Oraklet i Delfi
I den grekiska staden Delfi fanns under antiken ett orakel som var språkrör för guden Apollon. Inga greker vågade ta några avgörande beslut i livet utan att först ha rådfrågat oraklet. I nästan 1200 år fanns det ett orakel i Delfi. Oraklen valdes ut bland unga, ogifta lantbrukarflickor i trakten. Dessa flickor bar namnet ”Pythia” under den tid de var orakel.När man ville ställa en fråga till oraklet tog man sig till Apollontemplet i Delfi. Efter att ha lämnat betalning, i form av några dagslöner och en passande offergåva, meddelade man sin fråga till prästerna. De i sin tur förmedlade frågan till oraklet. Man fick alltså inte själv vara närvarande för att höra svaret Pythia gav. Det första hon gjorde när hon fått höra frågan var att upprätta kontakt med Apollon. Det gjorde hon genom att dricka en klunk heligt vatten, sedan tog hon ett par lagerblad (som är en symbol för Apollon) och åt eller brände dem som rökelse. Sedan drog hon sig tillbaka till en helig kammare i templet, föll i trans och började prata. Ibland förmedlade hon sina ord lugnt och stillsamt, andra gånger extatiskt och rasande. Prästerna stod jämte och försökte tyda hennes ord, och förmedlade sedan det hon sagt till den som ställt frågan. Svaren var ofta tvetydliga och väldigt svårtolkade.
En av de mest kända spådomar oraklet gav var när Oidipus kom till henne. Hon spådde då att han skulle döda sin pappa, kungen av Thebe, och gifta sig med sin mamma. Oidipus gjorde allt för att undvika det öde Pythia förutspått honom men till slut blev det ändå som hon sagt. Han dödade sin pappa i självförsvar och gifte sig med mamman som då blivit änkedrottning i riket.
(som parentes kan nämnas att Platon hade en teori om att det fanns två världar, en idévärld och en sinnesvärld, vi i sinnesvärlden uppfattar bara skuggbilder av de eviga idéena. Men Oraklerna i t.ex. Delfi och Kolofon kunde ta kontakt med idévärlden)
Artikeln skriven 2009-01-18 av Learning4sharing
Kategorier för Oraklet i Delfi
ostkaka rabarberpaj (1)Intresserad av fler artiklar?
AiolosAriadne
Athena
Minerva
Boreaderna
Chione
Eos
Discordia
Euros