Start Logga In Skriv Artikel Om Oss
Vad söker du?
Allt om 'Rastafari'

Rastafari

Rastafari är en Abrahamitisk religion som uppstod bland svarta på Jamaica. Rastafarianer ser i regel Etiopiens tidigare kejsare Haile Selassie som Gud (Jah), och Selassie anses i högsta grad vara i livet fortfarande. Rastafarianernas Gud finns inte i himlen utan här på jorden, i alla människor. Att alla människor inte blir rastafarianer beror på att de inte upptäckt Gud inom sig. Att söka Gud inom sig är en livsuppgift för rastas. Hyllningar till Jah och Rastafar I finns i otaliga reggaetexter. Rastafarianer är i allmänhet vegetarianer och använder inte alkohol eller droger. Undantaget är marijuana som är rastafarianernas heliga drog. Denna drog brukas dock absolut inte av alla rastafarianer. Bob Marley t.ex. var från början emot marijuana.

i Tredje Mosebok 19 kapitlet står det: "I skola icke rundklippa kanten av edert huvudhår, ej heller skall du avstympa kanten av ditt skägg". Vidare satt Simsons styrka i hans långa hår. Ursprunget till rastafarianernas karakteristiska frisyr, dreadlocks (korkskruvelockar), är oklart. Det finns många olika teorier om vilken grupp av afrikaner som kan ha inspirerat; etiopiska stridsmän menar Ernest Cashmore; en del rastas pekar på att etopiska munkar bär lockar; massaikrigare anser Adam Kuper; massai och somaliska soldater skriver Stephen Davis; Peter B Clarke lägger till galla-folket i Östafrika;Mau Mau-anhängare i Kenya förfäktar Horace Campbell. Haile Selassie ansågs av en del rastas i själva verket ha grundat Mau Mau-rörelsen. Andra källor till dreadlocks som föreslagits är de indier rastas kom i kontakt med. Bilden av sadhuns, den indiske helige mannens, hoptovade hår skulle ha förmedlats tills rastas via indiska immigranter. Det finns ytterligare en grupp människor som nämns som källa till hårstilen: utslagna i Jamaica varken klippte eller kammade sig, och resultatet blev långt, hoptovat hår.

Antalet rastafarianer i världen i dag har uppskattats till mellan 200 000 och 700 000 (http://run.to/religion), och de finns i huvudsak bland färgade i Karibien, Amerika och Europa samt ett växande antal i Afrika.

Grundandet

Rastafari-rörelsen grundades av en jamaican som hette Marcus Garvey (1887-1940). Det började med att han grundade en förening som hette Universal Negro Improvment Association (UNIA) på Jamaica. Dess syfte var att ändra de svartas underlägsenhetskänslor somde vita kolonialismen och slaveriet orsakat. Men Garvey hade lite svårt att få igenom sina idéer och gav sig därför 1916 iväg till USA för att istället prova sina idéer där. Från sin bas i New York skötte han bland annat skeppsbolaget Black Star Liner som skulle föra alla svarta tillbaka till Afrika. Hans projekt slutade med konkurs, sjukdom och tidig död.

Innan Garvey lämnade Jamaica lär han ha yttrat de "profetiska" orden: "Se mot Afrika för där skall en svart kung krönas, han ska bli Frälsaren". Marcus Garvey är Rastafarianernas profet och likställs med Johannes Döparen. I likhet med Johannes Döparen, som förutspådde att Jesus skulle uppenbara sig, gjorde Marcus Garvey en "profetia" om den frälsning som kunde väntas då en svart kejsare kröntes i Afrika. 1930 blev så Haile Selassie krönt till kejsare i Etiopien och blev därmed den förutspådda Frälsaren. Haile Selassie, Lejonet av Juda, Konungarnas Konung hette ursprungligen Ras Tafari Makonen. Rastafarireligionen uppstod så på Jamaica på 1930-talet.

Religionen

Varje rastaman har sin egen tolkning av tron och de pratar inte ens samma typ av engelska som vanliga jamaicaner. Det s.k. I-språket utvecklades som en motpol till hur den vanlige, fattige slavättligen talade (exempelvis "Me no want" = "Jag vill inte") Rastafarianer lägger till I i början på många ord ("Ital" betyder t.ex. "naturlig") och "I and I" betyder "vi".Men gemensamt för de troende är i alla fall att de anser att slaveriet skilt dem från fosterlandet, som är Zion eller ett idealiserat Etiopien i Afrika. Rastafarianerna menar att Amerikas färgade i själva verket är en av Israels förlorade stammar, att deras slaveri i Amerika liksom den nuvarande misären för många är en babylonisk fångenskap. Babylon kan definieras som västvärlden i stort; det industrialiserade, kapitalistiska samhället.

Bibeln är rastafarianernas heliga skrift, men de läser den inte alls på samma sätt som kristna gör. Till exempel byts ordet Gud genomgående ut mot ordet Jah vid läsning. Man anser att bibeln kommer från Etiopien och att de vita har ändrat den för att den ska passa de kristnas ändamål bättre. Därför är dagens bibel väldigt olik originalet. Rastas använder sig mest av Uppenbarelseboken. Men även Moseböckerna, Psaltaren, Höga visan, Jesaja, breven till korinterna och Timoteus kommer till användning. De här böckerna anser man vara minst påverkade av de vita.

