Start Logga In Skriv Artikel Om Oss
Vad söker du?
Allt om 'Originalrelease'

Originalrelease

Innehåll- 1. Förklaring av rarade originalreleaser - 2. Fördelarna med originalreleaser - 3. En release uppbyggnad samt tillvägagångssätt vid checksummekoll och uppackning: - 4. Hur håller jag koll på de senaste releaserna? - 5. Tar det inte mycket plats att ha både rar-filerna och de uppackade filerna?

En originalrelease är en piratkopierad version av upphovsrättsligt skyddad programvara, film, eller musikaliskt verk.

Denna text är skriven som en förklaring av originalreleaser. Förhoppningen är att denna text kommer till nytta för operatörer på hubbar runt om i Sverige som vill få folk att inse fördelarna med originalreleaser. Denna text i första hand inte skriven för den stora allmänheten utan snarare är menad som ett medel för att övertyga skapligt invigda människor på DC om fördelarna med originalreleaser.

1. Förklaring av rarade originalreleaser

Varför shara rarade originalreleaser och hur fungerar det?Releaser är paketerade rippar av filmer, program och spel som är släppta av organisationer, s.k. releasegrupper, som specialiserat sig på att just framställa såna här releaser. Exempel på sådana grupper är FLT, FLiX, VcdVault, Dominion o.s.v. Fördelen med att ladda ner dessa releaser är att du vet precis vad det är du får istället för att tanka ner en avi som någon som inte förstår sig på hur man rippar har skapat.

Hur en release är uppbyggd är lite beroende av vilken typ av release det är. Gemensamt för alla releaser är att rippen (alltså spelet, programmet eller filmen) alltid ligger packad i ett antal rar-arkiv. Detta är för att på olika sätt underlätta vid nertankningen av releasen samt i viss mån också av tradition. Fler fördelar med detta kan du läsa om nedan (vissa releaser släpps också i zip-format, mestadels mindre program).

Om det rör sig om spel, program eller SVCD-releaser innehåller releasens rar-arkiv en spegling av en cd-skiva med filmen/programmet/spelet på. Det är alltså en spegling av en komplett cd-skiva som kan brännas med t ex Nero eller läsas med daemon tools. Om det istället rör sig om en Xvid-release av en film ligger det en avi-fil direkt i rar-arkiven.

I releasen finns också en SFV- och en NFO-fil. SFV-filen innehåller checksummor till de rar-arkiv som releasen består av. Det innebär att du med hjälp av denna checksummefil kan kontrollera att du fått ner en helt korrekt release utan överföringsfel och liknande. I NFO-filen hittar du information om releasen som vilket format och vilken upplösning den har (om det gäller filmer).

2. Fördelarna med originalreleaser

 • Tack vare att releaserna delas upp i mindre delar slipper du tanka om hela releasen på en gång om något skulle gå snett.
 • Du kan kontrollera att allting kommit ner korrekt genom att checka mot SFV-filen. Därmed vet du alltid att du har fått ner en komplett oskadad release av det du tankar. Detta innebär alltså att du har exakt samma filer på din dator när du tankat ner och packat upp releasen som den som rippade filmen och skapade releasen. Detta istället för att tanka en uppackad avi-fil som kanske skickats hundra gånger mellan olika personer och där det finns en väldigt stor risk att överföringsfel kan ha uppstått. Detta behöver inte betyda att filmen inte funkar, men det kan t ex leda till färgavvikelser eller så kallade freeze frames.
 • Du kan ladda ner från flera källor på ett smidigt sätt.
 • Vi får ett standardiserat sätt att sprida media på, vilket DC naturligtvis tjänar oerhört mycket på.

  Som du ser finns det många fördelar med att tanka sina warez på detta sätt. Därför hoppas vi att ni snarast går över till detta om ni inte redan gjort det.

