Start Logga In Skriv Artikel Om Oss
Vad söker du?
Allt om 'Politisk korrekthet'

Politisk korrekthet

Politisk korrekthet eller strävan att uttrycka sig politiskt korrekt (ibland förkortat PK) handlar om att välja ord och formuleringar så, att de inte väcker anstöt. Det handlar alltså om valet av ordförråd och är besläktat med bruket av eufemismer eller förskönande omskrivningar. Typexempel på politiskt korrekta ord genom tiderna är lokalvårdare och föryngringsyta. Överdrivet bruk av endera slaget är föremål för mycket satir och kritik. Det politiskt korrekta språket kan bli platt och innehållslöst eftersom nästan inga värderingar får märkas.

Två vanliga exempel är orden neger och lapp, som under århundraden varit vanliga beteckningar men också fått en negativ klang och därför idag väcker anstöt bland många inom dessa folkgrupper, vilka i stället föredrar andra ord som svart eller afroamerikan respektive same. Även om långt ifrån alla yrkar på användning av orden svart och same, så väcker dessa ord minimalt med anstöt, och ett sådant samförstånd är en viktig produkt av framgångsrik kommunikation. Att de äldre orden kunnat användas så länge trots sin negativa klang, kan till stor del förklaras av att talarna sällan eller aldrig kom i kontakt med några av de omtalade. Med ökad globalisering händer detta emellertid allt oftare, och då måste hänsynen till fjärran folkgrupper och företeelser utsträckas allt längre.

Termerna politisk korrekthet och politiskt korrekt är lån från engelskan. Enligt vissa källor började begreppet användas av den amerikanska högern med syfte att nedvärdera vissa allmänt spridda, etablerade uppfattningar hos "liberalerna".

Politisk korrekthet kan också innebära att en person eller ett politiskt parti i alla etiska frågor intar en inställning som är i samklang med den åsikt som råder bland majoriteten av ett lands befolkning, snarare än den som ligger i linje med personens eller partitets ideologi. Det handlar också om att gärna och ofta hävda denna majoritetssynpunkt offentligt.

Exempel: Något media gör ett skandalreportage om hur hemskt A är. Redan samma dag säger en politiker att vi måste ställa större resurser till förfogande för att bekämpa A. Sedan följer debattprogram på TV och artiklar i dagstidningar och kvällstidningar om detta förskräckliga A. Därefter väljer politiker i alla läger att uttala sig ungefär på samma sätt om A: de har på så vis handlat politiskt korrekt.

Politisk korrekthet behöver dock inte alltid innebära att man delar majoritetens åsikter, utan handlar ofta snarare om att ha åsiker i samklang med den politska elitens värderingar. Det är exempelvis i Sverige oerhört politiskt korrekt att förespråka republik och en betygsfri skola. Två åsikter som inte delas av mer än en handfull procent av befolkningen i stort.

En fördomsfull person som blir konfronterad om sin fördom, kan skylla ifrån sig genom att hävda att alla har den fördomen, men han är den enda som vågar att ”inte vara politiskt korrekt”. Uttrycket kan på så vis användas för att gömma fördomar. Även det motsatta är vanligt, nämligen att stämpla åsikter som fördomsfulla eller dylikt, för att sätta sig över en majoritet (som då tystas) och få igenom sina egna åsikter även om de saknar förankring hos allmänheten.

Se även:

 • Globalisering
 • Hänsyn
 • Kommunikation
 • Mediadrev
 • Opportunism
 • Populism
 • Rasism
 • Religionsfrihet
 • Samförstånd
 • Tolerans
 • Vända kappan efter vinden

Länkar

Det här kan det säkert skrivas avhandlingar om. Är "städare" "lokalvårdare" ett exempel på PK?

Svar: Det är nog snarare en eufemism.

Är Skolbespisningsbiträde mattant PK då, eller är det också en eufemismPK kommer ju som det mesta från USA, det är väl närmast en effekt av spin som också har sitt ursprung på andra sidan pölen? /C

Kan även positivitet gentemot EU sägas vara politiskt korrekt, eftersom det också sägs vara en uppfattning som är vanligare bland den politiska eliten än bland folket?

Redigera?

Artikeln skriven 2009-01-18 av Learning4sharing

Inga kategorier för denna artikel än...

Vi behhöver hjälp att kategorisera våra artiklar. Kan du skriva ett nyckelord för denna artikel? Du kan skriva upp till 3 olika nyckelord för denna artikel, vi uppskattar din hjälp!

Skriv nyckelord som du tycker beskriver denna artikel på ett bra sätt. Du kan ange 3 olika nyckelord för denna artikel, max 20 tecken per nyckelord.

 1. Lägg till fler
  Skriv in svaret på frågan: 10+8

Intresserad av fler artiklar?

Textkritik
Niklas Jihde
Föreläsare
Kampsportare
Mose
Tomteverkstad
Bladlevermossa
Piteälven
Grå bläcksvamp

Senaste sökningarna

träff har fått 1139 sökningar. Den senaste gjordes 2024-06-13 22:33:06.

mad har fått 1692 sökningar. Den senaste gjordes 2024-06-13 22:32:50.

spikning har fått 1140 sökningar. Den senaste gjordes 2024-06-13 22:32:35.

trä har fått 1377 sökningar. Den senaste gjordes 2024-06-13 22:31:45.

vatten har fått 1558 sökningar. Den senaste gjordes 2024-06-13 22:30:51.

tromsö har fått 1286 sökningar. Den senaste gjordes 2024-06-13 22:30:43.

nouveau har fått 1419 sökningar. Den senaste gjordes 2024-06-13 22:30:07.

peptidbindning har fått 1408 sökningar. Den senaste gjordes 2024-06-13 22:28:47.

Frisyr har fått 1521 sökningar. Den senaste gjordes 2024-06-13 22:27:56.

formel har fått 1317 sökningar. Den senaste gjordes 2024-06-13 22:27:34.

spannmål har fått 1443 sökningar. Den senaste gjordes 2024-06-13 22:27:01.

trollhättan har fått 1098 sökningar. Den senaste gjordes 2024-06-13 22:24:35.

Designed by: template world
Learning4sharing.nu
All Rights Reserved. 0.06 SEK

Logga in

Välkommen att redigera och skriva nya artiklar!

Ingent Konto?

Skaffa konto för att redigera och skapa nya ariklar Nytt Konto.

Ny Användare

Välkommen att redigera och skriva nya artiklar! Skapa konto nedan.


Ett verifieringsmail kommer att skickas till din E-post som du måste öppna och verifiera din E-post med

Lägg till artikel

Du är inte inloggad.

Logga In eller Skapa konto.