Start Logga In Skriv Artikel Om Oss
Vad söker du?
Allt om 'Scientologi'

Scientologi

Innehåll- 1. Kuriosa - 2. Begrepp - 3. Sammanfattning av den hemliga läran

Scientologiär en sekt instiftad av den USA-födde science fiction-författaren Lafayette Ronald Hubbard (L Ron Hubbard).

Sekten har stora likheter med gnosticism, främst genom att den har en exoterisk lära, Dianetiken, och en esoterisk lära som bygger på tankar om förhistoriska händelser där det i religionens hemliga sk OT-dokument (OT = Operating Thetan) bland annat berättas att mänskliga själar är byggda av thetaner, en slags varelser som fördes till jorden av rymdkejsaren Xenu för att avrättas med vätebomber vid foten av vulkankratrar för miljarder år sedan. Dessa själar består varken av materia eller energi och lever bortom rymd och tid. Scientologin bygger därför i likhet med hinduismen på tanken om själavandring. Scientologin har ingen skapargud, men mytbildningen om händelser i förhistorisk tid gör att religionen måste klassas som polyteistisk.

Sekten är mycket kontroversiell, och den största scientologiorganisationen RTC (Religious Technology Center) har i USA dömts för konspiration och skattebrott. Det finns dock andra, mer liberala scientologiska organisationer som fördömer RTCs metoder. Den mest kända fristående scientologiorganisationen är Freezone, som bl a har en omfattande verksamhet i Tyskland.

RTCs företrädare har gjort sig kända för att aggressivt försöka tysta all debatt om rörelsens teologi och dess metoder på Internet, bland annat genom utnyttjande av immaterialrätt såsom varumärkes- och upphovsrätts-lagstiftning mot olika debattforum. Exempelvis äger RTC trademark på ordet "scientology" vilket gör att Freezone inte kan använda det.

Scientologer hävdar att psykiska sjukdomar beror på traumatiska händelser i tidigare liv, och att psykofarmaka är en bluff som bara tillfälligt lindrar symtomen och inte själva sjukdomen. Istället måste man auditeras, vilket innebär att man steg för steg går tillbaka för att hitta händelsen som orsakade sjukdomen. Scientologerna vill därför förbjuda alla droger, även psykofarmaka.

I Sverige är scientologikyrkan relativt accepterad som religion, och dess präster har vigselrätt, vilket de inte har i något annat land i Europa.

1. Kuriosa

Dagens Eko, som vanligtvis är väldigt välbalanserade och opartiska i sina sändningar, hade den 22 november 1999 följande ironiska kommentar i 2300-sändningen, apropå en rättslig tvist mellan Scientologerna och Sveriges regering om den s.k. Scientologbibeln:

"Så vad står då i Scientologbibeln? Jo, att människorna är besatta av själarna från utomjordingar. Dessa själar kallas thetaner och kom till Jorden för 75 miljoner år sedan, efter att utomjordingarna vätebombats av rymdkejsaren Xenu. Allt detta kommer nu regeringen av allt att döma kunna hålla hemligt."

Avdrogningsorganisationen Narconon använder sig av Hubbards teorier i sin verksamhet, men är organisatoriskt inte bunden till Scientologikyrkan. Däremot finns det många inom Narconon som har starka anknytningar till kyrkan, och även vice versa. Huruvida Narconon fungerar som inkörsport till kyrkan finns det delade meningar om men man kan inte bli aktiv inom kyrkan innan man är helt drogfri.

2. Begrepp

clear - ett tillstånd man når efter en viss tids auditering (och annan s.k. processing). Utan att gå in i detalj kan man säga att det är ett tillstånd där man inte längre lider de psykiska effekterna av tidigare trauma. En person som är clear upplever ofta en förbättring av sinnestillstånd, sinnena (syn, hörsel osv.), m.m. Inte helt olikt effekterna vissa hävdar yoga kan ha.

3. Sammanfattning av den hemliga läran

"Det var en gång (för 75 miljoner år sedan, närmare bestämt) en utomjordisk rymdkejsare som hette Xenu (eller Xemu - det är lite knepigt det där med utomjordiska stavningsregler). Xenu härskade över alla planeterna i vår del av Vintergatan, inklusive Jorden - som på den tiden kallades Teegeeack.

Men Xenu hade ett stort problem - alla de 76 planeterna han styrde över var överbefolkade. Varje planet hade i genomsnitt 178 miljarder invånare. Han ville göra sig av med överskottsbefolkningen, så han hittade på en djävulsk plan.

Xenu lyckades, med hjälp av några förrädare, att besegra alla goda personer och deras förkämpar "De lojala officerarna", och införde diktatur. Sedan kallade han in flera miljarder av invånarna för skattskrivning. Men folket blev grundlurat. Istället för att folkbokföras, fick de av onda psykiatriker injektioner av frusen alkohol och glykol, som förlamade dem. Därpå sattes de i rymdplan, som såg exakt ut som en DC-8 (förutom att de hade raketdrift istället för jetmotorer).