  3. En release uppbyggnad samt tillvägagångssätt vid checksummekoll och uppackning:

  En release består av en katalog med ett antal undermappar. Den kan t.ex. se ut så här:

  The.Lion.King.DVDRip.XViD-CFH Huvudmapp Här ligger rar-arkiven Sample Undermapp Här ligger en liten förhandstitt på releasen the.lion.king.dvdrip.xvid-cfh.nfo fil Info fil, läs ovan tlking-xvid.sfv fil Checksum fil, läs ovan

  I katalogen CD1 finns det rar-filer som kan packas upp antingen direkt till en .avi-fil eller till en .bin- och .cue-fil beroende på vad det är för typ av release. I detta fall är formatet för mediat i releasen XviD och därmed ligger det en .avi-fil i rar-arkivet. Dessutom finns en .sfv-fil i katalogen. Denna fil innehåller checksummor till alla rar-filerna. Genom att använda ett program som jämför checksumman för rar-filerna med checksumman i sfv-filen kan du kontrollera att du verkligen fått ner en hel och ren release.

  För detta rekommenderar jag hkSFV (http://www.big-o-software.com/).

  Om det skulle vara fel på en enstaka rar-fil behöver du bara ladda ner just den rar-filen igen. När alla rar-filerna överensstämmer med checksumman kan du packa upp dem. Detta gör du enklast med winrar. Du öppnar den första filen och väljer extract. Sedan fortsätter winrar automatiskt att packa upp från följande rar-filer. När uppackningen är klar har du antingen en .avi-fil som du kan se på direkt eller en .bin- och .cue-fil som du kan bränna i t ex Nero eller öppna i daemon tools.

  För att det ska finnas en bra tillgång på originalreleaser i hubben är det självklart viktigt att du när du tankat ner releasen sharar den orörd så att andra också kan utnyttja fördelarna med en orörd originalrelease. Detta innebär att du sharar de releaser du tankat HELT orörda - inte uppackade eller omdöpta på något sätt. Det är också viktigt att du SFV-checkar allting innan du sharar det för att undvika att korrupta filer sprids.

  4. Hur håller jag koll på de senaste releaserna?

  Det finns speciella sidor på nätet där de lägger upp information om de senaste releaserna. Exempel på sådana är http://www.nforce.nl/ som väl är den mest använda just nu. http://www.vcdquality.com/ är en annan där man dessutom kan betygssätta filmreleaser och därmed se vilken release man bör välja.

  5. Tar det inte mycket plats att ha både rar-filerna och de uppackade filerna?

  Detta är en synpunkt jag har fått från många nu när jag försökt förespråka rar på diverse hubbar. Den enkla lösningen är att inte ha både rar-filerna och det uppackade mediat. Lagra alla dina releaser på hårddisken i rar-arkiv. När du sedan känner för att se på en film packar du helt enkelt upp den. Detta tar ca 3 minuter och vägs med hästlängder upp av alla andra fördelar det finns med att tanka och dela rar.Har inte tid och kraft själv just nu, så jag tänkte bara påpeka att jag tycker det hade varit fint om man lite mer tydligt talar om att det ser olika ut för filmer/iso/0day/mp3 eftersom begreppet originalreleaser tillämpas på allihop. Bra jobbat annars! håll grytan kokade ;) -sris

  Vad har du för källor till detta? Största anledningen till att grupperna rarrar är väl för att en release ska spridas så snabbt som möjligt minuterna efter den först släpps (preas). Tidigare var det inte lika viktigt eftersom releaserna spreds långsammare, speciellt på BBS-tiden, så då var väl en av huvudanledningarna till att man packade större releaser i 1,44 MBs arj-format(?) att man skulle kunna få in den på disketter (för att eventuellt kunna swappa den). -- Bobix

