Start Logga In Skriv Artikel Om Oss
Vad söker du?
Allt om 'Peter Nilsson'

Peter Nilsson

Peter Nilsson, astronom, författare, krönikör (sök Internet Book List, LibraryThing, Libris, Adlibris, Bokus, Projekt Runeberg)
  • född 17 oktober 1937 i Näsby
  • död 8 mars 1998
  • hos Projekt Runeberg

Karriär:

  • 1962 Fil. kand. i Uppsala
  • 1965-1971 amanuens vid Uppsala astronomiska observatorium
  • 1967 Fil. lic.
  • 1971-1977 forskarassistent
  • 1972-1977 ledamot av Svenska nationalkommittén för astronomi
  • 1973 ledamot av Internationella Astronomiska Unionen
  • 1974 Fil. doktor i astronomi, verksam som docent i astronomi
  • 1977-- verksam som naturvetenskaplig, vetenskapshistorisk och även skönlitterär författare på heltid.Under sina sista år var han även verksam som krönikör i tidningen Metro

Utmärkelser:

  • 1988 hedersledamot av Smålands nation vid Uppsala universitet
  • 1993 ledamot Vetenskapsakademin
  • 1993 ledamot av Smålands Akademi
  • 1995 preses i Smålands Akademi

priser:

  • 1985 Svenska Dagbladets litteraturpris för romanen Guldspiken
  • 1992 Övralidspriset
  • 1995 Bra Böckers kunskapspris.

Peter Nilson haräven tilldelats Natur och Kulturs pris till "en person som givit ett väsentligt bidrag till svensk kultur".

Bibliografi

  • 1970 Lysande stjärnor
  • 1973 Uppsala General Catalogue of Galaxies
  • 1075 Upptäckten av universum
  • 1977 Himlavalvets sällsamheter
  • 1979 Trollkarlen
  • 1980 Främmand världar
  • 1982 Arken
  • 1983 Mitt i labyrinten
  • 1985 Guldspiken
  • 1987 Avgrundsbok
  • 1989 Äventyret
  • 1990 Messias med träbenet
  • 1991 Stjärnvägar
  • 1992 Rymdljus
  • 1993 Solvindar
  • 1994 Hem till jorden
  • 1995 Rymdväktaren
  • 1996 Nyaga
  • 1997 Den gamla byn
  • 2000 Ljuden från kosmos (Postumt)

Redigera?

Artikeln skriven 2009-01-17 av Learning4sharing

Inga kategorier för denna artikel än...

Vi behhöver hjälp att kategorisera våra artiklar. Kan du skriva ett nyckelord för denna artikel? Du kan skriva upp till 3 olika nyckelord för denna artikel, vi uppskattar din hjälp!

Skriv nyckelord som du tycker beskriver denna artikel på ett bra sätt. Du kan ange 3 olika nyckelord för denna artikel, max 20 tecken per nyckelord.

  1. Lägg till fler
    Skriv in svaret på frågan: 2+9

Intresserad av fler artiklar?

Thomas Nyman
Peter Utriainen
Peter Strömberg
Göran Hagberg
Jie Bergqvist
Krister Kristensson
Staffan Tapper
Bo Larsson
Tommy Andersson

Senaste sökningarna

debussy har fått 1104 sökningar. Den senaste gjordes 2023-01-29 20:03:29.

pizzeria har fått 1232 sökningar. Den senaste gjordes 2023-01-29 20:01:00.

snopp har fått 1551 sökningar. Den senaste gjordes 2023-01-29 19:58:01.

nekros har fått 1401 sökningar. Den senaste gjordes 2023-01-29 19:46:48.

proselyt har fått 1181 sökningar. Den senaste gjordes 2023-01-29 19:45:58.

trafficking har fått 1568 sökningar. Den senaste gjordes 2023-01-29 19:43:01.

trigonometriska har fått 1194 sökningar. Den senaste gjordes 2023-01-29 19:37:26.

polen har fått 1324 sökningar. Den senaste gjordes 2023-01-29 19:36:12.

branding har fått 1187 sökningar. Den senaste gjordes 2023-01-29 19:34:31.

räv har fått 1694 sökningar. Den senaste gjordes 2023-01-29 19:33:17.

Hemmesta har fått 1269 sökningar. Den senaste gjordes 2023-01-29 19:33:09.

musikstad har fått 1142 sökningar. Den senaste gjordes 2023-01-29 19:32:51.

Designed by: template world
Learning4sharing.nu
All Rights Reserved. 0.71 SEK

Logga in

Välkommen att redigera och skriva nya artiklar!

Ingent Konto?

Skaffa konto för att redigera och skapa nya ariklar Nytt Konto.

Ny Användare

Välkommen att redigera och skriva nya artiklar! Skapa konto nedan.


Ett verifieringsmail kommer att skickas till din E-post som du måste öppna och verifiera din E-post med

Lägg till artikel

Du är inte inloggad.

Logga In eller Skapa konto.