Mjöldryga
Mjöldryga (Claviceps purpurea) är en svamp inom stammen sporsäcksvampar (Ascomyceta). Svampen angriper gräs, t ex tuvtåtel och timotej, men också sädeslag, framförallt råg. När gräset blommar infekteras fruktämnena av svampens sporer (ascosporer). Det infekterade fruktämnet tillväxer starkt och omvandlas till ett en hård svartaktig, 1-3 cm lång, smal och böjd bildning. Det är detta som är mjöldrygan. Namnet kommer från tider då missväxt härjade i Europa och människor trodde att det var en gudagåva som så att säga drygade ut mjölet. Nu är det så illa att mjöldryga innehåller ergotoxiner som är mycket giftiga. När människor åt av bröd bakade på rågmjöl som infekterats av mjöldryga hände två saker:Historiska exempel finns på hela byar som blivit påverkade. I kloster på medeltiden (och senare) fanns inte detta problem då de kunde spara säd och baka bröd på årsgammalt mjöl. Toxinerna i mjöldryga är ganska flyktiga så deras bröd blev "heligt". Detta ledde till att kyrkan kunde stärka sin makt gentemot folket.
En del alkaloider i mjöldryga används medicinskt, bland annat Ergotamin som är effektivt vid behandling av migrän.
i första upplagan av Nordisk familjebok, elfte bandet, 1887 i första upplagan av Nordisk familjebok, supplementet, tjugonde bandet, 1899 i uggleupplagan av Nordisk familjebok, adertonde bandet, 1913 i Svensk etymologisk ordbok (1922) hos Projekt Runeberg
Råg som infekterats av mjöldryga ger frukter som är stora, uppsvällda och svarta:http://www.nrm.se/kbo/images/clavpur3.jpg
Artikeln skriven 2009-01-17 av Learning4sharing
Inga kategorier för denna artikel än...Intresserad av fler artiklar?
HarpaltDatalagen
Drogliberal
Astmamedicin
Bantningspreparat
Hydroxylgrupp
Tremor
Vulgärlatin
Kulturantropologi