Rundradio
Rundradio innebär utsändning av ljudsignaler över radio till en stor publik, i motsats till kommunikationsradio, radiolänk, radiotelefoni eller mobiltelefoni, som går från en station till en annan.Rundradio bygger på uppfinningen radiotelefoni (ljud över radio, inte bara morsesignaler) i en ny användning (innovation), nämligen utsändning från en sändare till många mottagare. Ett patent på radiotelefoni gavs åt Reginald Aubrey Fessenden år1901 och den första utsändningen gjordes också av honom på julafton 24 dec 1906 från en sändare i Brant Rock, Massachusetts. Det förstärkande elektronröret uppfanns 1905 av Lee DeForest, men användes inte för dessa tidiga utsändningar. I stället använde sändaren en roterandehögfrekvensgenerator (2 kW, 100 kHz) byggd av svensken Ernst Alexanderson. Förmodligen användes passiva kristallmottagare med högohmiga hörtelefoner. Både Fessenden och Alexanderson arbetade åt Thomas Alva Edison.
Rundradion som vi känner den idag föddes på 1920-talet.En av de första stationerna var brittiska BBC, som började reguljära utsändningar år1922. Radiotjänst i Sverige inledde reguljära sändningar år1925. Redan tidigare fanns dock privata rundradiostationer både i Sverige och flera andra länder.
Rundradion var en revolutionerande uppfinning och kan jämföras med genombrottet för WWW på 1990-talet, då Internet började användas för elektronisk publicering, från att tidigare ha varit ett medium för e-post, filöverföringar och terminalinloggning.
Etymologi: Det svenska ordet är bildat efter det tyska, rundfunk. Tyska Funk betyder gnista eller gnistsändare, vilket var det vanliga ordet för radio i Tyskland, trots att gnistsändare aldrig använts för rundradio, eftersom de bara lämpar sig för telegrafi och inte för ljud. Det norska ordet, kringkasting är bildat efter det engelska, och är inte bundet till trådlös teknik. Inom datanät har ordet broadcast kommit att återanvändas, och har inspirerat termen multicast.Att hitta en lika generell svensk översättning av engelska broadcast (t.ex. kringkastning, efter norskt mönster) är nog svårt.Det närmaste man kan komma är nog utsändning.
saob:1/219/55958
Artikeln skriven 2009-01-16 av Learning4sharing
Kategorier för Rundradio
Radioteknik(1), Rundradio(1), Radiohistoria(1)Intresserad av fler artiklar?
DunkadunkaSpråkfamilj
Och solen har sin gång
Nordgermanska språk
Norn
Västgermanska språk
Vandaliska
Indoiranska språk
Bengaliska