Öppen källkod
Öppen källkod är ett annat namn på fri programvara. Namnet uppfanns av Eric Raymond och Bruce Perens som sedermera grundade Open Source Initiative. Orsaken var att begreppet fri programvara ansågs för laddat och för förknippat med FSF. Eric Raymond ändrade i sin berömda bok, bok/The Cathedral and the Bazaar, och bytte ut orden "fri programvara" mot "öppen källkod" överallt där de förekom. Open Source Initiative drabbades av en backlash då de lät sin varumärkesansökan löpa ut år1999. Många företag har försökt missbruka begreppet "öppen källkod" och försökt kalla program som t.ex. inte får återdistribueras för "öppen källkod". Det innebar en kampanj för att återgå till begreppet "fri programvara" som har haft viss framgång. Missbruken av begreppet "öppen källkod" har minskat och det är fortfarande en användbar synonym för "fri programvara" som främst används av de som inte vill förknippas med FSF och politiskt tal om frihet.Öppen källkod betyder (precis som med fri programvara) att användaren inte bara får tillgång till källkoden för datorprogrammet, utan också möjlighet att själv distribuera källkoden och programmet. Detta betyder att användaren själv kan rätta fel och göra förbättringar i programmet eller anlita ett företag eller någon programmerare som kan göra det.
Många kommersiella programvaror har inte öppen källkod, och då måste användaren gå tillbaks till leverantören med önskemål om förbättringar. Detta är problematiskt om leverantören endera är ointresserad av att göra förbättringarna eller har gått i konkurs.
Man kan jämföra öppen källkod med någon som bygger ett hus och får en kopia av ritningen, så att han själv kan ändra i huset. Alternativet är att arkitekten ensam behåller alla ritningar, så att alla ändringar måste utföras av samma byggföretag. Att jämföra med recept kan också vara en bra analogi.
Det är lätt hänt att koncentrera sig alltför mycket på licensfrågor när man skall förklara öppen källkod som begrepp. Därför kan det vara bra att tänka på det som ett direkt samband mellan att använda programmet och att kunna läsa och ändra det vid behov. Öppen källkod ökar därmed också radikalt möjligheterna att kvalitetsgranska koden, samtidigt som det på gott och ont tar bort sambandet ett program - en leverantör.
Denna rörelse har väckt mycket ont blod hos stora företag som Microsoft, som gärna sprider propaganda i stilen att program med öppen källkod skulle vara känsligare för säkerhetsluckor. Denna slutsats är i åtminstone ett avseende felaktig - att t.ex. krypteringsalgoritmer är kända gör det inte lättare att knäcka dem, för annars hade GPG (kraftfull krypteringsmjukvara med öppen källkod) varit fullkomligt värdelöst. Det är sant att det är lättare att hitta faktiska luckor genom att titta på källkoden än att gissa eller testa sig fram. Dock kan entusiaster lätt och snabbt rätta till de faktiska luckorna i öppen källkod, och entusiaster har rörelsen gott om. I praktiken har det visat sig att sluten källkod har lika mycket luckor som öppen, men de rättas snabbare i öppen källkod och alla faktiska intrång beror till syvende och sist på att så få sysadmins faktiskt installerar säkerhetspatcharna.
Viktiga webbplatser för öppen källkod
- FSF, GNU och GPL
- OSDN, Open Source Development Network, http://www.osdn.com/
- Freshmeat, hitta fri programvara, http://www.freshmeat.net/
- SourceForge, hitta öppen källkod, http://www.sourceforge.net/
- Tigris.org
- Slashdot, nyheter och diskussioner, http://www.slashdot.org/
- Gnuheter, nyheter på svenska, http://www.gnuheter.org/
- IDG förklarar öppen källkod på svenska, http://domino.idg.se/cs/sprak.nsf/NyVy?OpenView&bokstav=O1
- Computer Sweden skriver om öppen källkod, http://computersweden.idg.se/text/010607-CS3
- KTH öppnar Linux-laboratorium, http://www.pdc.kth.se/linuxlab/Press_Releases/2001/Opening/
- Apple har gjort basen i sitt nya operativsystem Mac OS X till open source, http://developer.apple.com/darwin/
Böcker
- bok/The Cathedral and the Bazaar
- Open Sources 2.0
Filmer
- film/The Code
- film/Revolution OS
- film/conspiracy.com
Aktuellt
- 10 maj 2003, Mia Sundberg galleri: Konstutställning med titeln pågår från 8 maj 2003 till 14 juni 2003.
- 16 juli 2002, artikeln postad 16 jul 2002 00.46 på Gnuheter
- 12 juli 2002, Computer Sweden: . Den offentliga sektorn borde vara skyldig att använda öppen källkod.
- 19 mar 2002, Compaq annonserar http://csacommunity.com
- 22 nov 2001, om Bill Gates verkligen var pappa till öppen källkods-rörelsen.
Man kallar den för proprietär, "free as in beer not speech" förekommer på engelska. Öppen källkods rörelsen vill inte förknippas med fri programvaru-rörelsen, om du kallar öppen källkod för fri källkod vad ska du då kalla programvara licensierad under en fri (se Fri programvara) licens? /masken
Artikeln skriven 2009-01-18 av Learning4sharing
Inga kategorier för denna artikel än...Intresserad av fler artiklar?
ImmunitetHo Chi Minh
Sveriges Stamningsföreningars Riksförbund
Kurder
Folkungar
Slaget samman Sparrsätra
Slaget samman Herrevadsbro
Slaget samman Lund
Slaget samman Poitiers