Start Logga In Skriv Artikel Om Oss
Vad söker du?
Allt om 'Roxette'

Roxette

Roxette är en svensk popgrupp som slog igenom år1986. Den består av Per Gessle och Marie Fredriksson. Roxette har varit etta på anrika Billboard-listan i USA fyra gånger med låtarna The look, Listen to your heart, It must have been love och Joyride.

Det svenska rockbandet Roxette bildades år1985 av Marie Fredriksson och Per Gessle. De hade känt varandra ända sedan år1977, och båda hade spelat in skivor tidigare.

Per spelade med Gyllene Tider från slutet av 1970-talet fram tills dess att det började gå dåligt för gruppen. Det sista albumet man släppte hette Heartland Café och därefter splittrades gruppen år1984.

Marie både skrev låtar och sjöng i början av 1980-talet. Hon började sin karriär i bandet ”Strul”. Men då denna grupp inte blev någon succé gjorde Marie solodebut med låten ”Het Vind” 1984, och fick med den sitt genombrott.

År1986 fixade Thomas Johansson, ABBA:s manager, ihop Per och Marie, och de bildade då Roxette. Deras första låt skrevs av Per, men var egentligen inte menad för Roxette. Låten hette Svarta Glas, men Per skrev sedan om låten till Engelska och bytte titel till Neverending Love. Rolf Nygren på EMI föreslog att Per skulle sjunga låten med Marie, och det gjorde han. Efter ett tag släppte man sitt första album Pearls of Passion. Det var egentligen meningen att låtarna på skivan skulle hamna på Pers tredje soloalbum, men istället blev låtarna Roxettes låtar till debutskivan. Skivan blev ganska populär i Sverige, men inte lika uppskattad i andra länder. Det tyska TV-programmet Pink gjorde en intervju med Roxette. Efter det gjorde de ytterligare några intervjuer i Tyskland och åkte sedan tillbaka till Sverige. Hemma i Sverige gjorde man en turné tillsammans med artisterna Orup, Eva Dahlgren och Ratata. Det blev en ganska lyckad turné som sågs av över 110 000 människor runt om i landet. Efter turnén gjorde Marie ännu en soloskiva, som såldes i 200 000 exemplar.

År1988 släppte Roxette sin andra skiva Look Sharp!. Samma år fick man sitt stora genombrott utomlands. Enligt osäkra källor sägs det att det var en amerikansk utbytesstudent som hade bott i Sverige ett tag och hade börjat lyssna på Roxette. Han tyckte att de var så bra att han tog med Roxettes två skivor till USA där han tog kontakt med radiostationen KWB i Minneapolis och berättade om Roxette. KWB spelade låten The Look från albumet Look Sharp flitigt, och det ledde till att den började spelas på andra radiostationer över hela landet. Den 28 mars 1989 fick Per ett meddelande om att The Look låg etta på BillBoard-listan i USA. Först trodde han att det var ett skämt, men till slut förstod han att det var sant. Det var exakt ett år efter det att de hade spelat in låten. I oktober 1989 fick de sin andra list-etta i USA, Listen To Your Heart. Nu var de tillräckligt kända för att starta en Europaturné. Turnén gick väl-digt bra, trots att Marie fick ryggskott dagen före premiären i Helsingfors. Under den 9 månader långa turnén gav de över 1300 intervjuer.

Disney ville att Roxette skulle skriva en låt till den nya filmen Pretty Woman med Richard Gere och Julia Roberts. Det var nära att det inte blev någon låt, deras rådgivare hade nämligen sagt till dem att inte göra någon låt för att Richard Gere var på väg neråt och Julia Roberts var det ingen som hade hört talas om. Men det blev en låt, It Must Have Been Love, som Per skrev år1987. Den var från början en jullåt, men efter lite omskrivningar i texten skickade man låten till Disney. Filmen blev en stor succé och filmens soundtrack såldes i över 9 miljoner exemplar över hela världen. Låten hamnade dessutom etta på BillBoard-listan, Roxettes tredje list-etta i USA.

År1991 släppte man skivan Joyride med en låt som hette likadant som skivan. Den hamnade etta på listor över hela världen, bland annat på BillBoard. Skivan såldes i ca: 10 miljoner exemplar. Videon till Joyride, som för övrigt hade kostat 400 000 dollar att göra, blev framröstad till den bästa videon på MTV. Man hade också planerat en turné för skivan, men turnén blev inställd p.g.a. Gulfkriget. Man bestämde sig för att släppa skivan, och påbörja turnén i Europa istället. Turnén blev en stor succé och drog mer än dubblet så många åskådare som förra turnén. Man fortsatte sedan turnén till Australien, efter det åkte man hem till Sverige för att några veckor senare åka till USA. Där fortsatte man att spela in turnéskivan, Tourism, som man började på i Australien. Plattan släpptes 1992 och såldes i 7 miljoner exemplar. Sedan åkte man till Argentina, där Roxette var det största bandet. Elever fick till och med ledigt från skolan för att få bra platser till konserten. Det är till och med så att en del skolor i Sydamerika använder Roxettes låtar för att lära barnen engelska. Efter turnén spelade Marie in en soloskiva, Den Ständiga Resan. Hon spelade själv keyboard och regisserade skivan själv. Hon gjorde också en liten lågbudgetturné. Efter det tog Roxette en paus. Marie skulle få barn och Per började bygga ett eget hus vid kusten, och gjorde en turné med det gamla bandet Gyllene Tider.

