Start Logga In Skriv Artikel Om Oss
Vad söker du?
Allt om 'Prinsesstårta'

Prinsesstårta

http://www.alvsjo.com/bilder/princesstarta.jpg

En prinsesstårta är en söt och luftig tårta med grädde inuti och grön marsipan ovanpå, ofta dekorerad med en ros av röd marsipan.Att baka en riktig prinsesstårta tar tre dygn.

Historik: Prinsesstårtan har fått sitt namn efter en tårta som Hushållslärarinnan och kokboksförfattaren Jenny Åkerström fått uppkalla eftersina elever, prinsessorna Margaretha, Märtha och Astrid, döttrar till prins Carl senior. Om någon av prinsessorna någonsin bakat denna tårta ärdock ovisst.

Tårtbotten

En prinsesstårta har ingen vanlig sockerkaksbotten.Den skulle bli aldeles för kompakt.Framför allt är det nästan inget fett alls i en prinsesstårtsbotten.

4 ägg 2 dl socker 1 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1/2 tsk bakpulver

 • Skira äggen (= skilj gulor och vitor åt).
 • Vispa äggulor och socker luftigt.
 • Vispa äggvitorna till hårt skum.
 • Vänd försiktigt ner äggvitan lite i taget i smeten (utan att pressa ut luften ur äggvitan).
 • Blanda mjöl, potatismjöl och bakpulver noga.
 • Sikta blandningen genom en sikt (sil) ner i smeten och vänd försiktigt, utan att pressa ut luften, till en jämn smet.
 • Smöra och bröa bakformen och häll direkt därefter ner smeten. (Brödsmulorna ska fastna i smeten och inte i smöret på formens kanter när kakan gräddas.)
 • Dra upp smeten en aning mot kanterna på formen, eftersom kakan annars blir tjockare i mitten.
 • Grädda i 175 grader circa 30 minuter.
 • Lossa bottnen från formen och låt den sedan svalna med formen över sig.
 • Låt bottnen sätta sig ett dygn innan den används.

För att skära till bottnarna (efter att kakan satt sig) behöver man en lång brödkniv (sågtandad eller laserslipad).Håll kniven horisontellt på lagom höjd (ta stöd mot underlaget med handen) och såga in en bit i kakan.Börja sedan rotera kakan försiktigt så att bottnen blir jämnt utskuren.Repetera.Om ovansidan på kakan är ojämn kan man skära bort den med.Det gör bara bottnarna mjukare.Det ska finnas tre stycken bottnar när det är klart.

Fyllning

Till fyllningen behövs vispad grädde, vaniljkräm och glasskräm.Glasskräm består av hälften vaniljkräm och hälften vispad grädde.Det blir hyfsat bra smak även om man använder snabbmarsan som vaniljkräm.Tag den fulaste bottnen och vänd den gräddade sidan uppåt så att den blöts upp och blir mjuk av fyllningen.Lägg på 1/2 cm vaniljkräm och 1 1/2 cm glasskräm.Lägg på nästa botten och därpå 2 cm glasskräm.Fördela fyllningen så att tårtan blir lite toppig.Lägg på den sista bottnen.Om den har en gräddad sida ska den vändas nedåt mot fyllningen.Täck hela tårtan med ett tunt lager vispad grädde.Låt tårtan stå täckt i kylen ett dygn och bli mjuk.

Ska det verkligen vara 2 cm glasskräm under sista bottnen? Låter väldigt mycket.

Marsipanen

Det finns färdiga marsipanlock att köpa i handeln, men de brukar vara för små (om man vill ha släta kanter på tårtan.Färdigfärgad marsipan brukar man kunna få köpa på konditorier, om det inte finns i affären.Ska man färga själv så ska det vara ungefär hälften grön och gälften gul karamellfärg för att det ska bli den rätta gröna färgen.Använd inte mandelmassa.Den är gjor på vanligt socker medan riktig marsipan är gjord på florsocker.Att blanda ner florsocker i mandelmassa blir inte samma sak som marsipan.

Ska man kavla ut marsipanen själv kan man göra det mellan bakpkåtspapper som man lossar då och då.När man lägger på marsipanen rullar man först upp den på en pinne eller kavel eller liknande, och sedan rullar man ut den över tårtan.För att få till kanterna så "smeker" man marsipanen försiktigt över kanten.Den är elastisk, så det går att töja lite på den för att få till allting.Marsipanen måste vara rätt mycket större än tårtan för att det ska fungera.Har man ett färdigt marsipanlock eller för lite marsipan kanske man måste vika kanterna istället, och det blir inte alls lika snyggt.

