Potatismos
Potatismos är en maträtt bestående av mosad kokt potatis, mjölk, smör och kryddor.Räknas till svensk husmanskost och passar bra till stekt strömming, köttbullar eller korv.
Hur göra
- Skala och koka önskad mängd potatis tills den är riktigt mjuk. Häll av vattnet.
- Häll i mjöl och smör, börja med lite så att det inte blir sås av det hela
- Använd potatispress eller visp för att göra mos av potatisen och mjölken,smöret.
- Arbeta i mer mjölk tills lagom konsistens infinner sig
- Smaka av med salt o peppar samt om du har/vill riven muskot
Smöret kan byttas ut till flyttande magarin eller i värsta fall olja. Om olja används undvik då olja med smak, ta helst matolja eller rapsolja.
En variant av potatismos är att låta en/två vittlöksklyftor koka med potatisen och mosa även dessa. Ger mosen en anorlunda och god touch.
Man kan även med fördel blanda i ost, vilket ger moset en lite "segare" konsistens och godare smak.Nu har jag glömt vilken sorts ost det skulle vara...men det funkar säkert med de flesta sorter.
Det finns även i form av pulver, som blandas med vatten. Det smakar inte likadant, men går snabbare att laga (typ 2min) och kräver ingen potatisskalning. Bland det snabbaste varma ätbara som går att laga.
Artikeln skriven 2009-01-18 av Learning4sharing
Inga kategorier för denna artikel än...Intresserad av fler artiklar?
Ralph LundstenBigami
Genetik
Ernst Wigforss
Sápmi
WAP
Rimbo
Ericsson R520m
Gsmlib