Start Logga In Skriv Artikel Om Oss
Vad söker du?
Allt om 'Politisk korrekthet'

Politisk korrekthet

Politisk korrekthet eller strävan att uttrycka sig politiskt korrekt (ibland förkortat PK) handlar om att välja ord och formuleringar så, att de inte väcker anstöt. Det handlar alltså om valet av ordförråd och är besläktat med bruket av eufemismer eller förskönande omskrivningar. Typexempel på politiskt korrekta ord genom tiderna är lokalvårdare och föryngringsyta. Överdrivet bruk av endera slaget är föremål för mycket satir och kritik. Det politiskt korrekta språket kan bli platt och innehållslöst eftersom nästan inga värderingar får märkas.

Två vanliga exempel är orden neger och lapp, som under århundraden varit vanliga beteckningar men också fått en negativ klang och därför idag väcker anstöt bland många inom dessa folkgrupper, vilka i stället föredrar andra ord som svart eller afroamerikan respektive same. Även om långt ifrån alla yrkar på användning av orden svart och same, så väcker dessa ord minimalt med anstöt, och ett sådant samförstånd är en viktig produkt av framgångsrik kommunikation. Att de äldre orden kunnat användas så länge trots sin negativa klang, kan till stor del förklaras av att talarna sällan eller aldrig kom i kontakt med några av de omtalade. Med ökad globalisering händer detta emellertid allt oftare, och då måste hänsynen till fjärran folkgrupper och företeelser utsträckas allt längre.

Termerna politisk korrekthet och politiskt korrekt är lån från engelskan. Enligt vissa källor började begreppet användas av den amerikanska högern med syfte att nedvärdera vissa allmänt spridda, etablerade uppfattningar hos "liberalerna".

Politisk korrekthet kan också innebära att en person eller ett politiskt parti i alla etiska frågor intar en inställning som är i samklang med den åsikt som råder bland majoriteten av ett lands befolkning, snarare än den som ligger i linje med personens eller partitets ideologi. Det handlar också om att gärna och ofta hävda denna majoritetssynpunkt offentligt.

Exempel: Något media gör ett skandalreportage om hur hemskt A är. Redan samma dag säger en politiker att vi måste ställa större resurser till förfogande för att bekämpa A. Sedan följer debattprogram på TV och artiklar i dagstidningar och kvällstidningar om detta förskräckliga A. Därefter väljer politiker i alla läger att uttala sig ungefär på samma sätt om A: de har på så vis handlat politiskt korrekt.

Politisk korrekthet behöver dock inte alltid innebära att man delar majoritetens åsikter, utan handlar ofta snarare om att ha åsiker i samklang med den politska elitens värderingar. Det är exempelvis i Sverige oerhört politiskt korrekt att förespråka republik och en betygsfri skola. Två åsikter som inte delas av mer än en handfull procent av befolkningen i stort.

En fördomsfull person som blir konfronterad om sin fördom, kan skylla ifrån sig genom att hävda att alla har den fördomen, men han är den enda som vågar att ”inte vara politiskt korrekt”. Uttrycket kan på så vis användas för att gömma fördomar. Även det motsatta är vanligt, nämligen att stämpla åsikter som fördomsfulla eller dylikt, för att sätta sig över en majoritet (som då tystas) och få igenom sina egna åsikter även om de saknar förankring hos allmänheten.

Se även:

 • Globalisering
 • Hänsyn
 • Kommunikation
 • Mediadrev
 • Opportunism
 • Populism
 • Rasism
 • Religionsfrihet
 • Samförstånd
 • Tolerans
 • Vända kappan efter vinden

Länkar

Det här kan det säkert skrivas avhandlingar om. Är "städare" "lokalvårdare" ett exempel på PK?

Svar: Det är nog snarare en eufemism.

Är Skolbespisningsbiträde mattant PK då, eller är det också en eufemismPK kommer ju som det mesta från USA, det är väl närmast en effekt av spin som också har sitt ursprung på andra sidan pölen? /C

Kan även positivitet gentemot EU sägas vara politiskt korrekt, eftersom det också sägs vara en uppfattning som är vanligare bland den politiska eliten än bland folket?

Redigera?

Artikeln skriven 2009-01-18 av Learning4sharing

Inga kategorier för denna artikel än...

Vi behhöver hjälp att kategorisera våra artiklar. Kan du skriva ett nyckelord för denna artikel? Du kan skriva upp till 3 olika nyckelord för denna artikel, vi uppskattar din hjälp!

Skriv nyckelord som du tycker beskriver denna artikel på ett bra sätt. Du kan ange 3 olika nyckelord för denna artikel, max 20 tecken per nyckelord.

 1. Lägg till fler
  Skriv in svaret på frågan: 3+5

Intresserad av fler artiklar?

Textkritik
Niklas Jihde
Föreläsare
Kampsportare
Mose
Tomteverkstad
Bladlevermossa
Piteälven
Grå bläcksvamp

Senaste sökningarna

luka har fått 1245 sökningar. Den senaste gjordes 2021-10-26 01:24:39.

aminosyra har fått 1312 sökningar. Den senaste gjordes 2021-10-26 01:19:46.

maraton har fått 1419 sökningar. Den senaste gjordes 2021-10-26 01:18:25.

Charles Lee har fått 1357 sökningar. Den senaste gjordes 2021-10-26 01:17:41.

stress har fått 1011 sökningar. Den senaste gjordes 2021-10-26 01:16:52.

elvis har fått 1214 sökningar. Den senaste gjordes 2021-10-26 01:16:41.

dominant har fått 1398 sökningar. Den senaste gjordes 2021-10-26 01:16:39.

oxar har fått 1357 sökningar. Den senaste gjordes 2021-10-26 01:16:09.

talsystemet har fått 1014 sökningar. Den senaste gjordes 2021-10-26 01:14:44.

pele har fått 1612 sökningar. Den senaste gjordes 2021-10-26 01:12:32.

rullmaskin har fått 985 sökningar. Den senaste gjordes 2021-10-26 01:12:09.

tara har fått 1555 sökningar. Den senaste gjordes 2021-10-26 01:06:49.

Designed by: template world
Learning4sharing.nu
All Rights Reserved. 0.29 SEK

Logga in

Välkommen att redigera och skriva nya artiklar!

Ingent Konto?

Skaffa konto för att redigera och skapa nya ariklar Nytt Konto.

Ny Användare

Välkommen att redigera och skriva nya artiklar! Skapa konto nedan.


Ett verifieringsmail kommer att skickas till din E-post som du måste öppna och verifiera din E-post med

Lägg till artikel

Du är inte inloggad.

Logga In eller Skapa konto.