Start Logga In Skriv Artikel Om Oss
Vad söker du?
Allt om 'Sagan försåvitt AMIS'

Sagan försåvitt AMIS

(Se även The Saga of AMIS.)

Sagan om AMIS

eller Hur man utvecklar en editor

av Per "TMP" Lindberg

Detta är berättelsen om sju hackers som ville göra en editor. Alla här förekommande personnamn är fullständigt ofingerade, och rejält insyltade. Berättelsen är f.ö. skriven med AMIS själv, så allt du läser är sant!

Det hela började en gång för länge, länge sedan, i datorernas barndom. Någon hade kommit på att man kunde redigera sina källprogram direkt på datorn (eller "elektronhjärnan", som man sa på den tiden). Han skrev sig ett program, med vars hjälp han kunde redigera ett stycke text, vilket som helst, innan han körde det genom kompilatorn, eller vad han nu ville göra med det han skrev. "En strålande ide!", sade alla hans kollegor, och stal den meddetsamma. Alla hade naturligtvis sina egna ideer om hur editorn, som programmet kallades, skulle fungera. Så de skrev om och la till, kopierade, plagierade och gjorde om. Och på så sätt kom iden om en editor att göra sitt segertåg världen över. När datorerna blev allt bättre och bättre, kom även editorerna att förbättras, och redan innan bildskärmsterminalerna gjort den sista skrivande papperterminalen arbetslös, kom någon på att man borde göra en editor som höll en del av texten konstant uppritad på skärmen, så att man kunde åka omkring i texten och redigera. Den första skärmeditorn var född. Precis som när den första editorn kom till världen, spred sig iden som en löpeld, och alla försökte göra en egen skärmeditor.

Och sådan var situationen för ungefär ett år sedan, när Lars-Henrik försökte planka den nya fantastiska super-editorn EMACS. Denna EMACS var större, snabbare, bättre och gladare än någon annan hittills existerande skärmeditor. EMACS kom från datorernas Mecka, USA, och inte nog med det, utan till och med från detta Meckas Kaba, MIT! Till Lars-Henriks förtvivlan fanns inte EMACS tillgänglig på våran dator, NADJA. (Få av oss andra hade vid den tiden hört talas om EMACS, än mindre provat den). Men Lars-Henrik, eller KRSNA som vi kallade honom, var frälst, och ville göra en EMACS som gick att köra på Nadja.

Så småningom fick han ihop något som likande en editor. Skärmuppdateringen var av en ny och revolutionerande typ: Han skrev om hela skärmen varje gång något enstaka tecken hade blivit förändrat. I 1200 baud. Men den fungerade, och vi andra samlades runt Krsnas terminal och skrattade rått.

Men nu hade vi blivit nyfikna, och ville lära oss vad det var för något fantastiskt som Krsna hade försökt göra. Så vi samlades tidigt en söndagmorgon och åkte i ett par bilar till Uppsala, där den dator på vilken Krsna hade lärt sig EMACS stod. (För att förstå vår entusiasm bör poängteras att det var något alledeles enastående att se detta gäng vaket så tidigt -- och på en söndag, dessutom!) Den officiella anledningen var dock att vi skulle köra INTERLISP och det nya CFS (Computer Fantasy Simulation)-spelet ZORK. EMACS, INTERLISP, och ZORK kunde nämligen bara köras under operativsystemet TOPS-20, och på Nadja fanns bara TOPS-10. Inom kort var vi alla övertygade om att EMACS nog var rätt bra, och något som vi ville kunna köra även på NADJA. Så gick några veckor, och vi gick och trånade, och längtade tills nästa gång vi skulle åka till Uppsala.

Under tiden hade något annat fantastiskt hänt: ett program som heter KOM hade blivit tillgängligt på Nadja. KOM är ett "telekonferenssystem", det vill säga att i KOM kan man skriva brev till varandra, och inte nog med det, man kan ha "konferenser" där man gör "inlägg" och "kommentarer". Det hela fungerar ungefär som en insändarspalt, där alla som är "medlem" i en viss konferens kan läsa vad andra skrivit, kommentera, och själv skriva inlägg. Nu började vi alla med stor entusiasm köra KOM minst 2 gånger om dagen, och producera en astronomisk mängd totalt onyttiga nonsensinlägg.