År1994 släppte man ännu en skiva, Crash! Boom! Bang!. Även denna gång gav man sig ut på en världsturné, men man åkte inte till USA. Skivbolaget trodde nämligen inte att de skulle bli så populära i USA. 1995 kom ännu en skiva, Rarities och i oktober samma år kom samlingsalbumet Dont Bore US Get To The Corus! Roxettes Greatest Hits, som innehåller 14 av de bästa gamla låtarna och 4 helt nya låtar. år1996 släppte man Baladas En Español. Efter ett litet avbrott i inspelningen av nya låtar kom år1999 ännu ett album, Have A Nice Day, som spelades in i Spanien. Man hann släppa en skiva till, 2001 Room Service, innan man i september 2002 fick beskedet att Marie hade fått en hjärntumör. Den 30 september 2002 opererades hon för tumören på Karolinska sjukhuset i Stockholm. Operationen gick bra och man släppte skivan The Ballad Hits som planerat. Trots avbrottet på grund av tumören tänker Roxette fortsätta med att spela in nya låtar.

Diskografi

  • Pearls Of Passion, år1987
  • Look Sharp, år1988
  • Joyride, år1991
  • Tourism, år1992
  • Crash! Boom! Bang!, år1994
  • Rarities, år1995
  • Dont bore us get to the chorus, Roxette greatest hits, år1995
  • Baladas en español, 199?
  • Have a nice day, år1999
  • Room Service, år2001
  • The Ballad hits, år2002
  • The Pop Hits, år2003

Några Roxette-sidor

  • http://www.roxette.se - Officiell hemsida
  • http://www.roxette.nl - Officiella Fancluben
  • http://www.dailyroxette.com - Roxettenyheter
  • http://www.roxservice.com - Bra sida
  • http://www.roxette.rr.nu - Ännu en bra sida

Redigera?

Artikeln skriven 2009-01-18 av Learning4sharing

Inga kategorier för denna artikel än...

Vi behhöver hjälp att kategorisera våra artiklar. Kan du skriva ett nyckelord för denna artikel? Du kan skriva upp till 3 olika nyckelord för denna artikel, vi uppskattar din hjälp!

Skriv nyckelord som du tycker beskriver denna artikel på ett bra sätt. Du kan ange 3 olika nyckelord för denna artikel, max 20 tecken per nyckelord.

  1. Lägg till fler
    Skriv in svaret på frågan: 9+9

Intresserad av fler artiklar?

Sko
Ruser
ITunes Music Store
Leviticus
Numeri
Pär Blomkvist
Pär Cederqvist
Pär Rittsel
Skär

Senaste sökningarna

civilkurage har fått 995 sökningar. Den senaste gjordes 2018-12-13 18:32:44.

hälla har fått 668 sökningar. Den senaste gjordes 2018-12-13 18:32:40.

bostream har fått 781 sökningar. Den senaste gjordes 2018-12-13 18:32:34.

smog har fått 1045 sökningar. Den senaste gjordes 2018-12-13 18:32:31.

snigeln har fått 955 sökningar. Den senaste gjordes 2018-12-13 18:32:28.

ruska har fått 783 sökningar. Den senaste gjordes 2018-12-13 18:32:16.

bon har fått 1051 sökningar. Den senaste gjordes 2018-12-13 18:32:07.

bita har fått 898 sökningar. Den senaste gjordes 2018-12-13 18:31:57.

ög har fått 743 sökningar. Den senaste gjordes 2018-12-13 18:31:54.

nummer har fått 1070 sökningar. Den senaste gjordes 2018-12-13 18:31:51.

packets har fått 651 sökningar. Den senaste gjordes 2018-12-13 18:30:47.

den försvunna diamanten har fått 506 sökningar. Den senaste gjordes 2018-12-13 18:29:29.

Designed by: template world
Learning4sharing.nu
All Rights Reserved. 0.07 SEK

Logga in

Välkommen att redigera och skriva nya artiklar!

Ingent Konto?

Skaffa konto för att redigera och skapa nya ariklar Nytt Konto.

Ny Användare

Välkommen att redigera och skriva nya artiklar! Skapa konto nedan.


Ett verifieringsmail kommer att skickas till din E-post som du måste öppna och verifiera din E-post med

Lägg till artikel

Du är inte inloggad.

Logga In eller Skapa konto.