Romersk-katolska kyrkan
Den romersk-katolska kyrkan grundades, enligt katolsk tradition, av apostlarna Paulus och Petrus med centrum i Rom.Det var den första kristna kyrkan med formell organisation, och fick organisatorisk stadga när kristendomen blev statsreligion i romerska riket.Den grekisk-ortodoxa kyrkan är den första förgreningen på kristendomens släktträd.Senare tillkom även den rysk-ortodoxa kyrkan när munkarna Kyrillos och Konstantinos översatte Bibeln till ryska (fornkyrkoslaviska) och skapade det kyrilliska alfabetet.
Med inspiration av den tyske prästen Martin Luther genomförde de kristna kyrkorna i norra Europa på 1500-talet reformationen under vilken de bröt sig ut ur romersk-katolska kyrkan och bildade nationella kyrkor som predikade på folkspråket i stället för latin.Religionsklyftan ledde till stridigheter och användes som förevändning för trettioåriga kriget i Tyskland och Centraleuropa under 1600-talet.
Reformationen i Sverige genomfördes av Gustav Vasa. Denne bestämde sig för att utrota katolicismen fullt ut, vilket ledde till flera blodbad och förtryck. Motiveringen kan tänkas vara att Gustav Vasa skulle få ta över all rikedom Katolska kyrkan hade inom Sveriges gränser.
Romersk-katolska kyrkan är fortfarande den enskilt största kristna organisationen och dominerar Sydeuropa, östra Centraleuropa upp till Polen, Sydamerika, stora delar av USA och olika länder i Afrika och Asien.
- Romersk-katolska kyrkan i Sverige, http://www.katolskakyrkan.se/
Man kan bli katolik på två sätt, antingen döps man in som barn eller också upptas man som vuxen. Har man inte blivit döpt tidigare i en annan kyrka så blir man det då. Katolska kyrkan erkänner det dop som praktiseras både i de flesta protestantiska och ortodoxa kyrkor m fl.
Se även:
- Inkvisitionen, Giordano Bruno
- Reformationen
- Index Librorum Prohibitorum
Artikeln skriven 2009-01-17 av Learning4sharing
Inga kategorier för denna artikel än...Intresserad av fler artiklar?
SjälAlbert Ball
Patriotism
Engelsk
Boställe
Livgardet
Beriden högvakt
Högvakt
Populism