Start Logga In Skriv Artikel Om Oss
Vad söker du?
Allt om 'Riksväg 23'

Riksväg 23

Riksväg 23 är en viktig riksväg som går mellan Malmö och Växjö, (och sedan vidare mot Oskarshamn). (Det diskuteras att dra vägen från Växjö till Linköping i stället för till Oskarshamn, och istället tilldela vägen Växjö - Oskarshamn ett annat riksvägsnummer.) Vägen har stor lokal- och regional betydelse för all trafik som skall från Malmö och upp in igenom Göingebygden till Växjö och Oskarshamn. Det innebär att en stor del av all trafik som kommer söderifrån och skall till Gotland, kör på den här vägen. Det är även en stor semesterväg med mycket sommartrafik och även stora skogstransporter utnyttjar denna väg, likaså är det ett stort pendlarstråk mellan bl.a. Växjö och Åseda.

Riksväg 23 viker av från E22 i Rolsberga och fortsätter sedan norrut.

Vägen har en ganska varierande standard, även om den får sägas vara väldigt god. Biten mellan Rolsberga - Höör är värst för vägen går rakt igenom samhällen som Gamla Boo, Snogeröd och det är många utfarter på vägen vilket gör den ganska olycksdrabbad eftersom det är mycket trafik till Höör. Höör kan vara en mardröm att köra igenom, mycket trafik och rondell vid korsningen med väg 13 där tack och lov många försvinner in till Frostavallen. Hela sträckan igenom Höör är totalt 5 km lång rakt igenom samhället, Vägverket har planer på att bygga om sträckan men som vanligt saknas pengar.

Efter Höör blir det bättre, fortfarande en del trafik men inga samhällen att köra igenom. Däremot är det ganska kurvigt, så man får se upp. Vägsträckan mellan Höör-Hässleholm är en ganska vacker sträcka.

Hässleholm passerar man förbi utan några större bekymmer och sedan man ledde om vägen förbi Stoby 1999 så är det godkänd vägstandard. Efter Hässleholm blir vägen som bäst, kan man säga. Bred nybyggd väg (faktum är att hela sträckan från Hässleholm upp till länsgränsen har byggts under de senaste 15 åren) och inte så mycket trafik gör att man kör förbi Hästveda och Osby utan att blinka, vid trafikplats vid Östanå korsar vägen Riksväg 19.

Efter länsgränsen och landskapsgränsen in i Kronoberg går vägen förbi Älmhult och IKEA men tyvärr är det en ganska smal väg upp till Växjö nu, även om man turligt nog inte åker igenom några samhällen, men endast vissa sträckor kring Huseby är 13-metersvägar. Vid Lövhult har man dessutom gjort vägen extra bred; Meningen är att vid krig skall vägen användas som landningsbana.

Växjö är en ganska sorglig historia. Det börjar med trafikljus (och köriskbenägna) Rottne. Efter Rottnekorset blir vägen motortrafikled, men vid Helgevärma, där riksvägarna 25, 27 och 30 ansluter upphör motortrafikleden för 50 meter för att möjliggöra en vänstersväng ut på rampen mot motorvägen 25-27-30 västerut! (Troligtvis en av de mest korkade trafikplatserna i Sverige.) Sedan fortsätter man upp på Norrleden som är en oerhört trafikerad väg men bara motortrafikled. Att den noga räknat omfattar sju riks-och länsvägar (23, 25, 27, 29, 30, 122 och 138), varav tre genomgående, gör att vägen har stor betydelse för fjärrtrafik som skall samsas med lokaltrafik inom Växjö. För att göra det ännu värre har man dessutom trafikljusreglerat korsningen vid Norremark så det ofta uppstår köer där i rusningstid. Det är en skamfläck som kommunen och Vägverket borde ha byggt bort för länge sedan, sträckan bör helt klart vara motorväg. Det finns nog inga ord för hur många gånger jag har svurit över att sitta fast i en bilkö i Växjö.....

Efter Växjö kommer samhället Sandsbro. För tillfället dundrar trafiken igenom byn, men Vägverket och kommunen skall inom en snar framtid börja bygga bort denna flaskhals och ersätta 13-metersvägen med en fyrfältig väg. Men pga alla vänstergnällande människor som bor i Sandsbro (dock där vägen inte ska gå), har vägbygget försenats i 10-tals år.

Avsnittet mellan Växjö- Åseda - Högsby finns det inte så mycket att säga om. Glest befolkat, man ser nästan inga hus med undantag för Åseda som man passerar förbi. Vägen är byggd under de senaste 30 åren, tidigare gick vägenen lång omväg genom Älghult och Lenhovda. Vägen till Högsby är ok, inte så bred men det är inte så mycket trafik även om det tätnat mer mellan Växjö-Åseda som är ett stort pendlarstråk. Annars går vägen igenom Småländska höglandet och skog, och man ser verkligen att landskapet är annorlunda jämfört med skogarna kring Växjö, det är nästan uteslutande bara gran- och tallskog på den här sträckan. Mellan Fagerhult och Åseda byter man län till Kalmar län.

