Start Logga In Skriv Artikel Om Oss
Vad söker du?
Allt om 'Ricinolja'

Ricinolja

Ricinolja

Moderväxt Ricinträd (Ricinus communis)SynonymerCastorolja, amerikansk olja, resinolja, laxerolja, bäverolja Farmakopénamn Oleum palmae Christi, Oleum de Palma Christi, Oleum palmae liquidum, Oleum castoris, Oleum cherva, Oleum cicinum, Oleum ricini, Ricini oleumINCI-namn Ricinus communis (CAS-nummer 8001-79-4) Engelska namn Castor oil , ricinus oil, American oil, palma Christi oil, palm Christi oil, tangan-tangan oilAndra namn Ricinusöl, Rizinusöl, Rhinocerosöl, Castoröl, Heiliges Oel (tyska), kiki (sumeriska), himashiyu (japanska)• Latinska: Huile de ricin (franska), olio di ricino (italienska), aceite de ricino (spanska), óleo de rícino (portugisiska) • Nordiska: Rincinusolie (danska) Förväxlingsrisk • Castoréum = doftämnet bävergäll• Löslig ricinolja = blåst bomullsfröolja

Tradition Gammal som lampolja, läkemedel och hudvårdsmedel i Europa och Asien. Den användes av sumererna i Babylonien och finns i Eberspapyrusens recept (1550 f Kr) i medel mot stinkande bölder och som avföringsmedel. 1152 f Kr gick gravbyggarna i strejk därför att de inte fick den ricinolja de behövde till skydd mot solen. Mest var den dock lysolja. På 400-talet f Kr nämns oljan i sanskrittexten Bowers handskrift och vid samma tid berättar Herodotos om fröna och hur oljan utvinns ur den i Egypten: När de insamlat den, pressar man på några håll ut olja genom bultning, medan andra rostar den och kokar ut den, och vad som då rinner av, det samlar de upp. Oljan är tjock och duger lika bra som olivolja till lyse, men är illaluktande.Fem århundraden senare skriver Plinius om samma egyptiska ricinolja - till mat vedervärdig. Under antiken och fram till medeltiden var ricinolja en vanlig olja för utvärtes bruk men inga utom egyptierna verkar ha tagit den invärtes, även om Dioskorides första århundradet beskriver dess laxerande effekt. Enligt honom var den oätlig men bra som lampolja och kunde användas utvärtes på skorv och skabb. Arabiska läkare använde den inte alls och det bidrog nog till att den blev bortglömd. Den återupptäcktes i slutet av 1700-talet, nu som laxerande medel och användes som sådan i Sverige en bra bit in på 1900-talet. Ett tag användes den i Grasse för att göra örtolja men inte idag. 1900-tal Ricinolja är fortfarande kosmetikaindustrins favoritolja. Det berättas om industrins jakt på råvaror under andra världskrigets ransoneringstid: En produktchef fick tips om ett stort lager ricinolja som hölls gömt i en lada. Han gav sig snabbt iväg, och provsmakade varenda tunna för att förvissa sig om att det var äkta vara. Sedan hade han diarré i dagar, men det var det värt.FarmakopéernaRicinolja har varit officinell i de gamla svenska farmakopéerna fram till och med den sista 1946, framför allt som laxermedel men också som uppmjukande medel i hudpreparat. I början framställde apoteken den själva (utan föreskrifter om att ricinet skulle tas bort), men från och med sjätte upplagan 1845 uteslöt man fröna och apoteken fick köpa in oljan färdigberedd. Det var en ganska dyr olja. Den fick följa med in i den nordiska farmakopén 1964 och är idag upptagen i den europeiska. Framställning De mogna fröna, som innehåller upp till 65 % olja, kan pressas både kallt och varmt. Stora frön från buskar och träd ger olja för tekniskt bruk medan små, skalade frön från ettårig ört ger olja som används medicinskt. Mest tillverkas i Brasilien, Kina och Indien, men den framställs också i Medelhavsområdet, Nordamerika, Västindien och England. I mitten av 1900-talet ansågs italiensk ricinolja särskilt bra; bara där och i Frankrike kallpressades den.KallpressningDioskorides beskriver hur egyptierna gjorde sin olja första århundradet - fröna maldes på kvarn och pressades sedan i flätade korgar. En liknande metod beskrivs från Indien vid 1800-talets mitt: Fröna krossas, läggs i hampsäckar och pressas.Efter två kallpressningar är fortfarande 55-60 % av oljan kvar och också det gifitga ricinet som finns i fröna (pressresterna används de som råttgift). För att få bort detta måste oljan hettas upp med vatten eller värmas med vattenånga (värmen får ricinet att koagulera), och/eller så pressar man rostade frön. VarmpressningEn varm metod beskrivs också av Dioskorides: De i solen torkade frukterna befrias från skalen, stötas i en mortel och utkokas med vatten. Den uppflytande oljan avskummas med en mussla. Vattenkokningsmetoden har använts och används i Ostindien, Västindien och Nordamerika och så görs det i princip fortfarande.Extraheringmed alkohol, vilket ger en kraftigare laxerande olja än pressning.

