Start Logga In Skriv Artikel Om Oss
Vad söker du?
Allt om '.NET'

.NET

Innehåll- 1. Generellt om .NET - 2. Plattformsoberoende kod i .NET - 3. Språkneutrala komponenter - 4. Webbtjänster under .NET - 5. Länkar till utvecklingsverktyg - 6. Fria alternativ till .NET - 7. Kuriosa

1. Generellt om .NET

.NET(uttalas dått nätt) är Microsofts senaste paradigm för att bygga program. Skrivs Dotnet i vissa svenska tidningar.

Det är många saker som samlas under namnet ".NET", men i grunden kan .NET sägas vara ersättaren till Microsofts tidigare komponentobjektarkitektur, COM (Component Object Model). .NET har även starkt influerats av Suns Java-plattform.

2. Plattformsoberoende kod i .NET

Det bör poängteras att .NET i sig själv utgör en plattform som egentligen endast finns för Windows. Därför är det svårt att uppnå genuint plattformsoberoende med .NET.

Som du nämmner nedan finns .NET även för andra OS än Windows. De olika fria versionerna som olika projekt håller på att skapa kanske inte fullt ut är kompatibla med standarden, men versionen till FreeBSD som Microsoft tillverka borde väl vara fullt kompatibel (eller). /magol

Det vore självdestruktivt av Microsoft att låta andra operativsystem än de som Microsoft själv äger att få lika bra dotnetmaskiner. Microsofts existens bygger på att företaget äger ett operativsystem som alla använder. Som jag uppfattat det är syftet med Dotnet framework att göra det enklare att portera mellan Microsofts nuvarande, tidigare och kommande operativsystem. Framför allt slipper man tidigare problem med bakåtkompatibilitet, som framöver kommer att bli ett helvete när processorerna ersätts av allt större systemkretsar och multiprocessorer. Dotnetmaskinen är en stabil virtuell hårdvara ovanpå en ständigt förändrande fysisk hårdvara. /Jan Tångring (tidigare medarbetare på en viss svensk tidning som skrev "Dotnet")

3. Språkneutrala komponenter

Precis som i Java kompileras kod från källkod till bytekod för en virtuell maskin. I .NET heter den virtuella maskinen CLR (Common Language Runtime), och koden den kör kallas MSIL (Microsoft Intermediary Language). Inte sällan kallar man MSIL för ILAssember eller kortare ILAsm istället.

I .NET kan man själv välja vilket programmeringsspråk man vill använda. Så länge som språket uppfyller Common Language Specification (CLS) och det finns en kompilator som kan genererara MSIL-kod.De språk som Microsoft levererar kompilatorer till är:

  • VB.NET
  • C#
  • C++ (via något som kallas "managed extensions for C++")
  • J# - skriv kod i Java och kompilera till .NET framework

VB.NET har i stort sett samma syntax som Visual Basic och liknar i mångt och mycket det språket. Dock är VB.NET, till skillnad från VB6 och tidigare, ett fullt ut objektorienterat språk. Det finns också bättre och mer strukturerad felhantering i VB.NET jämfört med tidigare.

C# är ett nytt språk, som är starkt Javainfluerat.

MSIL och CLS specifierar grundläggande datatyper, en objektmodell och hur garbage collection ska fungera. Genom detta kan man passa objekt skrivna i ett språk till kod skrivet i ett annat, och även skriva ett objekt i ett visst språk som ärver från ett objekt skrivet i ett annat språk.

En annan viktig del är .NET-s klassbibliotek, ett stort klassbibliotek som innehåller det mesta som ett modernt klassbibliotek ska innehålla, framförallt ett API till det mesta som idag går att göra med Win32-APIt. Detta används på samma sätt oavsett vilket språk man anropar det ifrån. I och med "Longhorn" så kommer hela [[API]t vara skrivet i mananged kod och inte längre vara beroende av det gamla Win32-APIt.

4. Webbtjänster under .NET

En annan viktig del av .NET är ASP.NET med vilket man bygger webbtjänstersom i princip är RPC-över-HTTP via SOAP och WSDL.

Microsoft säljer utvecklingsverktyget Visual Studio.NET, med vilket man utveckla program och komponenter i VB.NET, C# och C++, samt webtillämpningar via ASP.NET-ramverket.