Garnering

Prinsesstårtan garneras med florsocker och en röd marsipanros.Man kan klippa ut t.ex. små löv i papper som man lägger på tårtan innan man pudrar över florsockret.När man tar bort pappret får man ett fint mönster i tårtan.

Marsipanrosen gör man av röd marsipan, om man inte köper en färdig.För att göra en marsipanros börjar man med att rulla en liten kula av marsipan.Kulan plattar man till så den blir en plätt.Plätten viker man försiktigt till en liten rulle vars ena ände bildar det innersta kronbladet.Kanten ska gärna böja sig utåt en aning och behöver inte sitta ihop, utan ska se ut som ett kronblad som rullat ihop sig lite.Sen gör man en aningen större kula som man trycker ut till en plätt.Plätten virar man runt det innersta kronbladet så att kanten viker sig aningen utåt och bildar det näst innersta kronbladet.Fortsätt sedan att lägga på blad runt om så att rosen blir symetrisk, men inte för symetrisk.Ibland får man nypa ihop rosen på undersidan lite så att den får rätt form.När rosen har rätt storlek skär man försiktigt med en kniv så att undersidan blir platt.Klart!

Tårtan är godast dagen efter

Det bästa är om man kan vänta ytterligare ett dygn med att äta tårtan.Den blir godare om den får stå.Men florsockret smälter när tårtan står, så garneringen ska man inte göra förrän före serveringen.

Ingen sylt

En riktig prinsesstårta innehåller inte sylt, då är den möjligen en Operatårta (om det är hallonsylt). Lägger man sylt i den tårta som beskrivs ovan kommer den enbart att smaka sylt, och då kan man lika gärna bespara sig det stora arbetet och istället äta sylten som den är.En riktig prinsesstårta smakar luft och socker, och du kommer inte bli besviken.

Redigera?

Artikeln skriven 2009-01-17 av Learning4sharing

Inga kategorier för denna artikel än...

Vi behhöver hjälp att kategorisera våra artiklar. Kan du skriva ett nyckelord för denna artikel? Du kan skriva upp till 3 olika nyckelord för denna artikel, vi uppskattar din hjälp!

Skriv nyckelord som du tycker beskriver denna artikel på ett bra sätt. Du kan ange 3 olika nyckelord för denna artikel, max 20 tecken per nyckelord.

 1. Lägg till fler
  Skriv in svaret på frågan: 9+4

Intresserad av fler artiklar?

Ockhams rakkniv
Struva
Psykoanalys
Biodynamik
Vattenvirvlare
Charlatan
Mocka
Pariservåffla
Bleckblåsinstrument

Senaste sökningarna

Wilhelm har fått 1318 sökningar. Den senaste gjordes 2022-12-02 09:20:09.

kausal har fått 1163 sökningar. Den senaste gjordes 2022-12-02 09:17:03.

sydapa har fått 1496 sökningar. Den senaste gjordes 2022-12-02 08:56:42.

Tennöarna har fått 988 sökningar. Den senaste gjordes 2022-12-02 08:48:36.

vhf har fått 1292 sökningar. Den senaste gjordes 2022-12-02 08:47:33.

chelsea har fått 1147 sökningar. Den senaste gjordes 2022-12-02 08:37:31.

barnarbete har fått 1390 sökningar. Den senaste gjordes 2022-12-02 08:34:28.

syndetikon har fått 1326 sökningar. Den senaste gjordes 2022-12-02 08:20:58.

Tryffel har fått 1434 sökningar. Den senaste gjordes 2022-12-02 08:14:33.

ETA har fått 1488 sökningar. Den senaste gjordes 2022-12-02 08:11:35.

ålder har fått 1032 sökningar. Den senaste gjordes 2022-12-02 08:00:44.

broskfiskar har fått 1848 sökningar. Den senaste gjordes 2022-12-02 07:58:02.

Designed by: template world
Learning4sharing.nu
All Rights Reserved. 1.85 SEK

Logga in

Välkommen att redigera och skriva nya artiklar!

Ingent Konto?

Skaffa konto för att redigera och skapa nya ariklar Nytt Konto.

Ny Användare

Välkommen att redigera och skriva nya artiklar! Skapa konto nedan.


Ett verifieringsmail kommer att skickas till din E-post som du måste öppna och verifiera din E-post med

Lägg till artikel

Du är inte inloggad.

Logga In eller Skapa konto.