Start Logga In Skriv Artikel Om Oss
Vad söker du?
Allt om 'Nils Poppe'

Nils Poppe

Nils Poppe, komiker, skådespelare, revyartist, regissör, akamediledamot, teaterdirektör, skåning (sök IMDb, Projekt Runeberg),född 31 maj 1908 på Möllevången i Malmö (som Nils Jönsson), död 28 juni 2000.

http://home.swipnet.se/~w-42732/poppe.jpeg

Gift med Inga Landgré år1949 - år1959. Från år1966 gift med Gunilla Sundberg. Nils Poppe fick fyra barn varav Anja och Dan med Inga Landgré och Thomas och Mia med Gunilla Sundberg.

Namnet Jönsson hade han efter sina fosterföräldrar och Poppe var bara ett öknamn som teaterdirektör Oscar Winge på Hippodromteatern i Malmö gjorde till hans artistnamn eftersom denne tyckte att "Jönsson var ett jäkla namn". Först vid sitt andra äktenskap tog Nils efternamnet Poppe även privat.

Poppe debuterade på nämnda teater år1930 i ett folklustspel som hette Kärlekstokar och abborrkrokar. Först år1937 gjorde han sin filmdebut, en liten okrediterad roll som "skogens konung" i filmen Adolf Armstarke. År1940 spelade han huvudroller i tre av Sigurd Walléns filmer från det året, varav två var så kallade "beredskapsfilmer". Mot mitten av 1940-talet hade Poppe slagit igenom på allvar både på scen och som filmskådespelare. Nu följde de smått klassiska filmerna om Sten Stensson Stéen och Fabian Bom. Man ska heller inte glömma att nämna hans dansfilmer där han var partner med Annalisa Ericson. Nils Poppe gjorde även några allvarliga filmroller varav den kändaste är den i Ingmar Bergmans Det sjunde inseglet. Men även i många av hans komedier fanns det starka inslag av allvar, tragikomiken slog igenom i många scener. Det tydligaste exemplet på detta finns kanske i filmen Pengar - en tragikomisk saga år1946.

Efter år1963 gjorde Nils Poppe inga fler långfilmer. Han var under en period ledamot i Skånska akademien och efterträddes där år1985 av Hans Jerenäs. Även om han slutat filma stod Poppe på scen desto längre. Han drev från år1966 fram till år1993 teatern på Fredriksdal Friluftsmuseum. Många av uppsättningarna som spelades visades även på tv. Nils Poppes sista år blev svåra då han fick blodproppar, nedsatt syn och tvingades sitta i rullstol. Poppe begravdes i Allerums kyrka.

Jämförelser med Charlie Chaplin har gjorts om Poppe, men han hade ett eget sätt som gjorde att man inte kunde kalla honom en direkt Chaplin-kopia. I filmen Beredskapspojkar år1940 gör Poppe en kul Chaplin-imitation.

Länkar:

  • http://www.aftonbladet.se/nyheter/0006/29/poppe.html - Nils Poppe död
  • http://www.aftonbladet.se/nyheter/0007/10/poppe2.html - Om begravningen

Filmografi:

  • Adolf Armstarke, år1937, ej krediterad
  • Skicka hem nr. 7, år1937
  • Vardag i varuhuset, (kortfilm) år1937
  • Spöke till salu, år1939
  • Adolf i eld och lågor, år1939
  • Melodin från Gamla stan, år1939
  • Karusellen går ..., år1940
  • Kronans käcka gossar, år1940
  • Beredskapspojkar, år1940
  • ... som en tjuv om natten, år1940
  • Tre glada tokar, år1942
  • Tre skojiga skojare, år1942
  • Aktören, år1943
  • Som fallen från skyarna, år1943
  • Det spökar - det spökar ..., år1943
  • Sten Stensson kommer till stan, år1945
  • Blåjackor, år1945
  • Skådetennis, (reportage, kortfilm) år1945
  • Pengar - en tragikomisk saga, år1946
  • Ballongen, år1946
  • Tappa inte sugen, år1947
  • Stackars lilla Sven, år1947
  • Soldat Bom, år1948
  • Greven från gränden, år1949
  • Pappa Bom, år1949
  • Tull-Bom, år1951
  • Livat på luckan, år1951
  • Adolf i toppform, år1952
  • Kronans glada gossar, år1952
  • Flyg-Bom, år1953
  • Dum-Bom, år1953
  • Dansa min docka, år1953
  • Stampen, år1955
  • Ljuset från Lund, år1955
  • Skorpan, år1956
  • Det sjunde inseglet, år1957
  • Flottans överman, år1958
  • Bara en kypare, år1959
  • Lejon på stan, år1959
  • Djävulens öga, år1960
  • Sten Stensson kommer tillbaka, år1963
  • Lorden från gränden, (TV) år1967

Redigera?

Artikeln skriven 2009-01-17 av Learning4sharing

Inga kategorier för denna artikel än...

Vi behhöver hjälp att kategorisera våra artiklar. Kan du skriva ett nyckelord för denna artikel? Du kan skriva upp till 3 olika nyckelord för denna artikel, vi uppskattar din hjälp!

Skriv nyckelord som du tycker beskriver denna artikel på ett bra sätt. Du kan ange 3 olika nyckelord för denna artikel, max 20 tecken per nyckelord.

  1. Lägg till fler
    Skriv in svaret på frågan: 2+1

Intresserad av fler artiklar?

Tennis
Roll
Per Albin Hansson
Fotograf
Kuk
Dokusåpakändis
Debatt
Björn Borg
Bolag

Senaste sökningarna

maori har fått 1762 sökningar. Den senaste gjordes 2024-05-20 08:26:14.

roland hassel har fått 1325 sökningar. Den senaste gjordes 2024-05-20 08:23:42.

romer har fått 1611 sökningar. Den senaste gjordes 2024-05-20 08:22:51.

adagio har fått 1639 sökningar. Den senaste gjordes 2024-05-20 08:18:52.

Masthugget har fått 1196 sökningar. Den senaste gjordes 2024-05-20 08:17:15.

signalsubstans har fått 1319 sökningar. Den senaste gjordes 2024-05-20 08:14:54.

brunet har fått 1376 sökningar. Den senaste gjordes 2024-05-20 08:14:20.

indie har fått 1706 sökningar. Den senaste gjordes 2024-05-20 08:13:48.

ksjuka har fått 1339 sökningar. Den senaste gjordes 2024-05-20 08:12:43.

SX har fått 1635 sökningar. Den senaste gjordes 2024-05-20 08:10:52.

ockelbo har fått 1451 sökningar. Den senaste gjordes 2024-05-20 08:10:35.

lean har fått 1599 sökningar. Den senaste gjordes 2024-05-20 08:09:30.

Designed by: template world
Learning4sharing.nu
All Rights Reserved. 0.07 SEK

Logga in

Välkommen att redigera och skriva nya artiklar!

Ingent Konto?

Skaffa konto för att redigera och skapa nya ariklar Nytt Konto.

Ny Användare

Välkommen att redigera och skriva nya artiklar! Skapa konto nedan.


Ett verifieringsmail kommer att skickas till din E-post som du måste öppna och verifiera din E-post med

Lägg till artikel

Du är inte inloggad.

Logga In eller Skapa konto.