Det här avsnittet kan behöva redigeras lite. ASP.NET används ju långt ifrån bara till Web Services och det är lite ologiskt att introducera Visual Studio.NET under den här rubriken. Kanske borde man ändra rubriken till ASP.NET, lägga till ett inledande stycke om ASP.NET i allmänhet, låta stycket om Web Services följa efter det och flytta stycket om Visual Studio.NET till nästa avsnitt? –Christer Romson 27 april, 2003

5. Länkar till utvecklingsverktyg

Man kan ladda ner ett .NET-SDK från http://msdn.microsoft.com/downloads/default.asp?url=/downloads/sample.asp?url=/msdn-files/027/000/976/msdncompositedoc.xml,i vilket man får kompilatorer för de tre nämnda språken, den virtuella maskinen, och två fristående debuggers (en textbaserad och en grafisk)

Sommaren 2002 släppte Microsoft även ett gratis utvecklingsverktyg för .aspx sidor som heter Web Matrix. Det hämtas från Microsoft´s http://asp.net. Det är enklare än Visual Studio. Den utnyttjar bland annat inte codebehind funktionen utan lägger in koden i en <script> i .aspx sidan.

Det finns ett opensource alternativ till Visual Studio, i alla fall om man utvecklar i C# som man kan hämta från (http://www.icsharpcode.net). Verktyget heter SharpDevelop och har som mål att bli ett fullständigt IDE.

6. Fria alternativ till .NET

Ximian tillverkar en fri version av .NET kallad Mono. Microsoft planerar även att släppa en alternativ version under en Shared Source-licens för FreeBSD och Windows: http://www.microsoft.com/partner/products/microsoftnet/SharedSourceCsharpCLIFAQ.asp

GNU-projektet arbetar med en .NET-liknande arkitektur under namnet DotGNU.

7. Kuriosa

Sedan .NET började marknadsföras, sägs det ha blivit populärt hos Microsoftanställda att skaffa privata domäner som ligger inom toppdomänen .net. Samtidigt ska populariteten för .com gått ned.

Mycket på den här sidan skulle behövas redigeras om lite. Det är förvirring bland begreppen. Kanske tar mig tid till ett försöka att rensa upp lite här snart... /ante

Redigera?

Artikeln skriven 2009-01-15 av Learning4sharing

Inga kategorier för denna artikel än...

Vi behhöver hjälp att kategorisera våra artiklar. Kan du skriva ett nyckelord för denna artikel? Du kan skriva upp till 3 olika nyckelord för denna artikel, vi uppskattar din hjälp!

Skriv nyckelord som du tycker beskriver denna artikel på ett bra sätt. Du kan ange 3 olika nyckelord för denna artikel, max 20 tecken per nyckelord.

  1. Lägg till fler
    Skriv in svaret på frågan: 1+4

Intresserad av fler artiklar?

Leif Holmqvist
Rolf Ridderwall
Peter Åslin
Langare
Sölvesborgs kommun
Vårby
Islamolog
Kramforsskolan
Krister Dahl

Senaste sökningarna

Masthugget har fått 1043 sökningar. Den senaste gjordes 2021-06-21 12:28:20.

skatt har fått 1508 sökningar. Den senaste gjordes 2021-06-21 12:28:12.

Argon har fått 1395 sökningar. Den senaste gjordes 2021-06-21 12:28:01.

skandinavismen har fått 846 sökningar. Den senaste gjordes 2021-06-21 12:27:19.

11 november har fått 1253 sökningar. Den senaste gjordes 2021-06-21 12:26:51.

kavaj har fått 1225 sökningar. Den senaste gjordes 2021-06-21 12:26:44.

Ny Demokrati har fått 1320 sökningar. Den senaste gjordes 2021-06-21 12:26:26.

tsunami har fått 2333 sökningar. Den senaste gjordes 2021-06-21 12:25:38.

ANC har fått 1527 sökningar. Den senaste gjordes 2021-06-21 12:23:50.

balans har fått 1162 sökningar. Den senaste gjordes 2021-06-21 12:23:32.

shimano har fått 1284 sökningar. Den senaste gjordes 2021-06-21 12:22:46.

slidder har fått 1155 sökningar. Den senaste gjordes 2021-06-21 12:21:59.

Designed by: template world
Learning4sharing.nu
All Rights Reserved. 0.30 SEK

Logga in

Välkommen att redigera och skriva nya artiklar!

Ingent Konto?

Skaffa konto för att redigera och skapa nya ariklar Nytt Konto.

Ny Användare

Välkommen att redigera och skriva nya artiklar! Skapa konto nedan.


Ett verifieringsmail kommer att skickas till din E-post som du måste öppna och verifiera din E-post med

Lägg till artikel

Du är inte inloggad.

Logga In eller Skapa konto.