Pengar
pengar(plural av peng som är härlett ur ordet penning) är något man kan lämna i utbyte mot varor eller tjänster, d.v.s. köpa. Ibland är pengar små metallbitar (mynt) eller papperslappar (sedlar) som har olika värde, men idag är det vanligare att pengar endast finns på ett bankkonto.Pengar är förmodligen en av de smartaste uppfinningarna som människan gjort. Apor kliar varandra i utbyte mot att själv bli kliad. Männsikoapan kan däremot klia någon, få betalt i pengar, och sedan köpa sig en klining eller en kokosnöt av någon annan vid någon annan tidpunkt. Tack vare pengar kan människan bli effektivare genom arbetsfördelning där pengarna blir bytesmedel och smörjmedel mellan olika specialiserade arbetsuppgifter.
I Sverige har vi valutan kronor.
Fenomenet med pengar är egentligen ganska intressant. Hur kan en bit papper ha ett värde som så uppenbart överstiger det faktiska värdet? Valutasystemet vi har idag kallas pappersmyntfot. Det innebär att det inte finns bakomliggande värde för pengarna. Fram till 1930-talet hade de flesta länder guldmyntfot och fram till år1973 var de flesta valutorna kopplade till dollarn som i sin tur var kopplad till guld (Bretton Woods). Guldmyntfoten innebar att man, teoretiskt, kunde lösa in sina pengar mot guld.
Numera har pengarna helt övergivit sin koppling till metaller och blivit en symbol som förmedlar byten mellan människor och företag. Pengar kan vara snäckskal, bildäck, plåtbitar eller en papperslapp. Det som är avgörande är att alla accepterar symbolerna. Genom frikopplingen från guld har olika regeringar genom historien frestats att trycka sedlar utan täckning, vilket lett till inflation. Centralbankernas uppgift är därför att garantera förtroendet för pengarna genom att hålla inflationen i schack och valutan stabil gentemot andra valutor.
HistorikFram till 1500-talet användes bara mynt. De hade ett visst värde beroende på myntets sammansättning av ädla metaller. Många handelsmän som hade större mängder guld när deras fartyg kommit tillbaka från sina seglaster och sålt sina varor var utsatta för inbrott och rån. För att förhindra detta skaffade sig de mest förmögna stora kassaskåp att förvara guldet i. Men de som inte hade råd att investera i egna kassaskåp gick till guldsmederna och deponerade sitt guld. De fick då ett dokument som visade hur mycket guld de deponerat. För detta tog guldsmederna naturligtvis en avgift.Detta sätt att hantera guldet spred sig och sedeln var född. I Holland som var framstående handelsnation på 1500-talet föddes bankerna. Förmögna köpmän lånade systematiskt ut pengar mot viss avgift. De började även ta emot depositioner av guld. Efterhand upptäckte man att man kunde låna ut mer pengar än vad det i verkligheten fanns guld i depositioner.
Det faktum att man kunnat lösa in pengar mot guld har vid ett antal tillfällen i historien lett till att banksystemen kollapsat.
Många tror att bankerna lånar ut de pengar som sparare har satt in på banken. Men utlåningen styrs av den s.k. kapitaltäckningsgraden, vilket kan vara så mycket som tjugo gånger det insatta beloppet. Dessa pengar kommer från Riksbanken som lånar ut dessa till en styrränta. Bankerna lägger sedan på ytterligare ränta till kunden.
Se även:
- in natura
- naturahushållning
Artikeln skriven 2009-01-16 av Learning4sharing
Inga kategorier för denna artikel än...Intresserad av fler artiklar?
RådNaturahushållning
FCK
Parken
Joseph Smith
Flytande växelkurs
Sexologi
Alfred Kinsey
Saxare