Högsby är ett samhälle man åker igenom tyvärr, för vägen borde ha dragits om för länge sedan. Men när man skulle besluta var riksvägen skulle gå, bestämde sig kommungubbarna i Högsby att vägen skulle gå igenom samhället för att det skulle gynna de lokala näringsidkarna. Vägverket har ej heller några planer på att dra om vägen för tillfället, så man får stå ut.

Det värsta med Högsby är att man passerar järnvägen Linköping - Kalmar och har man otur kan man få stå en stund och vänta på att tåget skall passera.Efter Högsby går vägen ihop tillsammans med riksväg 34 en bit, fram till vägskälet vid Bockara. Här svänger man av till höger till Oskarshamn.

Om Bockara finns det inte mycket att säga om, en kyrka, en bensinmack och en massa villor. Enligt Kalmar läns framtidsplaner finns det planer på att dra om vägen förbi Bockara, men det verkar som om planerna är avlägsna och kommer antagligen inte bli verklighet under de närmaste 10 åren.

Vägen mellan Bockara - Oskarshamn karaktäriseras av att man kör igenom en massa skog och berg och kör förbi några sjöar. Vid Århult kan man svänga av mot Kristdala och Vena och även (fast det står inte på skyltarna förrän man är i Kristdala men det är samma väg som vägen till Vena) till Hultsfred.

Det första man ser när man äntligen kommer fram är inte Oskarshamn utan Döderhult. Efter att man kört förbi samhället (som numera är ihopbyggt med Oskarshamn) på 13-metersvägen som går precis utanför byn, kommer man äntligen fram till Oskarshamn. Officiellt slutar nu vägen vid trafikplatsen mot E22, där man kan välja att köra till Kalmar eller Norrköping. Annars kan man fortsätta att åka igenom stan, ner till hamnen och ta en Gotlandsfärja.

Redigera?

Artikeln skriven 2009-01-16 av Learning4sharing

Inga kategorier för denna artikel än...

Vi behhöver hjälp att kategorisera våra artiklar. Kan du skriva ett nyckelord för denna artikel? Du kan skriva upp till 3 olika nyckelord för denna artikel, vi uppskattar din hjälp!

Skriv nyckelord som du tycker beskriver denna artikel på ett bra sätt. Du kan ange 3 olika nyckelord för denna artikel, max 20 tecken per nyckelord.

  1. Lägg till fler
    Skriv in svaret på frågan: 5+1

Intresserad av fler artiklar?

Riksväg 40
Riksväg 68
Riksväg 73
Svinesundsbron
Gayörat
Mugg
Stamnät
Hundkapplöpning
Hårlag

Senaste sökningarna

glocal har fått 1141 sökningar. Den senaste gjordes 2020-08-08 20:03:36.

komplott har fått 820 sökningar. Den senaste gjordes 2020-08-08 20:01:51.

ATA har fått 1320 sökningar. Den senaste gjordes 2020-08-08 20:00:19.

flygplan har fått 1254 sökningar. Den senaste gjordes 2020-08-08 19:59:02.

256 har fått 1299 sökningar. Den senaste gjordes 2020-08-08 19:58:31.

halm har fått 1177 sökningar. Den senaste gjordes 2020-08-08 19:58:09.

rabbin har fått 1507 sökningar. Den senaste gjordes 2020-08-08 19:48:47.

dörr har fått 781 sökningar. Den senaste gjordes 2020-08-08 19:48:45.

jehovas vittnen har fått 1735 sökningar. Den senaste gjordes 2020-08-08 19:46:35.

icke har fått 1175 sökningar. Den senaste gjordes 2020-08-08 19:46:21.

partikel har fått 1141 sökningar. Den senaste gjordes 2020-08-08 19:41:38.

spott har fått 1453 sökningar. Den senaste gjordes 2020-08-08 19:37:50.

Designed by: template world
Learning4sharing.nu
All Rights Reserved. 0.25 SEK

Logga in

Välkommen att redigera och skriva nya artiklar!

Ingent Konto?

Skaffa konto för att redigera och skapa nya ariklar Nytt Konto.

Ny Användare

Välkommen att redigera och skriva nya artiklar! Skapa konto nedan.


Ett verifieringsmail kommer att skickas till din E-post som du måste öppna och verifiera din E-post med

Lägg till artikel

Du är inte inloggad.

Logga In eller Skapa konto.