Rödbeta
Systematik: Organismer, Domän: Eukaryota, Rike: Växtriket , Division: Fröväxter, Klass: Tvåhjärtbladiga, Ordning/Familj: Mållväxter (Chenopodiaceae) Släkte: Betor (Beta vulgaris)Rödbetan (ssp. vulgaris var. vulgaris), är en röd beta, en rotfrukt som innehåller ett starkt rött färgämnekallat betacyanin. Rödbetor kan också vara gula och kallas i så fall för gulbetor. Det finns även en speciell sort som kallas polkagrisrödbeta. Stamformenför rödbetan är i likhet med andra odlade betor förmodligen strandbetan. Rödbetan är tvåårig växt som första året bildar bladrosett samt rot med upplagsnäring, och senare bilda s.k. blast.
Rödbetan är en köksväxt och som antas ha uppkommit under medeltiden och kom till Norden på 1600-talet. Under hela 1800-talet var rödbetan i princip den enda grönsak som konserverades. Förutom att ätas kokt som en primör, kan man av rödbetan göra rödbetssoppa (t.ex. borsjtj), inlagda rödbetor, rödbetssallad och rörakor. I kristid har rödbetan även rostats till kaffesurrogat.
Artikeln skriven 2009-01-18 av Learning4sharing
Inga kategorier för denna artikel än...Intresserad av fler artiklar?
SvartrotStig Vig
Tage Dirty
Zero
Tigertassen
Lockrop
Bretonska
Lettiska
Loniska