Men så en dag skrev Krsna ett ilsket inlägg där han förklarade att han var utled på att inte ha en bra skärmeditor på Nadja! Vi skulle skriva en egen EMACS!! Om det bara samlades ett gäng hackers vid Nadja nästa söndag och hackade frenetiskt några timmar, borde vi kunna länka ihop våra moduler någon gång vid midnatt, och en första testversion av vår egen EMACS vara ett faktum! Allt skulle skrivas i Pascal och lite assembler. Samling klockan 12!

En total entusiasm utbröt, och eftersom det var ett par dagar kvar till söndag ägnade vi våra KOM-inlägg åt att smida planer. Hur skulle vi dela upp projektet mellan oss? Vad ska editorn heta? Skulle den vara en trogen EMACS-kopia, eller skulle vi göra en egen, och kanske ännu bättre editor? Eftersom vi via KOM hade kontakt med ett gäng likasinnade i Linköping, fick vi tillskott av en kille till som var intresserad av att skriva en editor, Anders Ström, av alla kallad ASTROM eftersom han inte använde Ö utan O i sitt user-namn när han körde på TOPS-20 i Linköping. (Han hade allstå också kört EMACS, och insett att allt annat är skräp).

Några förberedelser inför Den Stora Dagen gjordes. Bl.a. fick vi av NADA (Numerisk Analys och DAtalogi, institutionen som har hand om datorn Nadja) ett PPN (konto) på Nadja där vi kunde arbeta och lägga upp våra filer. Det beslöts att projektet skulle utföras i STACKENs regi. (Stacken är datorföreningen på KTH.)

Så blev då klockan 12 denna efterlängtade söndag. Efter n (ett stort heltal) antal akademiska kvartar, var vi sju stycken hackers samlade: Lars-Henrik "Krsna" Eriksson, bröderna Per och Björn Danielsson, Erik "Captain Zilog" Forsberg, Johnny Eriksson, Anders "Astrom" Ström (upprest från Linköping enkom för detta), och jag själv, Per Lindberg (kallad TMPSA eller TMP, efter min ovana att signera mina program "The Mad Programmer Strikes Again"). Och nu bröt en vild diskussion ut! En av de första allvarliga frågorna som raskt avhandlades, var när och var vi skulle äta middag. Den lokala kineskrogen "Minus Ett" sattes som default, tillsammans med ett klockslag. Så småningom enades vi efter mycket vilda (och stundom handgripliga) diskussioner om ett par punkter:

Editorn skulle vara en trogen delmängd av EMACS. Inga egna påhitt. Ordförande och projektledare Krsna må, om så krävs, använda livremmen för att få dom andra att hålla klaffen. En skärmuppdateringsmodul skulle anropa en logisk skärmhanterare som i sin tur anropar en fysisk dito. Erik håller klaffen, och slutar prata om ovidkommande saker. Ett subset EMACS-kommandon valdes ut. Övriga moduler utkristalliserades och delades ut. Efter en stormig middag, satte sig Krnsa vid en terminal, och, ivrigt påhejad av oss andra, skrev en lista på vilka rutiner som skulle finnas i respektive modul.

Nu hade klockan blivit så mycket att Astrom måste åka med sista tåget tillbaka till Linköping, och vi andra satte oss utmattade framför var sin terminal och läste dagens KOM-inlägg. Klockan blev midnatt, och någon editor hade det inte blivit. Det var nog inte så lätt att göra en editor, iallafall.

Veckan som följde började vi skriva våra moduler och vilt diskutera vårt projekt i KOM. I KOM löste vi namnfrågan, som efter omröstning (I KOM, såklart!) blev mitt eget förslag: AMIS efter Anti-MISär, ett symboliskt namn på vårt hopp om en bättre framtid. "Editor X" var visserligen ett invant namn, men, trots häftigt motstånd från Björn, ströks det från listan på möjliga namn på editorn. Per Danielsson kontrade dock med en alternativ utläsning av AMIS: "Anti - Mung Interface for Suckers". Krsna ville kalla den TMACS eller TEMACS (ur Tiny EMACS) eller XEDIT. Det senare förslaget visade sig redan vara upptaget av en hemsk editor på CDC-datorerna. Återstod så bara att få honom att ge upp TMACS, vilket lyckades efter en smula elak övertalning. För att ytterligare öka förvirringen kom någon med en ny uttolkning av AMIS: "A Major Innovation In Software".