Beskrivning • Kallpressad: Fet, mycket tjock men klar, färglös eller svagt gul. Icke torkande, d v s utstruken i ett mycket tunt lager tar det ca 40 dagar för den att torka. Gulnar inte. Mindre renad olja kan vara grön. Börjar korna sig - avskiljer vita kristalliniska korn - vid 0° och börjar stelna till en fast genomskinlig massa vid -17. Ändrar viskositet efter temperatur, varför den används i flygplansmotorer. Utan lukt, med mild smak. • Varmpressad och extraherad (inte medicinskt användbar): Mindre renad kan vara mörkbrun. Börjar stelna redan vid några minusgrader.Ricinoljans äcklighetRicinoljan ska inte smaka illa om den är färsk, sägs det, och dagens ricinolja smakar inget annat än oljigt. Ändå är ricinolja ökänd för att smaka illa, utan att det går att få klarhet i vari äckligheten bestått eller berott på. Någon har framkastat att det åtminstone delvis kan ha berott på att oljan ofta varit härsken, men ricinolja härsknar inte lätt. Det verkar råda enighet om att oljan var osedvanligt otäck fortfarande på 1920-talet. Någon som hävdar att oljan var både lukt- och smakfri vid det laget menar att den måste ha äcklat framför allt genom sin oljighet. En bättre smakande variant var annars aromatisk ricinolja (Oleum ricin aromaticum) med tillsats av anisolja, socker och sprit.Mått och vikt100 ml väger 95-96 gram. Löslighet • Olöslig i vatten och glycerin; blandningen delar sig i två skikt och måste skakas om före användning. Till skillnad från andra oljor är den inte blandbar (förrän vid 300°) med fast, mjuk eller flytande paraffin. • Till skillnad från andra oljor är ricinolja löslig i alkohol (lika delar 91 % alkohol vid 50°, under alla förhållanden med ren alkohol) och blandningen förblir klar - därav användningen i kosmetika. Kan blandas med vegetabiliska och eteriska oljor och smältas med fetter, hartsämnen och vaxer.

Innehåll Det giftiga proteinet ricin (3 %) finns inte kvar efter rening.Fördelning av fettsyror: Mättade fettsyror 1-2 % (stearinsyra och palmitinsyra). Omättade fettsyror • Enkelomättade 93-94 %: Ricinolsyra och ricinicolsyra 75-90 %, 7 % oljesyra. • Fleromättade 3-4 % (linolsyra). Varianter • Av ricinolja görs också turkisk rödolja.Förvaring Härsknar lätt. Om den förvaras mörkt och svalt (under 15°) i lufttätt och välfyllt kärl håller den sig mycket stabil i flera år. InköpHos importörer av eteriska oljor för runt 70 kr halvlitern. Apotekens ricinolja, t. ex. 300 ml till ca 75 kr, måste beställas.

Parfym • Användning: Bra neutral bärarolja och fixatör för doftämnena i oljehaltig parfym.Hudvård Känns rätt fet på huden. Lugnar, mjukgör och skyddar, men absorberas mycket långsamt; torkar i stället till ett skyddande vattentätt lager. Används i salva, kräm, rengöringskräm och liknande produkter där det är viktigt att oljan inte sugs upp för snabbt och på torra ställen som armbågar, knän, hälar, eksem, psoriasis. Ger bra glid och glans i cerat och är ofta över halva innehållet i läppstift. Lugnande på ögats bindhinna och lindrar irritation av skräp i ögat.Sedan länge använd i Indien och Kina på sår och utslag. Egyptierna använde den till solskydd och på "stinkande bölder". Emulgeras lätt. Tillsätts i aceton för att ge ett nagellackborttagningsmedel som inte torkar ut naglarna.

Hårvård Förr vanlig i dyrare hårolja - den ger glans och ett vattentätt skydd. I motsats till de flesta andra oljor bildar den ingen matt yta på håret.Massage Tas inte så lätt upp av huden utan stannar kvar på ytan. Tag runt 15 % med lättare oljor. Fast tvål + Varmpressad och extraherad ricinolja används i tvål. Förtvålas mycket lätt och med mindre natriumhydroxid än andra oljor och till och med animaliska fetter, 128-132 gram per kilo olja; endast rapsolja kräver mindre. Se förtvålningstabellen för jämförelser. Ingen annan olja ger så hudvänlig och genomskinlig tvål och såpa. Den används i finare tvålar tillsammans med andra oljor och fetter som ger fasthet och mer lödder; ricinoljan själv ger stabilitet åt löddret. Kan tillsättas för att överfetta tvålen, lämpligen när den smälts om efter att ha mognat en månad, eller i färdigmognad köpt glycerintvålmassa. - Tvål på bara ricinolja blir för mjuk, rentav klibbig, och löddrar dåligt. Att man annars snålar med oljan beror framför allt på priset.Natriumtvål av ricinolja (INCI-namn: Sodium Castorate)Ricinoljans alldeles egen natriumtvål, förtvålad med natriumhydroxid - se vidare under Salter och tvålar.

