Pölsa
Pölsakallas den maträtt vars huvudingredienser är nötkött, lever, hjärta, lök, buljong och korngryn. Det kan också, men mer sällan, betyda "korvigt veck på klädesplagg".Maträttens starkaste anhängare tycks ofta ha sitt urspung i Ångermanland eller Västerbotten.
Pölsan tycks ha ett gammalnordiskt ursprung, det är ingen slump att det förekommer även i danskan som pølser (korv). För vidare läsning om "pölsans" roll i språket se http://www.svd.se/dynamiskt/Kultur/did_2261612.asp
Tillredning och avsmakning av pölsa i Västerbotten är ett ledmotiv i bok/Pölsan av Torgny Lindgren.
se även:
- Skånska ord/pölsa
Artikeln skriven 2009-01-15 av Learning4sharing
Inga kategorier för denna artikel än...Intresserad av fler artiklar?
StinaÖversittare
Gumma
Fattighjon
Fattighus
Baloo
Isle of Jersey
Augustpriset
Lars Edgren