Så blev det söndag igen, och alla samlades för att gå igenom och revidera våra moduler. Inte heller nu blev vi färdiga, men kinesmaten var lika god som förra gången. Söndagarna passerade revy.

Krnsa hade under denna period börjat få för sig att man även kan äta vårrullen med pinnar, och gjorde tafatta försök att skära upp den i små bitar med sina chopsticks. (Han är numera proffs på detta trick!) Ett annat inside-grepp var att man skulle lägga maten i risskålen, och äta med pinnarna i ena handen, och risskålen i andra, nära munnen. Det var under denna period som jag slutade fumla med pinnarna och började använda dom som om det vore den naturligaste sak i världen.

Så en mörk natt när jag satt hemma vid min skärm och körde KOM via telefonlinjen, fick jag syn på ett inlägg av Per Danielsson, som hackade DISKIO, det vill säga den modul som skötte in- och utmatningen på fil. "Break-even point nådd!" För första gången hade en modul i AMIS editerats med AMIS själv. Entusiasmen, som aldrig varit särskilt låg, steg nu, och jag själv började faktiskt tro att AMIS skulle bli något användbart. Det var ungefär vid denna tidpunkt som åtminstone jag började inse att vad som sagts från några i Linköping (som inte var med i AMIS-projektet) om Astrom, var sant. Nämligen att han hade 2 st. Lysares kapacitet när det gällde att skriva program. (LYSATOR är datorföreningen i Linköping). Hans modul, den som sköter skärmuppdateringen, visade sig nämligen vara i stånd till de mest vansinniga trix: den skrev t.ex. aldrig om någon del av skärmen där det (av en ren tillfällighet) redan stod vad som skulle vara där.

Andra finesser och featuers diskuterades: bl.a. vad "kill-bufferten" skulle innehålla innan man själv tagit bort någon text? Ett tag innehöll denna buffer (som går att återkalla, därigenom kan man alltså flytta omkring textbitar) innan man tagit bort något innehålla "The Gettysburg Adress", ett känt amerikanskt tal från nationens barndom. Efter en hetsig debatt beslöts att den skulle bort, det skulle bara vara förvirrande för nybörjarna som ville lära sig AMIS. (Vi tänkte naturligtvis att alla elever på NADA skulle läras AMIS som första editor, en profetia som faktiskt delvis slog in.) Ett nytt talesätt myntades: "--Därför att EMACS gör så!!!!!!" Denna dräpande replik visade sig vara ytterst användbar i alla diskussioner om AMIS, och avslutade snabbt varje dispyt som kunde uppstå. Uttrycket blev så spritt (framförallt i KOM) att det till sist kom att användas i en vidare mening, där varken AMIS eller EMACS behövde vara med. Johnny tillverkade en skylt med de bevingade orden, och satte upp till allmän munterhet.

Projektgruppen hade också fått tillökning i personalen: Jan Michael Rynning, kallad JMR, och Örjan Ekeberg, kallad Örjan. JMR tyckte att vi var lite söliga med att skriva sökrutinerna så han hackade snabbt ihop en egen modul innehållande sökrutiner till AMIS. Örjan kunde inte heller hålla fingrarna i styr, utan hjälpte till med att göra en lathund och hackade också in förkortning av s.k. "Meta-X" - kommandon. Numera är JMR fullt insyltad i projektet, och Örjan är vår femte-kolonnare på NADA.

Nu hade vi en editor som gick att använda, även om mycket återstod att göra. Riktigt hur mycket hade vi väl inte riktigt klart för oss vid den tiden, annars skulle nog många av oss tappat sugen totalt. Det var nämligen nu som dom verkliga problemen började. Ryktet om AMIS hade spritt sig rejält, och nu ville alla titta på den lustiga lilla apan. Det var alltså dags för en release!

