Pomerans
Pomerans är en citrusfrukt.Pomeransen kommer ursprungligen från norra Indien. Härifrån förde araberna den till Sevilla, där det har förekommit stor produktion av pomerans. Nu odlas pomerans, som också kallas bitterorange, på många ställen i subtropiska områden, såväl i Europa som i Indien, Latinamerika och i Afrika.
Många anser att pomerans skulle kunna vara stamformen för alla kända citrusarter. Pomerans är ett upp till I 5 m högt träd med tunna tornar och mörkgröna blad. Blommorna är vita och sitter tillsammans i knippen och har stark doft.
Pomeransskalen används till likörframställning. Blommor och blad används till produktion av parfym.
Pomerans används också till framställning av engelsk apelsinmarmelad.
Pomeransfrukten är mörkt orange, nästan röd. Skalet är mycket tjockt och storporigt. Fruktköttet är ganska torrt.
Till utseendet påminner pomerans mycket om apelsin. Man upptäcker lättast skillnaden mellan apelsiner och pomeranser genom att lukta sig fram. Pomeransen har en mycket kryddig, stark doft. Smaken är också mycket olik apelsinens. Pomerans är sur och bitter, men samtidigt mycket aromatisk. AnvändningPå grund av den bittra smaken äts pomerans inte som färsk frukt. Den används mest till apelsinmarmelad. Skal och saft används också som krydda i bröd, kakor och småkakor. I olika recept på kryddat brännvin och bitter ingår pomeransskal. Pomeransskal säljs också torkat, pulveriserad och kanderat.
SäsongJanuari-mars: Italien
Förvaring8-12°C
- i första upplagan av Nordisk familjebok, tolfte bandet, 1888
- i uggleupplagan av Nordisk familjebok, tjugoförsta bandet, 1915
Artikeln skriven 2009-01-18 av Learning4sharing
Inga kategorier för denna artikel än...Intresserad av fler artiklar?
Bay BridgeScott McKenzie
Grenadin
Masarna
Racing
Marathon
Jan Malmsjö
Gunnar Nordahl
Namnsajt