Mjöd
Mjödär en alkoholhaltig dryck som baseras på honung, vatten och jäst.Skissartat Recept:Värm honung (en burk?) i vatten, skumma av regelbundet tills inget mer (pollenskum) kommer upp. Låt stå tills ljummet, blanda i stor bunke med en nypa våtjäst (en hörn av en kub), några nävar humle, och kanskenågra droppar malt-koncentrat. Låt stå över natten täckt med linne. Filtrera genom linne, häll upp på runda flaskor som klarar tryck. En tesked vitt strösocker + några russin kan hjälpa med sista jäsningen som sker på flaska.Sätt på kork. Blir ca 6-15 procent(?) alkohol, beroende på tid. Mindre alkohol ger mjukare smak (mindre "metallisk").
-- Recepted fritt från minnet (modulo socker+russin) från reseskildring av forskningsresande från Italien, översatt till svenska, från runt 1600, funnen i en bok på föredetta biblioteket i Linköping /Jonas S Karlsson - ja jag har följt receptet...
Länkar
Artikeln skriven 2009-01-18 av Learning4sharing
Inga kategorier för denna artikel än...Intresserad av fler artiklar?
Nygårds Anna BengtssonCamilla Thulin
Coco Chanel
Gucci
Bäckängsgymnasiet
Duveholmsgymnasiet
Filbornaskolan
Gångsätra gymnasium
Johannes Hedbergsskolan