I DC-8-rymdplanen flögs de så till planeten Jorden, där alla dessa miljarder förlamade personer packades vid foten av vulkaner, bl.a. på Kanarieöarna. När allt var klart sprängdes vätebomber i vulkanerna, så fångarna dog.

Men historien slutar inte där. Eftersom alla egentligen var själar (eller "thetaner" som de heter i denna berättelse) så behövdes ett knep för att de inte bara skulle återvända till sina hemplaneter i andlig skepnad. Därför satte Xenu upp speciella elektroniska "thetanfällor" som fångade in alla själarna med elektroniska strålar, ungefär som flugpapper fångar flugor.

När själarna fångats in, packades de i lådor och fördes till gigantiska biografer. Där fick de sitta i dagar och titta på speciella 3D-filmer som indoktrinerade dem i hur de egentligen borde leva, och även innehöll många avsiktligt förvirrande sekvenser. Filmerna visade dem falska minnesbilder, och sådana begrepp som "Gud", "djävulen" och "Kristus". I vår berättelse kallas detta filmtrick "implantering".

Efter några dagar var filmvisningen över, och själarna fick lämna biograferna. Då började de snart klumpa ihop sig. Eftersom de allihop sett samma filmer, trodde de nu nämligen att de var en och samma person. De slog sig ihop i klasar om några tusen själar i varje. Det fanns bara ett fåtal levande kroppar kvar, så själs-klasarna höll samman och flyttade gemensamt in i dessa kroppar.

Det slutade illa för den onde kejsar Xenu. Han störtades av "De lojala officerarna", och låstes in i ett berg på en avlägsen planet. Där sitter han fången än idag, med hjälp av ett superstarkt kraftfält från ett evighetsbatteri.

Så slutar berättelsen. Men än idag är vi alla fullproppade av de stackars hopklumpade själarna, "kropps-thetanerna", som ställer till med allehanda ofog för oss. Om vi någonsin vill uppnå själslig frihet, lycka och hälsa måste vi avlägsna dessa kropps-thetaner. Och den enda anledningen till att folk tror på Gud och Jesus är att de var med i filmen som deras "kropps-thetaner" såg för 75 miljoner år sedan."

Länkar:

  • - Religious Technology Centers hemsida
  • - fristående
  • - gillar inte scientologi

Redigera?

Artikeln skriven 2009-01-17 av Learning4sharing

Inga kategorier för denna artikel än...

Vi behhöver hjälp att kategorisera våra artiklar. Kan du skriva ett nyckelord för denna artikel? Du kan skriva upp till 3 olika nyckelord för denna artikel, vi uppskattar din hjälp!

Skriv nyckelord som du tycker beskriver denna artikel på ett bra sätt. Du kan ange 3 olika nyckelord för denna artikel, max 20 tecken per nyckelord.

  1. Lägg till fler
    Skriv in svaret på frågan: 8+2

Intresserad av fler artiklar?

Tjacka
Abbas Kiarostami
Steven Soderbergh
Wim Wenders
Luis Buñuel
DMT
Afrikaans
AZ
Slaviska språk

Senaste sökningarna

åskledare har fått 1314 sökningar. Den senaste gjordes 2024-02-21 07:10:08.

tommy nilsson har fått 1450 sökningar. Den senaste gjordes 2024-02-21 07:08:04.

teckenslang har fått 1396 sökningar. Den senaste gjordes 2024-02-21 07:07:23.

människa har fått 1016 sökningar. Den senaste gjordes 2024-02-21 07:06:43.

flicknamn har fått 1313 sökningar. Den senaste gjordes 2024-02-21 07:06:33.

jordgudinna har fått 1974 sökningar. Den senaste gjordes 2024-02-21 07:03:37.

big har fått 1465 sökningar. Den senaste gjordes 2024-02-21 07:03:26.

andante har fått 1472 sökningar. Den senaste gjordes 2024-02-21 07:02:34.

smygvinkel har fått 1315 sökningar. Den senaste gjordes 2024-02-21 07:01:58.

hefnerljus har fått 1356 sökningar. Den senaste gjordes 2024-02-21 07:00:21.

ean har fått 1617 sökningar. Den senaste gjordes 2024-02-21 07:00:03.

daniel defoe har fått 1794 sökningar. Den senaste gjordes 2024-02-21 06:59:40.

Designed by: template world
Learning4sharing.nu
All Rights Reserved. 0.08 SEK

Logga in

Välkommen att redigera och skriva nya artiklar!

Ingent Konto?

Skaffa konto för att redigera och skapa nya ariklar Nytt Konto.

Ny Användare

Välkommen att redigera och skriva nya artiklar! Skapa konto nedan.


Ett verifieringsmail kommer att skickas till din E-post som du måste öppna och verifiera din E-post med

Lägg till artikel

Du är inte inloggad.

Logga In eller Skapa konto.