Rastafarianerna säger att de är afrikaner. De brukar hävda att de bär mänsklighetens uråldrigaste kunskaper i sina gener därför att de är de ursprungliga, oförstörda människorna. Vita är också av afrikanskt ursprung, men vita anses ha korrumperat sina kroppar genom att äta kött och rent allmänt leva på fel sätt. Rastafarianerna äter enbart grönsaker och dricker aldrig sprit. Tobak ska de inte heller använda, men marijuana anses vara ett viktigt hjälpmedel vid medititation. De flesta rastafarianer är motståndare till abort och även till preventivmedel.

I allmänhet tror inte rastafarianer på ett liv efter detta. Istället tror man att den dödes atomer bildar nya barn och på så vis blir livet evigt. Det förklarar t.ex. texten i låten Burial av Peter Tosh, där han sjunger om att han vägrar att gå på någons begravning. Dock har vissa troende uttryckt avvikande åsikter om vart Bob Marley, Peter Tosh och andra döda reggaeartister egentligen tagit vägen efter sin död. "Marley gick direkt till Zion" är en uppfattning man hör ibland.

Rastas försöker i allmänhet leva utanför samhället samtidigt som de protesterar mot det. De deltar inte i val och vägrar eller försöker undvika att arbeta för Babylon. Viktigast för en rasta är hög livskvalitet, och ett sätt är att leva i gemenskap med andra likasinnade. Att leva "Ital" med positivt tänkande, meditation och att försöka hålla kroppen i god kondition är viktiga ingredienser i det dagliga livet. Det finns även mer organiserad verksamhet, som den som Israels Tolv Stammar står för. För dem är rastafari en kyrka och medlemmarna jobbar aktivt på att återvända till Afrika. De äger flera farmer i Afrika dit de sänder sina medlemmar. Andra rastafaris väntar på att Afrika ska enas och förvandlas till en enda stat där fred, frihet och rättvisa råder. Africa Unite!, som reggaestjärnan Bob Marley sjunger i en sång.

Redigera?

Artikeln skriven 2009-01-18 av Learning4sharing

Kategorier för Rastafari

sexbomb(5), rastafari(4), religion(2), 195 din hooooruuunge(2), Den är bäst(1), 163(1), bra fakta(1), eyyyy bror(1), Smoke weed everyday(1), rastafari, frireligösareligioner, sekter(1), jettski(1), lärorik(1), jag reppsar tensta din hooorunge(1), 195(1), frikyrkligarörelser(1)

Vi behhöver hjälp att kategorisera våra artiklar. Kan du skriva ett nyckelord för denna artikel? Du kan skriva upp till 3 olika nyckelord för denna artikel, vi uppskattar din hjälp!

Skriv nyckelord som du tycker beskriver denna artikel på ett bra sätt. Du kan ange 3 olika nyckelord för denna artikel, max 20 tecken per nyckelord.

  1. Lägg till fler
    Skriv in svaret på frågan: 6+1

Intresserad av fler artiklar?

Steve Jones
Fröken Sverige
Östnytt
Johan Glans
Granskningsnämnden för radioapparat samt TV
ABC
24 Direkt
Ögla
Slinga

Senaste sökningarna

willys nyponsoppa har fått 1590 sökningar. Den senaste gjordes 2019-08-19 16:57:59.

j har fått 1286 sökningar. Den senaste gjordes 2019-08-19 16:57:43.

eureka har fått 854 sökningar. Den senaste gjordes 2019-08-19 16:57:25.

plast har fått 1176 sökningar. Den senaste gjordes 2019-08-19 16:57:23.

mekanisk har fått 1089 sökningar. Den senaste gjordes 2019-08-19 16:56:06.

2 maj har fått 1287 sökningar. Den senaste gjordes 2019-08-19 16:55:41.

usa har fått 1178 sökningar. Den senaste gjordes 2019-08-19 16:55:34.

vrak har fått 975 sökningar. Den senaste gjordes 2019-08-19 16:54:47.

coop sverige har fått 1004 sökningar. Den senaste gjordes 2019-08-19 16:54:10.

N har fått 1173 sökningar. Den senaste gjordes 2019-08-19 16:53:32.

receptor har fått 811 sökningar. Den senaste gjordes 2019-08-19 16:53:24.

lammhult har fått 930 sökningar. Den senaste gjordes 2019-08-19 16:53:23.

Designed by: template world
Learning4sharing.nu
All Rights Reserved. 0.09 SEK

Logga in

Välkommen att redigera och skriva nya artiklar!

Ingent Konto?

Skaffa konto för att redigera och skapa nya ariklar Nytt Konto.

Ny Användare

Välkommen att redigera och skriva nya artiklar! Skapa konto nedan.


Ett verifieringsmail kommer att skickas till din E-post som du måste öppna och verifiera din E-post med

Lägg till artikel

Du är inte inloggad.

Logga In eller Skapa konto.