Sås
Sås, tjock och vanligen välsmakande vätska som används som tillbehör till maträtt. Såsen kan innehålla en viss kryddning som anpassats till den aktuella maträtten.Vanliga såser:
- béchamel -en vit grundsås
- brunsås - ofta gjorde med redd sky (demiglace) från stekt kött.
- pås-sås - ofta nedsättande term om färdigsås på påse.
- jordnötssås - ofta kalla för satésås.
- senapssås
- dillsås
- Rhode Island-sås
- Vitlökssås
Ägg-gule (emulsionssåser) baserade såser:
- Sauce hollandaise
- Bearnaise
- Chorong
Fabricerade såser på flaska
- HP-sauce
- ketchup
- soja
- Worcestersås
Salladssåser:
- dressing
- gräddfilssås
- dipsås
- salsa
Efterrättssåser:
- chokladsås
- kolasås
- vaniljsås
- hallonspegel
Se även
- Alingsås
- Hackerslang/Sås
- Sky
Artikeln skriven 2009-01-18 av Learning4sharing
Inga kategorier för denna artikel än...Intresserad av fler artiklar?
BrumTomtebrus
Folkpartiet
Måltipset
Italienska stryktipset
Greyhound
Mixen
Keno
Viking Lotto