Start Logga In Skriv Artikel Om Oss
Vad söker du?
Allt om 'Mormoner'

Mormoner

Innehåll- 1. Allmänt om Mormonerna - 2. Historia - 3. Teologi - 4. Mer information

1. Allmänt om Mormonerna

Mormoner är en allmän betckning på medlemmar av Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga (engelska Church of Jesus Christ of Latter Day Saints, eller LDS Church). Kyrkan själv föredrar beteckningen Sista Dagars Heliga (Latter Day Saints, LDS) på sina medlemmar, eftersom de inte "tror på Mormon" utan betraktar sig som kristna.

Kyrkan betraktar sig som en återställd kyrka, dvs en återställning av den kyrka som Jesus organiserade. Den är framför allt representerad i USA, även om hälften av de 10 miljoner anhängarna nu finns utanför det landet, inklusive ca. 9.000 i församlingar över hela Sverige. Traditionellt har de flesta kristna inte ansett att mormonerna är kristna, utan en egen religion, eftersom de dogmatiska skillnaderna i förhållande till katololicism och protestantism är förhållandevis omfattande. Särskilt i USA har dock mormonerna kommit att accepteras alltmer som kristna.

Mormonerna har två heliga skrifter: Förutom Bibeln även Mormons bok. Det dominerande samfundet är Utahkyrkan, och vid sidan av denna finns ett flertal mindre samfund. Flera av dessa har vägrat att godta det förbud mot polygami, som instiftades av mormonkyrkan 1896, för att Utah, mormonernas hemstat framför andra, skulle kunna upptas i USA.

2. Historia

Rörelsen grundades av Joseph Smith i delstaten New York år1830. I motsättning till en del andra rörelser var den inte speciellt upptagen av eskatologi. Man kan notera att denna trosriktning uppstod ungefär samtidigt som Sjundedagsadventisterna och Jehovas vittnen. I likhet med nämnda samfund har mormonerna av vissa religionsforskare kommit att betraktas som "judekristna" samfund.

På grund av religiös intolerans, ryktepridning och konkurrens i förhållande till andra kyrkor blev mormonerna tvungna att flytta ett antall gånger, från New York, till Ohio, till Missouri, till Illinois. Där grundade de staden Navoo under 1840-talet. Efter att Joseph Smith och hans bror Hyrum blivit mördade i ett Illinoisfängelse, där de suttit utan rättegång, på föregivet falska anklagelser 1844, övertog Brigham Young ledarskapet. Mormonerna blev tvungna att lämna staden och det nybyggda templet 1846-47 på grund av allt intensivare förföljelser, och i primitiva vagnar vandrade devästöver. De kom till området vid Salt Lake i Utah där de grundade staden Salt Lake City. Sedan dess har centrum för religionen varit delstaten Utah och dess residensstad Salt Lake City.

Joseph Smith berättade för sina anhängare att han erhållit information om gömstället för rörelsens heliga skrift, Mormons bok, från en ängel. Boken var skriven på guldplåtar, men ängeln hämtade sedan tillbaka originalet,varför det numera endast existerar Joseph Smiths avskrifter.

3. Teologi

Mormonerna anser sig representera den sanna kristendomen, så som Jesus lärde ut den. De tror emellertid att denna kristendom gick förlorad kort efter Jesu död. Den styrs av ett råd med 12 apostlar, samt en president med två rådgivare.

Mormonernauppmanar till släktforskning eftersom man tror att de människor som inte får höra om Jesus Kristus i detta livet, får möjligheten i det nästa. Derför görs ställföreträdande dop) i speciella byggnader kallad templer. Mormonerna har utfört mikrofilmningen av alla svenska kyrkböcker mot att de själva, som ersättning, har fått ta med sig en kopia till släktforskningscentret i Salt Lake City.

Mormonernas teologi tillät ursprungligen månggifte (polygami), men det avskaffades 1891. Sedan länge utesluts alla som propagerar för eller praktiserar polygami. Det finns dock små utbrytargrupper, s.k. "fundamentalistiska mormoner" i Utah och andra delar av västra USA som praktiserar polygami, men dessa är inte medlemmar av kyrkan. På senare år har skaran utökats av andra ultrafundamentalistiska kristna som också stöder polygami eftersom huvudpersonerna i gamla testamentet hade flera hustrur. Det uppskattas att uppåt 60000 personer som praktiserar polygami är utströdda över västra USA.

