Start Logga In Skriv Artikel Om Oss
Vad söker du?
Allt om 'Pernilla August'

Pernilla August

Pernilla August, skådespelerska (sök IMDb, Projekt Runeberg)

  • Född 13 feb 1958 i Stockholm, Sverige som Mia Pernilla Wallgren.

Pernilla August började med teater redan som liten och var med i pjäser på Vår Teater och i skolan. Rollen i Roy Anderssons Giliap fick henne att intressera sig för en teaterkarriär. 1979 blev hon antagen på Statens scenskola. Redan tidigt tog Ingmar Bergman notis av henne och hon fick spela barnflickan i Fanny och Alexander (1982).

1982 gifte hon sig med författaren Klas Östergren, började arbeta på Folkteatern i Gävle och spelade med i Strindbergs Ett drömspel och Tjechovs Tre systrar. Efter några år kom hon till Dramaten och roller i Shakespeares Hamlet och Ibsen Ett dockhem.

Då hade hon inte någon större erfarenhet av film eller TV men Bergman bad henne att spela hans mor i Den goda viljan (1991). Hennes äktenskap med Östergren var över och hon gifte sig 1991 med regissören Bille August. Han erbjöd henne en roll i hans Andarnas hus (1993) men hon var då gravid och rollen gick till Winona Ryder.

Trots att hon har tre döttrar har hon hunnit med en internationell karriär och trots att filmer som Stjärnornas krig - det mörka hotet (1999) eller Jag är Dina (2002) har fått sval kritik har hon gjort sitt bästa.

    • gift med Klas Östergren år1982 till år1989, och med Bille August år1991 till år1997

Filmografi i urval:

  • Om jag vänder mig om, år2003
  • Detaljer, år2003
  • Star Wars: Episod II: Klonerna anfaller, år2002
  • I Am Dina, år2002
  • Sprängaren, år2001
  • Gossip, år2000
  • Mary, Mother of Jesus (TV-film), år1999
  • Glasblåsarns barn, år1998
  • Jerusalem, år1996
  • Enskilda samtal, år1996, (regi: Liv Ullman)
  • Den Goda viljan, år1992, (regi: Bille August)
  • Herr Sleeman kommer, år1983 (TV)
  • Fanny och Alexander, år1982, krediterad som Pernilla Wallgren (regi: Ingmar Bergman)
  • Tuppen, år1981, krediterad som Pernilla Wallgren
  • Giliap, år1975, krediterad som Pernilla Wallgren

TV-roller i urval:

  • Ofelia i Hamlet, år1985, (William Shakespeare)
  • Gina i Vildanden, år1989, (Henrik Ibsen
  • Världsrymdens ledare i Håkan Bråkan, år2003

Utmärkelser:

  • 2002 års ONeill-stipendium

Se även:

  • August

Redigera?

Artikeln skriven 2009-01-16 av Learning4sharing

Inga kategorier för denna artikel än...

Vi behhöver hjälp att kategorisera våra artiklar. Kan du skriva ett nyckelord för denna artikel? Du kan skriva upp till 3 olika nyckelord för denna artikel, vi uppskattar din hjälp!

Skriv nyckelord som du tycker beskriver denna artikel på ett bra sätt. Du kan ange 3 olika nyckelord för denna artikel, max 20 tecken per nyckelord.

  1. Lägg till fler
    Skriv in svaret på frågan: 5+9

Intresserad av fler artiklar?

Upptagetton
Sömntuta
Bromöllska
Euklides
Absurd
Havssalt
Skånska
Christofer Columbus
Betlehem

Senaste sökningarna

nils har fått 1117 sökningar. Den senaste gjordes 2019-08-19 18:10:02.

mumma har fått 936 sökningar. Den senaste gjordes 2019-08-19 18:09:42.

hjärta har fått 1025 sökningar. Den senaste gjordes 2019-08-19 18:09:27.

RKET har fått 1093 sökningar. Den senaste gjordes 2019-08-19 18:08:02.

Hagberg har fått 914 sökningar. Den senaste gjordes 2019-08-19 18:06:05.

sveamål har fått 1419 sökningar. Den senaste gjordes 2019-08-19 18:05:30.

stereotypi har fått 958 sökningar. Den senaste gjordes 2019-08-19 18:05:01.

smörgåstårta har fått 801 sökningar. Den senaste gjordes 2019-08-19 18:04:56.

incitament har fått 1057 sökningar. Den senaste gjordes 2019-08-19 18:04:40.

pub har fått 1646 sökningar. Den senaste gjordes 2019-08-19 18:04:01.

utvecklingspsykologi har fått 999 sökningar. Den senaste gjordes 2019-08-19 18:03:16.

processor har fått 1122 sökningar. Den senaste gjordes 2019-08-19 18:01:16.

Designed by: template world
Learning4sharing.nu
All Rights Reserved. 0.09 SEK

Logga in

Välkommen att redigera och skriva nya artiklar!

Ingent Konto?

Skaffa konto för att redigera och skapa nya ariklar Nytt Konto.

Ny Användare

Välkommen att redigera och skriva nya artiklar! Skapa konto nedan.


Ett verifieringsmail kommer att skickas till din E-post som du måste öppna och verifiera din E-post med

Lägg till artikel

Du är inte inloggad.

Logga In eller Skapa konto.