  Vadå "officiella guide"? Vem har sagt att den på något sätt är officiell, ingen scener skulle låta någon som beblandar sig med dc-slusk att skriva en "officiell" guide :P

  men herregud kan inte lamers sluta sitta o babbla massa skit de inte vet någonting om, sceners har inget intresse av att massa idioter på dc sitter o laddar ner grejerna de släpper, tvärtom förstör det scenen då det riktas massa uppmärksamhet mot dem vilket inte är bra. Bobix har helt rätt, anledningen till att man släpper saker i rar arkiv är för att man ska kunna racea, alltså tävla om vem som kan ladda upp mest av en film eller liknande på en ftp

  Jag är mycket väl medveten om att folk inom scenen skiter fulständigt i folk på DC ;) Ni måste beakta vilken målgrupp denna texten har. Vilket också tydligt stod deklarerat tidigare i början av texten innan någon ansåg det vara lämpligt att ta bort den informationen ;) Nu när jag överväger mitt beslut att lägga in denna texten i efterhand så inser jag att det kanske inte var helt lyckat. Texten är skriven för ett speciellt syfte och innehåller mängder av förenklingar för att just den målgruppen den är riktad till ska ha enklare att ta till sig informationen.

  Vidare till dig som ifrågasätte mitt val av ordet officiell. Så ber jag dig återigen att betrakta sammanhanget som jag nu förövrigt nu återigen lagt in ovanför texten. /Genesis

  Redigera?

  Artikeln skriven 2009-01-17 av Learning4sharing

  Inga kategorier för denna artikel än...

  Vi behhöver hjälp att kategorisera våra artiklar. Kan du skriva ett nyckelord för denna artikel? Du kan skriva upp till 3 olika nyckelord för denna artikel, vi uppskattar din hjälp!

  Skriv nyckelord som du tycker beskriver denna artikel på ett bra sätt. Du kan ange 3 olika nyckelord för denna artikel, max 20 tecken per nyckelord.

  1. Lägg till fler
   Skriv in svaret på frågan: 1+4

  Intresserad av fler artiklar?

  Dekoder
  Vansjö
  Nordsjö
  Xantin
  Tidskrävande
  LILO
  Slackware Linux
  Rurik
  Juan Alberto Schiaffino
 • Senaste sökningarna

  sweitsch har fått 1384 sökningar. Den senaste gjordes 2020-10-22 19:55:07.

  apostel har fått 1057 sökningar. Den senaste gjordes 2020-10-22 19:51:02.

  aptering har fått 1008 sökningar. Den senaste gjordes 2020-10-22 19:50:08.

  stena line har fått 1084 sökningar. Den senaste gjordes 2020-10-22 19:48:47.

  blandning har fått 1337 sökningar. Den senaste gjordes 2020-10-22 19:48:41.

  merit har fått 1062 sökningar. Den senaste gjordes 2020-10-22 19:47:53.

  svåger har fått 886 sökningar. Den senaste gjordes 2020-10-22 19:46:06.

  balans har fått 1123 sökningar. Den senaste gjordes 2020-10-22 19:45:52.

  vitlök har fått 1023 sökningar. Den senaste gjordes 2020-10-22 19:44:45.

  Varselljus har fått 1188 sökningar. Den senaste gjordes 2020-10-22 19:44:16.

  Dr pepper har fått 1146 sökningar. Den senaste gjordes 2020-10-22 19:43:47.

  williams har fått 1157 sökningar. Den senaste gjordes 2020-10-22 19:40:38.

  Designed by: template world
  Learning4sharing.nu
  All Rights Reserved. 0.25 SEK

  Logga in

  Välkommen att redigera och skriva nya artiklar!

  Ingent Konto?

  Skaffa konto för att redigera och skapa nya ariklar Nytt Konto.

  Ny Användare

  Välkommen att redigera och skriva nya artiklar! Skapa konto nedan.


  Ett verifieringsmail kommer att skickas till din E-post som du måste öppna och verifiera din E-post med

  Lägg till artikel

  Du är inte inloggad.

  Logga In eller Skapa konto.