Restaurang
Restaurang /substantiv/ är en lokal där man serverar mat och dryck som är tänkt att förtäras på plats.Ordet restaurant användes första gången i Paris år1765 och slog igenom i svenskan på 1860-talet. Tidigare kallades matställen för krog, värdshus eller källare. Traditionen att ha matservering i källaren på rådhuset (i Stockholm: Operakällaren) är en urgammal europeisk tradition. Orden restaurant (matställe) och restauratör (kock) kommer från franskan. Att restaurera betyder återställa och genom att servera kunden god mat kan hon få sina krafter återställda. Införandet av ordet mötte ett visst motstånd, eftersom det ansågs vara en hädelse att påstå att någon annan än Gud skulle kunna återställa en människa. Den försvenskade stavningen med -ang har blivit den dominerande på 1900-talet.
- i första upplagan av Nordisk familjebok, trettonde bandet, 1889
- i Svensk etymologisk ordbok (1922) hos Projekt Runeberg
Se även
- bar, krog, pizzeria, snabbmatskedja
Artikeln skriven 2009-01-17 av Learning4sharing
Inga kategorier för denna artikel än...Intresserad av fler artiklar?
AluminiumFan
Banan
Coca-Cola
Korv
Hamburgare
Ishockeyspelare
Njurunda SK
Tampa Bay Lightning