Start Logga In Skriv Artikel Om Oss
Vad söker du?
Allt om 'Runsten'

Runsten

Innehåll- 1. Äldre stenar - 2. Yngre stenar - 3. Nutida stenar - 4. Andra runor och stenar - 5. Länkar

En runsten är en sten försedd med runor, inhuggna av en runristare. De flesta skandinaviska skriftfynd från förhistorisk tid består av runor inhuggna i stenar. De flesta runstenar är resta till minne av någon död historisk person, ofta vid kristendomens början i Skandinavien, därför är inskrifterna ofta av typen: X reste stenen efter Y, en av de mest förträffliga män som någonsin levat, Gud hjälpe hans ande. Z ristade.

1. Äldre stenar

Runsten av äldre typ. Den äldre runraden.

Det har historiskt funnits två perioder för ristandet av runstenar, den äldsta pågick runt år800 och var koncentrerad till det dåtida Danmarks kärnland, Skåne och Sjælland. Den runrad som användes har kommit att kallas den yngre danska futharken. Även en enseelig mängd runstenar finns i Östergötland, där bland annat Rökstenen till stor del har inskriptioner av den s.k. äldre germanska futharken. Medan de yngre stenarna normalt bara berättar vem som reste stenen efter vem, lite släktförhållanden och vem som högg stenen så har de äldre stenarna även ofta mystiska meddelanden med dolda undertoner och med vissa fraser skrivna med så kallade lönnrunor, ett slags kod man använt dels för att man inte velat använda de riktiga orden för att slippa ställa sig i onåd med makterna¹ och även för att ge stenen skydd hos makterna så att den inte förstördes och då har det även fungerat som runmagi, på en av stenarna i Björketorpsmonumentet vid Listerby i Blekinge finns texten, Mäktiga runors hemlighet jag dolde här, kraftfulla runor. Den som bryter detta minnesmärke skall ständigt plågas av arghet. och på Rökstenen finns dom tre runorna som motsvarar "NIT" som då är en kod för Tor. De flesta stenar från denna tid är idag förstörda, på Själland och i Skåne har de ofta slagits sönder och använts i gärdsgårdar eller använts som material i kyrkobyggen; oftast med inskriptionen vänd innåt.

¹ Jämför den här omskrivningen, man beklagar sig om "den elaka" och vad "den" ställer till med men vill inte nämna "dess" namn (notera att man inte heller direkt, endast möjligen refererat till en person) "o den (där)", oden, onden. on = oden (ex; Onsala Odens sal), on-ska "o dens skapelse(r)" (man skyller på den elaka, jämför fan-skap).

2. Yngre stenar

Runsten av yngre typ.Den yngre runraden.

Den andra glansperioden för runsternarna inträffade mellan år1050 och 1200. Stenar från denna tid har främst hittats i Uppland, Västmanland och Sörmland i Sverige, varför den runrad som använts kallas den yngre svenska runraden. Till antalet är dessa stenar betydligt flera och ca 80 % - 90 % av alla runstenar ristades vid denna tid och finns resta i dessa landskap. Dessa yngre runstenar är ofta betydligt mer artistiska till sin utformning än de äldre, de har ornamentik med flera slingrande drakar som flätats i ett speciellt mönster. Drakarna skulle "bindas" till stenen och därför var det viktigt att allting skulle bli ett enda ombo om man skulle ta upp två ändar och dra. Regeln är att varannan korsning med en annan slinga ska gå "över" och varannan ska gå "under". Inskriptionerna var vanligtvis mer enformiga och handlade till största del om rena minnesstenar resta över någon broder, son eller far som dött i främmande land.

Kuriosa: I Husby-Ärlinghundra i södra Uppland finns en sten med inskriptionen: Björn, Finnvids son, lät hugga denna sten till minne av sig själv. (Aftonbladet Kultur, 2002-07-29)

Samtida med dom yngre runstenarna är dom så kallade eskilstunakistorna vars kortsidor har resta stenar som i pricip är runstenar, skillnaden är att gavelstenarna är spetsiga i toppen och formar sig på samma sätt som en gotiskt valvbåge presis som fönstren i kyrkorna som kistorna har stått uppstälda i eller utanför. Här två stenar från socknen Sandby på Öland; .

3. Nutida stenar

Tidigare under 1900-talet så har det väl inte ristats allt för många stenar, mest rör det sig om gravstenar eller skolprojekt men sen en tid så har Kalle runristare () en omfattande produktion av stenar, som han även säljer på export, även till Ryssland. Företaget Ericsson har låtit rista två runstenar, bland annat till lanseringen av Bluetooth, som ju fick sitt namn efter den danske kungen Harald Blåtand som levde under den första runristarperioden. Det finns även en icke oanseelig mängd hobbyristare som ristar runstenar.

