Pizza
Innehåll- 1.Maträtt från Italien. - 2. SpyaPizza
1.Maträtt från Italien.
På en botten av bröd (vetemjöl, vatten och matolja) placeras en tomatsås och olika pålägg som skinka, räkor, salami med mera. Överst* läggs riven ost. I Italien används oftast mozzarellaost, i sverige oftast en fet gräddost typ Boxholms grädd.Pizzan gräddas i en speciell hällugn med botten av sten eller annat keramiskt material. En restaurang med pizza som specialitet kallas ofta för pizzeria.Pizzan uppfanns i USA av italienska immigranter. De kom på att man kunde lägga ost och tomat på runda brödskivor och kallade sin skapelse "piece of pie", vilket med bibehållen italiensk brytning blev förkortat till pizza. Beteckningen "pie" för exemplar av denna rätt lever dock kvar i USA än idag.* Läggs inte påläggen på osten?* Hmm såg en dokumentär om pizza för ett tag sen där de sa att den uppfanns av italienare, sicilianare för att vara exakt. Där sades också att det ursprungligen bara finns två olika sorters pizza, margeritha (tomat + ost) och marinara (som margherita fast med skaldjur också, typ räkor/musslor), och att många italienska pizzabagare, speciellt på just Sicilien bara gör dessa två varianter fortfarande. För att det ska vara en riktig pizza måste buffelmozzarella användas och den ska helst bakas i träugn. Så sa de på dokumentären iaf, de var också i Rom och snackade med en del gamla rävar, så jag skulle tro att de hade rätt på sin sak. /Phz114n* Säker på att den uppfanns i USA? Jag har för mig jag lästhört att pizza var vanligt bland bönderna i italien och att det är där den har sitt ursprung. /skaliz * Enligt en dokumentär jag sett så användes tunna tallrikar av bröd i den Romerska armén eftersom det annars skulle bli en väldig massa disk. Konceptet kom sedan till Sydamerika (?), där det sedan "återupptäcktes" av italienarna vid resor över havet.Också tveksam om det är USA som är urspunget för pizzan? Detta är från Wikipedia: s sida om pizza. /AsposPizza är ursprungligen en italiensk maträtt som består av en tallriksstor, tunn brödskiva med tomatsås, smält ost, och andra ingredienser t.ex. champinjoner, krabba, lök, musslor, oliver, pepperoni, räkor, skinka och ananas. Den italienska ursprungsvarianten har tunn botten och ses till skillnad från resten av världen inte som en hel måltid. I Sverige serveras pizzor tradionellt med en skål vitkålssallad (s.k. pizzasallad). Enligt rykte serverades denna sallad på Östergök i Östermalm, Stockholm, som i december 1968 var första restaurang i Skandinavien att servera pizza. Alla andra pizzarestauranger i Sverige lär ha kopierat denna sallad, som inte serveras till pizza i andra länder.Vanliga pizzor i Sverige:
- Bussola
- Calzone
- Capricciosa
- Ciao ciao
- Hawaii
- Margherita
- Marinara
- Quattro Stagioni
- Vegetariana
- Vesuvio
- Pizzasallad
2. Spya
En pizza är en spya, lagd på plant underlag. Uttrycket lägga en pizza betyder att man kräks.se även:
- karta
- Lågvattensynonymer
Artikeln skriven 2009-01-17 av Learning4sharing
Inga kategorier för denna artikel än...Intresserad av fler artiklar?
Dagens NyheterSamhällstjänst
Pragvåren
Artistnamn
Sommarpratare
29 juli
10 november
Samer
Solhjul