Start Logga In Skriv Artikel Om Oss
Vad söker du?
Allt om 'Opeth'

Opeth

Innehåll- 1. Biografi - 2. Nuvarande medlemmar - 3. Diskografi - 4. Utmärkelser - 5. Länkar

Opeth är en svensk musikgrupp vars musik nog kan klassificeras som Progressiv metall eller symfonisk Death metal.

1. Biografi

Opeth bildades år1990 i Stockholm av Mikael Åkerfeldt på gitarr och David Isberg på sång. De fick senare in Anders Nordin på trummor, Nick Döring på bas och Anderas Dimeo på Gitarr. Inom ett år och efter bara en spelning lämnade både Nick och Andreas bandet och ersattes av Kim Pettersson och Johan DeFarfalla, men Kim blev kortvarig i bandet och lämnade dem sent i 1991 och ersattes av Peter Lindgren.

När sångaren David lämnade bandet 1992 tog Mikael över och blev sångare. De spelade i över ett år med bara tre medlemmar tills de hittade en ny bassist i Stefan Guteklint som var med bandet i ett år.

De fick ett skivkontrakt med Candlelight records och spelade in sitt första album, Orchid 1994 med Johan DeFarfalla på bas, som senare blev medlem igen. Opeths andra album, Morningrise spelades in i Mars/April 1996 och släpptes senare det året. Albumet innehåller bara fem låtar, med de är å andra sidan mellan 10 och 20 minuter långa. Deras tredje album My Arms, Your Hearse släpptes 1997 med Martin Lopez på trummor och Martin Mendez på bas.

My Arms, Your Hearse markerade en markant förändring i bandets stil. Borta var de 10+ minuter långa låtarna och det innehöll dessutom mindre melodiska partier. Textmässigt var albumet ett koncept-album och var mycket mörkare än tidigare. Mikaels sångstil var mer Death Metal-inspirerad, mörkare och mer hotfull.

Med deras fjärde album, Still Life (1999) fortsatte i stil med My Arms, Your Hearse fast med än fler akustiska partier. Deras största framgång med albumet var att det förbättrade övergången mellan de akustiska och de tyngre partierna.

2001 släppte Opeth sitt femte album, Blackwater Park som blev både en kritisk och kommersiell framgång och innehöll bättre vanlig sång än deras tidigare skivor. Med albumet blir stilen från Still Life deras musik perfekt och påvisar bandets tendens att experimentera med komplexa ackord, som i arab-influerade "Bleak".

Deliverance, deras sjätte album, släppes 2002 och kom med på Billboards top 100-lista. Albumet är ett av deras tyngsta och fortsätter med de episka låtarna på 10 minuter.

Sjunde albumet Damnation spelades in samtidigt som Deliverance men släpptes 2003 och innehåller bara melodiska låtar utan Death Metal-partier.

2003 släppte de Lamentations, en DVD med en två timmar lång konsert inspelad på Shepherds Bush Empire (http://www.shepherds-bush-empire.co.uk/). Dessutom innehåller Lamentations en timslång dokumentär om inspelningen av Deliverance och Damnation.

Efter en 16 månader lång turne har nu bandet en paus medan Mikael Åkerfeldt skriver ny musik till deras nästa album. I en intervju på Lamentations säger Mikael att nästa album troligen kommer att vara ett konceptalbum i Black Metal-stil.

2. Nuvarande medlemmar

  • Mikael Åkerfeldt, gitarr och sång (1990-)
  • Peter Lindgren, gitarr (1991-)
  • Martin Lopez, trummor (1997-)
  • Martin Mendez, elbas (1997-)

3. Diskografi

  • år1995 - Orchid
  • år1996 - Morningrise
  • år1998 - My Arms, Your Hearse
  • år1999 - Still Life
  • år2001 - Blackwater Park
  • år2002 - Deliverance
  • år2003 - Damnation
  • år2003 - Lamentations - DVD

4. Utmärkelser

  • 18 februari 2003: Opeth får en grammis för Deliverance
  • 6 februari 2003: Får pris av i genren Årets Rock/Metal för Deliverance. Juryns motivering:
"Inte visste vi att konsumkassar fyllda med gammal rea-vinyl kan leda till infernaliskt intelligent metal från helvetets egen cd-press. Deliverance är becksvart, obönhörlig och otillgänglig men samtidigt vacker, lockande och framåtskridande. Kort sagt: ett silverskimrande musikaliskt höst-stilleben för den som tycker om det tungt eleganta och brutalt storslagna."

http://www.opeth.com/biography/images/logga_opeth.jpg

5. Länkar

  • http://www.opeth.com - Officiell webbplats

Redigera?

Artikeln skriven 2009-01-17 av Learning4sharing

Inga kategorier för denna artikel än...

Vi behhöver hjälp att kategorisera våra artiklar. Kan du skriva ett nyckelord för denna artikel? Du kan skriva upp till 3 olika nyckelord för denna artikel, vi uppskattar din hjälp!

Skriv nyckelord som du tycker beskriver denna artikel på ett bra sätt. Du kan ange 3 olika nyckelord för denna artikel, max 20 tecken per nyckelord.

  1. Lägg till fler
    Skriv in svaret på frågan: 10+3

Intresserad av fler artiklar?

Kabe
Bannbulla
Kinderägg
Basilika
Kasta in handduken
Loop
Hyckla
Tarantallegra
Tori Amos

Senaste sökningarna

skelettcancer har fått 2724 sökningar. Den senaste gjordes 2022-11-26 13:48:08.

snuskburk har fått 1147 sökningar. Den senaste gjordes 2022-11-26 13:41:58.

python har fått 1374 sökningar. Den senaste gjordes 2022-11-26 13:26:38.

antagonist har fått 1438 sökningar. Den senaste gjordes 2022-11-26 13:24:36.

tecken har fått 1321 sökningar. Den senaste gjordes 2022-11-26 13:22:32.

stratocaster har fått 1016 sökningar. Den senaste gjordes 2022-11-26 13:16:33.

Rya har fått 1485 sökningar. Den senaste gjordes 2022-11-26 13:13:26.

gynekologi har fått 1080 sökningar. Den senaste gjordes 2022-11-26 13:12:50.

cod har fått 1444 sökningar. Den senaste gjordes 2022-11-26 13:05:24.

svamp har fått 1751 sökningar. Den senaste gjordes 2022-11-26 12:55:21.

lundkvist har fått 1117 sökningar. Den senaste gjordes 2022-11-26 12:52:33.

falkenberg har fått 1241 sökningar. Den senaste gjordes 2022-11-26 12:19:57.

Designed by: template world
Learning4sharing.nu
All Rights Reserved. 1.46 SEK

Logga in

Välkommen att redigera och skriva nya artiklar!

Ingent Konto?

Skaffa konto för att redigera och skapa nya ariklar Nytt Konto.

Ny Användare

Välkommen att redigera och skriva nya artiklar! Skapa konto nedan.


Ett verifieringsmail kommer att skickas till din E-post som du måste öppna och verifiera din E-post med

Lägg till artikel

Du är inte inloggad.

Logga In eller Skapa konto.