4. Andra runor och stenar

Runor har också karvats i horn, ben, trä, bark- och björknäverbitar (nordens motsvarighet till papyrus) och liknande. Dessa inskrifter är dock i stor utsträckning förlorade, men vi kan från de fynd som finns se att runskriften även användes till annat än högtidliga inskriptioner. I Haga Sofia i Istanbul har man påträffat en inskription med runor och en stor lejonstaty som på vikingatiden stod i hamnen i Aten (numera som krigsbyte i Venedig) har en vacker runslinga med inskriptioner av den yngre typen på ena frambenet.

Tidigare ristades sällan med runor i Skandinavien, däremot har det påträffats bildstenar. De mest kända är de gotländska bildstenarna som dateras till 300- till 400-tal. Det finns även några kända bildstenar från slutet av bronsåldern, ca år500 f Kr, till exempel Häggebystenen som visar en hingsthetsning och står uppställd på Historiska muséet och sedan finns även de tio stenar som påträffats i Kungagraven i Bredarör utanför Kivik i Skåne. Kiviksgraven har dom äldsta kända svenska bildstenarna och dateras till slutet av stenåldern eller ca år2000 f Kr. Två av stenarna i kivik har stulits och tycks vara för evigt försvunna.

5. Länkar

Se även:

 • Runristare
 • Runor - futhark / runrad
 • Håkanstenen
 • Björketorpsstenen
 • Forshedastenen
 • Stenar i Östergötland:
  • Rökstenen
 • Stenar på Jylland:
  • Jellingestenen
 • Stenar funna i USA:
  • Kensingtonstenen

 • från riksantikvarieämbetet.

Läs vidare:

 • i första upplagan av Nordisk familjebok, fjortonde bandet, 1890

Redigera?

Artikeln skriven 2009-01-17 av Learning4sharing

Inga kategorier för denna artikel än...

Vi behhöver hjälp att kategorisera våra artiklar. Kan du skriva ett nyckelord för denna artikel? Du kan skriva upp till 3 olika nyckelord för denna artikel, vi uppskattar din hjälp!

Skriv nyckelord som du tycker beskriver denna artikel på ett bra sätt. Du kan ange 3 olika nyckelord för denna artikel, max 20 tecken per nyckelord.

 1. Lägg till fler
  Skriv in svaret på frågan: 3+6

Intresserad av fler artiklar?

Rolfing
Journalist
Ulf Adelsohn
Gestaltterapi
Djupterapi
Intranät
Autogen träning
Inter
Biofeedback

Senaste sökningarna

lidl har fått 1328 sökningar. Den senaste gjordes 2024-07-22 18:13:02.

lisp har fått 1600 sökningar. Den senaste gjordes 2024-07-22 18:09:49.

riksdag har fått 1822 sökningar. Den senaste gjordes 2024-07-22 18:08:59.

religionsfrihet har fått 1234 sökningar. Den senaste gjordes 2024-07-22 18:06:25.

butylbutanoat har fått 1881 sökningar. Den senaste gjordes 2024-07-22 18:05:04.

vårdagjämning har fått 1313 sökningar. Den senaste gjordes 2024-07-22 18:03:46.

anya har fått 1200 sökningar. Den senaste gjordes 2024-07-22 18:03:39.

ekvidistans har fått 1370 sökningar. Den senaste gjordes 2024-07-22 17:58:38.

ihsan har fått 1508 sökningar. Den senaste gjordes 2024-07-22 17:58:07.

ldpest har fått 1470 sökningar. Den senaste gjordes 2024-07-22 17:57:15.

arkeikum har fått 1427 sökningar. Den senaste gjordes 2024-07-22 17:55:50.

komponent har fått 1428 sökningar. Den senaste gjordes 2024-07-22 17:55:10.

Designed by: template world
Learning4sharing.nu
All Rights Reserved. 0.06 SEK

Logga in

Välkommen att redigera och skriva nya artiklar!

Ingent Konto?

Skaffa konto för att redigera och skapa nya ariklar Nytt Konto.

Ny Användare

Välkommen att redigera och skriva nya artiklar! Skapa konto nedan.


Ett verifieringsmail kommer att skickas till din E-post som du måste öppna och verifiera din E-post med

Lägg till artikel

Du är inte inloggad.

Logga In eller Skapa konto.