Mormonerna tror att när vi dör kommer själen till andevärlden där de rättfärdiga får det bra, de onda får lida. Detta tills uppståndelsen kommer då alla dömmas efter det de har gjort. Man får då olika grader av lycka i olika riken, och möjlighet att bo med Gud i evighet

Som helig skrift har man Bibeln, Mormons Bok, Läran och Förbunden, Den Kostbara Pärlan. I tillägg ledas kyrkan av en profet som kan motta uppenbarelser.

Man deltar i politik, gör miletärtjänst, firar jul, tar emot blod. Man är emot abort om graviditeten inte är ett resultat av incest eller valdtäkt eller moderns liv står i fara. Alla former för sexuell aktivitet utom mellan man och hustru inkluderat homosexualitet betraktas som synd.

4. Mer information

  • http://www.jesukristikyrka.se (officiell hemsida i Sverige)
  • http://www.mormon.org/ (officiell hemsida om vad kyrkan tror på)
  • http://www.lds.org/ (officiell almän hemsida. Alla skrifter online mm.)
  • http://farms.byu.edu/ (om blant annat Mormons Bok och arkeologi/ antropologi)
  • http://www.familysearch.org/ (Mormonernas släktforskningssajt, innehållande 600 miljoner(!) namn varav 35,6 miljoner namn kopplade till familjer)

Redigera?

Artikeln skriven 2009-01-17 av Learning4sharing

Kategorier för Mormoner

Jesus Kristus(1), Återställelse(1), sekt(1), Kristendom(1), mormonerna(1), (1)

Vi behhöver hjälp att kategorisera våra artiklar. Kan du skriva ett nyckelord för denna artikel? Du kan skriva upp till 3 olika nyckelord för denna artikel, vi uppskattar din hjälp!

Skriv nyckelord som du tycker beskriver denna artikel på ett bra sätt. Du kan ange 3 olika nyckelord för denna artikel, max 20 tecken per nyckelord.

  1. Lägg till fler
    Skriv in svaret på frågan: 1+2

Intresserad av fler artiklar?

Uppsägningstid
Hyreslagen
Greenwich
@
Antikrist
Star Wars/Tatooine
Star Wars/Palpatine
Isengård
Polen/Geografisk indelning

Senaste sökningarna

union har fått 1610 sökningar. Den senaste gjordes 2023-02-06 00:51:17.

Tryffel har fått 1453 sökningar. Den senaste gjordes 2023-02-06 00:37:57.

concorde har fått 1167 sökningar. Den senaste gjordes 2023-02-06 00:35:57.

montereyfestivalen har fått 1307 sökningar. Den senaste gjordes 2023-02-06 00:29:27.

bronker har fått 1324 sökningar. Den senaste gjordes 2023-02-06 00:18:53.

foga har fått 1348 sökningar. Den senaste gjordes 2023-02-06 00:09:48.

potatissalla har fått 1168 sökningar. Den senaste gjordes 2023-02-06 00:06:17.

tunnelbana har fått 1468 sökningar. Den senaste gjordes 2023-02-05 23:46:15.

vakuol har fått 1505 sökningar. Den senaste gjordes 2023-02-05 23:41:03.

salt har fått 1668 sökningar. Den senaste gjordes 2023-02-05 23:31:10.

feodalherrar har fått 1391 sökningar. Den senaste gjordes 2023-02-05 23:25:26.

haploid har fått 1184 sökningar. Den senaste gjordes 2023-02-05 23:19:16.

Designed by: template world
Learning4sharing.nu
All Rights Reserved. 0.90 SEK

Logga in

Välkommen att redigera och skriva nya artiklar!

Ingent Konto?

Skaffa konto för att redigera och skapa nya ariklar Nytt Konto.

Ny Användare

Välkommen att redigera och skriva nya artiklar! Skapa konto nedan.


Ett verifieringsmail kommer att skickas till din E-post som du måste öppna och verifiera din E-post med

Lägg till artikel

Du är inte inloggad.

Logga In eller Skapa konto.