:44:44.

    tvåkammarriksdag har fått 1628 sökningar. Den senaste gjordes 2025-04-21 18:44:10.

    veckotidning har fått 1464 sökningar. Den senaste gjordes 2025-04-21 18:31:02.

    Designed by: template world
    Learning4sharing.nu
    All Rights Reserved. 0.15 SEK

    Logga in

    Välkommen att redigera och skriva nya artiklar!

    Ingent Konto?

    Skaffa konto för att redigera och skapa nya ariklar Nytt Konto.

    Ny Användare

    Välkommen att redigera och skriva nya artiklar! Skapa konto nedan.


    Ett verifieringsmail kommer att skickas till din E-post som du måste öppna och verifiera din E-post med

    Lägg till artikel

    Du är inte inloggad.

    Logga In eller Skapa konto.