Mynta
Innehåll- 1. Mynttillverkning - 2. Ge upphov till uttryck - 3. Örtkrydda1. Mynttillverkning
Att mynta(verb) innebär att prägla eller tillverka mynt, även falska sådana. Att slå mynt av något innebär även i överförd bemärkelse att nyttja något till egen fördel.jfr med falskmyntare.2. Ge upphov till uttryck
Att mynta, innebär även att ge upphov till ett ord eller uttryck.Oftast används frasen "myntades av:"3. Örtkrydda
Mynta är en familj (?) av örter med karakteristisk doft och smak och som används som kryddor (örtkryddor). Vanliga typer är pepparmynta, krusmynta och kungsmynta (oregano). Mynta kan odlas i köksfönstret eller i trädgården.Nån som orkar kan överföra det som är relevant ur artikeln nedan till artikeln pepparmynta (där texten i huvudsak hör hemma). (Våga göra Mint julep på oregano :-) /Dewil
Myntaär en ört (örtkrydda) med frisk doft och smak och välgörande egenskaper. Örten kan användas i förkylningsteer och är renande och svalkande för irriterade halsar. En handfull blad i kokande vatten ger en ånga som om den andas in kan lindra vid bihåleinflammation. Mynta odlas i trädgårdar och kan köpas både torkad och färsk.
Utom i halmstad, där jag letat efter mynta en hel dag utan att hitta någon färsk sådan. Det är nämligen även en vital ingrediens till en god drink: Mint julep. En sval och sofistikerad drink som associerar till varma, långsamma dagar i söderns USA.
Ingredienser:
- 4 deciliter socker
- 4 deciliter vatten
- Färsk mynta
- Krossad is
- En god bourbon (förslag: Makers Mark)
Förbered genom att koka ihop vattnet och sockret i cirka fem minuter och låt svalna (mängden angiven ovan bör ge tillräckligt för 35 till 40 juleppar). Lägg i sex till åtta kvistar mynta som du bultat lite och täck över behållaren. Ställ i kylen över natten.
Själva juleppen gör du på följande vis: Fyll ett glas (en tumlare funkar bra, men egentligen ska det vara silverkoppar med höga raka sidor på vilka luftens fukt kan kondensera vackert) med krossad is. Addera en matsked av myntablandningen och 6 centiliter bourbon. Rör om hastigt med en sked så att glaset blir helt nedkylt och fuktpärlor kondenseras på utsidan. Garnera med en myntakvist.
Njut.
Extra tips:
- Ta ut myntakvistarna ur hopkoket efter första natten om du ska låta det stå ett tag i kylen.
- För att bulta myntan, lägg den helt enkelt i en kopp och tryck till den med en sked. Meningen är att de aromatiska oljorna lättare ska komma ut i hopkoket.
Artikeln skriven 2009-01-17 av Learning4sharing
Inga kategorier för denna artikel än...Intresserad av fler artiklar?
DestruktionPlagg
Trend
Minister
Groda
Fluga
Period
Mark
Trendsetter