Hudreaktion Fall av kontaktallergi har rapporterats (sällsynt). Om man är överkänslig bör man välja en annan olja i läppstift - inte så lätt, eftersom det är olja nr 1 i denna bransch. Ricinolja förekommer också i cerat, men där är den lättare att undvika, eftersom billiga cerat ofta består av bara vaselin och paraffin.

Invärtes bruk Använd i Europa sedan 1770-talet som ett milt men pålitligt laxermedel som verkar genom att irritera. Vuxna tog 1-2 msk, barn en halv. Fram till 1920-talet verkar den ha varit närmast en universalmedel i de svenska stugorna. Laxering var ju bra för det mesta och vuxna tog rediga doser, 3-4 msk. Rekommendationen var 1-3 msk alkoholextraherad olja. Oljan lär vara snudd på gammalt nationalläkemedel i Italien. I Algeriet används fröna som preventivmedel. Mat och dryck Glidmedel på godis och tabletter. Smakämne i nötprodukter och desserter. Matolja i Kina. Giftighet Stora doser invärtes ger illamående, diarré och magsmärtor.Nöten med dess frön innehåller proteinet ricin (ricinolsyreglycerid) som sammanklibbar och fäller ut blodkropparna - 3-10 frön är dödande för en vuxen, ett enda frö kan döda ett barn. Giftet följer dock inte med när oljan extraheras utan blir kvar i frömassan, och pressad olja värms extra för att rena från ricin.

Kommentar: sidan verkar i stora drag hämtad från shenet aromas hemsida?

http://www.shenet.se/ravaror/ricinolja.html varför inte skriva mera kortfattat och sedan hänvisa med länk dit? /sQata

Redigera?

Artikeln skriven 2009-01-17 av Learning4sharing

Inga kategorier för denna artikel än...

Vi behhöver hjälp att kategorisera våra artiklar. Kan du skriva ett nyckelord för denna artikel? Du kan skriva upp till 3 olika nyckelord för denna artikel, vi uppskattar din hjälp!

Skriv nyckelord som du tycker beskriver denna artikel på ett bra sätt. Du kan ange 3 olika nyckelord för denna artikel, max 20 tecken per nyckelord.

  1. Lägg till fler
    Skriv in svaret på frågan: 10+6

Intresserad av fler artiklar?

Bågsträng
Mustang
Muskelbil
General Motors Electro-Motive Division
Saturn
Bruno Wintzell
Nisch
Paint affär Pro
Corel Photopaint

Senaste sökningarna

herpes har fått 1109 sökningar. Den senaste gjordes 2018-08-21 06:07:37.

arvidsson har fått 904 sökningar. Den senaste gjordes 2018-08-21 06:07:34.

svartrock har fått 933 sökningar. Den senaste gjordes 2018-08-21 06:07:31.

karlstad har fått 907 sökningar. Den senaste gjordes 2018-08-21 06:07:25.

läkare har fått 734 sökningar. Den senaste gjordes 2018-08-21 06:07:22.

emergens har fått 979 sökningar. Den senaste gjordes 2018-08-21 06:07:20.

ambrosia har fått 923 sökningar. Den senaste gjordes 2018-08-21 06:07:09.

calle har fått 787 sökningar. Den senaste gjordes 2018-08-21 06:06:51.

skada har fått 963 sökningar. Den senaste gjordes 2018-08-21 06:06:46.

badkruka har fått 921 sökningar. Den senaste gjordes 2018-08-21 06:06:43.

varg har fått 1034 sökningar. Den senaste gjordes 2018-08-21 06:06:35.

ar har fått 1325 sökningar. Den senaste gjordes 2018-08-21 06:06:33.

Designed by: template world
Learning4sharing.nu
All Rights Reserved. 0.10 SEK

Logga in

Välkommen att redigera och skriva nya artiklar!

Ingent Konto?

Skaffa konto för att redigera och skapa nya ariklar Nytt Konto.

Ny Användare

Välkommen att redigera och skriva nya artiklar! Skapa konto nedan.


Ett verifieringsmail kommer att skickas till din E-post som du måste öppna och verifiera din E-post med

Lägg till artikel

Du är inte inloggad.

Logga In eller Skapa konto.