Den Stora Dagen var som sig bör en söndag, och vi samlades rätt tidigt, vill jag minnas. En ryslig sak slog oss: vi hade ingen manual. Snabbt kasta ihop en sådan, alltså. En total genomgång av samtliga moduler visade att några behövde avlusas lite. Den fruktade "sista buggen" skulle bort innan vi vågade visa upp något. (Fotnot: den sista buggen definieras i hacker-kretsar som den bugg man tar bort före den sista buggen...) Klockan gick, och vi slet med manual och buggar. Dessutom uppstod vissa organisatoriska problem: vi behövde en speciell version av allting som skulle sparas som en särskild "release-version", och en speciell area att lägga dessa på. Klockan blev midnatt, och mycket återstod att göra. Så småningom kunde vi ändå vara ense om en relativ bugfrihet, och började sammanställa de färdiga modulerna, och kompilera dessa. I den allmänna röran (vi hade börjat bli lite sömniga allihop) uppstod diverse missförstånd, och klockan gick. När det började ljusna över taken (det var mitt i vintern då!!) kunde vi till sist meddela Tommy Ericsson som satt som systemprogrammerare på QZ, Stockholms Datorcentral, att han kunde kopiera rubbet. Ytterligare missförstånd: Manualen var skriven med svensk teckenstandard, och alla HELP-filer o.dyl. skulle vara konverterade till "QZ-standard", vilket innebar att vi (d.v.s. de få av oss som var kvar och hållit oss vakna) fick köra dem igenom diverse konverteringsprogram. (Denna konvertering är nu avskaffad på Nadja, och senare fick vi vi konvertera tillbaka...) Efter ett antal försök lyckades vi, och releasen var ett faktum. Hem och kasta sig på sängen! Naturligtvis var det inte riktigt rätt nu heller, och under måndagen som följde krävdes ytterligare räddningsaktioner för att ställa saker till rätta.

Och nu började cirkusen ta fart på riktigt! En massa synpunkter och felrapporter började strömma in, och ett speciellt möte i KOM skapades, där synpunkter framfördes och kommenterades. (Ännu i dag diskuteras olika finesser livligt i KOM.) Det gamla tillhygget "--Därför att EMACS gör så!!!!!!" användes flitigt. AMIS spreds med ljusets hastighet på det nät av DEC-maskiner som Nadja hänger på, ANF-10. Nu hade dessutom flera fått upp ögonen för att något var i görningen. Grabbarna på ELVIRA, undervisningsdatorn vid E-sekt. på KTH, en PDP-11, var snabbt på plats, och ville få en kopia av källkoden på AMIS för att kompilera med sin egen Pascal. Rapporter om inkompatibiliteter mellan våra olika Pascaler började hagla. Meningen var ju från början att vi skulle skriva Editor X i Pascal för att 1. få den någorlunda snabb, och 2. för att få den flyttbar till andra system. Nu visade det sig att vi utnyttjat saker i vår Pascal som inte är standard. Mer problem. Och sedan ville Jan Åman och dom andra på Fysikums VAX-11 göra sammaledes. Samma problem igen. Dessa klarades dock upp efter några möten med alla inblandade.

Föga anade vi vid denna tid vilka prövningar vi hade framför oss. I så fall hade det nog aldrig blivit någon editor, vilket ju vore synd. Den stora smällen kom när vi skulle sälja editorn.

Jodå, efter inte fullt ett års hackande kom det besked från en firma med anknytningar till KTH: "Hur mycket vill ni ha för AMIS?" Vi kände oss visserligen smickrade, men såg framför oss ändlösa diskussioner med advokater som med hjälp av finstilta kontrakt på någon pervers avart av svenska kräver att vi ska supporta COBOL-mode åt någon bokföringsfirma. Vi började försiktigt fråga höga vederbörande på NADA om vi egentligen fick sälja vår editor, och efter en del funderingar kom vi fram till att vi inte kunde ta emot pengar för AMIS, eftersom vi gjort utvecklingen med gratis maskintid som inte var tänkt till kommersiell användning. Men någon fann på råd: STACKEN, som är en ideell förening kunde sälja AMIS. Sagt och gjort, snart började vi använda vår hemhackade editor till att författa kontrakt -- en användning som vi aldrig i våra vildaste drömmar tänkt på.

