Mousserande vin
Mousserande vin uppfanns av en munk vid namn Perignon. Han upptäckte att hans vin hade börjat jäsa en andra gång inne i flaskorna och därvid fått en frisk bubblighet av kolsyra.Denna metod att framställa mousserande vin genom en andra jäsning på butelj kallas Méthode Champagnoise, efter regionen i Frankrike där Reims är huvudort och munken i fråga hade sitt kloster.Det går att på konstlad väg tillsätta kolsyra i vin, eller att göra den andra jäsningen i jäskar, men dessa metoder anses inte producera lika fint vin.
Mousserande vin kallas ibland slarvigt för Champagne, vilket är namnet på mousserande viner producerade med traditionell metod i Champagne. Andra sorters vin bör kallas vid deras rätta namn: Spansk "champagne" heter Cava, tysk heter Sekt, rysk heter champagne, italiensk Spumante, och så vidare.
Artikeln skriven 2009-01-17 av Learning4sharing
Inga kategorier för denna artikel än...Intresserad av fler artiklar?
ArbetsgruppAODV
IBSS
Irma Schultz
Marionetteater
Portal
Svartfot
Skadegörelse
Tredje man