Omvårdnad
Mångfacetterat ord, som har många olika definitioner. Definitionen har en ändamål i det att socialstyrelsen har gett ut ett råd om att omvårdnad är huvudansvar för sjuksköterskan. Ordet är antagligen tämligen unikt för det svenska samhället. Dess motsvarighet på engelska är nursing, och på danska och norska pleje, därav ordet sygeplejerske. Ett inte alltför djärvt antagande är att då läkaren enligt den svenska lagen har ansvar för vården av patienten, har sjuksköterskorna valt att likt läkarna försöka muta in ett eget område. Flera sociologer har dock pekat på att detta snarast förstärkt uppfattningen att sjuksköterskans yrkesområde är beroende av läkarens yrkesområde.En av de vanligaste användningarna av ordet har med omsorg att göra. Detta är emellertid inte en fullständig synonym, emedan omvårdnad används för att beskriva både det ena och det andra. T.ex. så har ofta sjuksköterskor i kommunal tjänst när dokumenterar en patients medicinska utveckling inte en medicinsk journal, utan en medicinsk omvårdnadsjournal. I många sammanhang där läkarens och sjuksköterskans yrkesområde överlappar varandra väljer sjuksköterskorna att kalla sitt arbete för omvårdnad istället för vård eller behandling.
Det pågår en omfattande forskning inom omvårdnadsområdet. Eftersom omvårdnad inte är en speciellt egen disciplin får forskningen ofta en tvärvetenskaplig karaktär, och hämtar inspiration från t.ex. antropologi, sociologi, medicin och psykologi.
För vidare läsning, se Socialstyresens allmänna råd kring omvårdnad, SOSFS 1993:17. http://www.sos.se/sosfs/1993_17/1993_17.htm
Artikeln skriven 2009-01-16 av Learning4sharing
Inga kategorier för denna artikel än...Intresserad av fler artiklar?
GrönländskaLars Jansson
Matteus
Sump
MCC
Tolka
Telefonist
Spedition
Restauranghögskolan i Grythyttan