Det var nu som stämningen började bli lite otrevlig. Så länge alla jobbar gratis för sitt höga nöjes skull, är allt frid och fröjd. Men när det finns en stor summa pengar att slåss om -- akta er! Alla hade förstås synpunkter, och några tog t.o.m. till skällsord. Efter oändliga manglingar kunde vi till sist sätta våra namn på en utskrift av den 4711:e versionen av kontraktet, som dessutom fått ett "barn" i form av tilläggskontrakt för VAX-versionen. Ett fridfullt lugn lägrades över alla inblandade. Och Stacken tackade för tillskottet i klubbkassan med en brakmiddag som saknade like! Per Danielsson gav sig inte förrän han fått en fjärde efterrätt.

Men Sagan om AMIS är inte slut ännu! Fler installationer har frågat efter (och fått) AMIS. Den första internationella ordern kom (via diverse datornät) från Knut Smaaland på UiO (Universitetet i Oslo:s DEC-10), och ryktet har t.o.m. sipprat ut på det berömda ARPA-nätet i USA. Ett flertal företag som vill skaffa en skärmeditor har frågat efter AMIS. (Iden med skärmeditorer har först efter ett tag spridits till Verkligheten, alias industrin.) Alla som har en bildskärmsterminal, vill naturligtvis ha AMIS modifierad så att den även går att köra på just hans terminalmodell. Och mitt upp i alltihop sitter en liten grupp hackers och hackar förtvivlat på nästa version av AMIS, som ska innehålla ytterligare en delmängd av pappa EMACS. Den färdiga versionen är fortfarande lika avlägsen...

Redigera?

Artikeln skriven 2009-01-18 av Learning4sharing

Inga kategorier för denna artikel än...

Vi behhöver hjälp att kategorisera våra artiklar. Kan du skriva ett nyckelord för denna artikel? Du kan skriva upp till 3 olika nyckelord för denna artikel, vi uppskattar din hjälp!

Skriv nyckelord som du tycker beskriver denna artikel på ett bra sätt. Du kan ange 3 olika nyckelord för denna artikel, max 20 tecken per nyckelord.

  1. Lägg till fler
    Skriv in svaret på frågan: 9+1

Intresserad av fler artiklar?

Kvasiintellektuell
Pseudo
Daidalos
Fanzine
Minoer
Sir Arthur Evans
Rödlök
Semmy Josephson
Ludvig Oskar Josephson

Senaste sökningarna

NATURUM har fått 1175 sökningar. Den senaste gjordes 2024-04-15 20:27:28.

pondus har fått 1453 sökningar. Den senaste gjordes 2024-04-15 20:27:09.

fonografrulle har fått 1440 sökningar. Den senaste gjordes 2024-04-15 20:26:08.

nirvana har fått 1448 sökningar. Den senaste gjordes 2024-04-15 20:25:12.

citronsoda har fått 1478 sökningar. Den senaste gjordes 2024-04-15 20:22:43.

asatro har fått 1899 sökningar. Den senaste gjordes 2024-04-15 20:22:29.

spasm har fått 1363 sökningar. Den senaste gjordes 2024-04-15 20:21:42.

mutkolv har fått 1340 sökningar. Den senaste gjordes 2024-04-15 20:19:39.

puts har fått 1356 sökningar. Den senaste gjordes 2024-04-15 20:19:12.

halvljus har fått 1359 sökningar. Den senaste gjordes 2024-04-15 20:16:58.

Pulsvalstelefon har fått 1254 sökningar. Den senaste gjordes 2024-04-15 20:16:40.

sovjetunionen har fått 1331 sökningar. Den senaste gjordes 2024-04-15 20:16:19.

Designed by: template world
Learning4sharing.nu
All Rights Reserved. 0.09 SEK

Logga in

Välkommen att redigera och skriva nya artiklar!

Ingent Konto?

Skaffa konto för att redigera och skapa nya ariklar Nytt Konto.

Ny Användare

Välkommen att redigera och skriva nya artiklar! Skapa konto nedan.


Ett verifieringsmail kommer att skickas till din E-post som du måste öppna och verifiera din E-post med

Lägg till artikel

Du är inte inloggad.

Logga In eller Skapa konto.