Ölprovning
Ölprovning, systematiskt prövning av olika sorters öl.Att genomföra en ölprovning går till på ungefär samma sätt som vid en vinprovning eller en whiskyprovning: ett antal olika ölmärken provas i en viss ordning, med ölmärkena upphällt i flera olika glas eller med ölet hällt i samma glas efter att tidigare märke provats. Den förra metoden är att föredra.
Temat kan variera men vanligt är att göra en s k översiktsprovning då märken från olika öltyper provas. Det kan handla om ljus lager, pale ale, belgisk ale, porter, veteöl etc. Andra alternativ är att prova öl inom samma typ och land, t ex brittisk ale; att prova öl inom samma öltyp men från olika länder (att jämföra tjeckisk och tysk pils är ett förslag); eller att ha ett land som tema och prova det landets öltyper (t ex irländsk stout och ale).
En ölprovning kan vara öppen, halvblind eller blind; vilket innebär att man antingen vet vilka märken som provas och i vilka glas de finns (Öppen); man vet vilka märken som provas men inte i vilka glas de finns (Halvblind); man vet inte vilka märken som provas och inte i vilka glas de finns (Blind).
Då man provar öl studerar man färg och skum, letar efter dofter och smaker, samt noterar kolsyrehalten och beskan i ölet. Vid en vinprovning är det inte nödvändigt att svälja, utan man kan "spottprova". För att beskan (saknas i vin) skall upplevas korrekt bör däremot öl sväljas, då våra "smaksensorer" för beska sitter längst bak på tungan, i svalget.
Anteckningar kan vara intressant att ha och följande bör då som ett minimum noteras:
- Färg, utseende (disigt? blankt? grumligt?), skumkrona (hållfasthet)
- Dofter
- Smaker, munkänsla (CO2), beska
Att poängsätta ölet kan också vara roligt och då används valfri skala. Ex.vis. betyget 1 till 5 eller =, + och - (lika med, plus, minus).
Länkar:
Artikeln skriven 2009-01-17 av Learning4sharing
Inga kategorier för denna artikel än...Intresserad av fler artiklar?
ÖlälskarePiperazin
Oorganisk kemi
Artificiell
Kaffeknappen
747
Volframkarbid
Mållgan
Felsägning