Start Logga In Skriv Artikel Om Oss
Vad söker du?
Allt om 'Mesopotamien'

Mesopotamien

Innehåll- 1. Flodkulturerna - 2. Skolarbete - 2.1 Jordbruk - 2.2 Samhälle - 2.3 Religion - 2.4 Skrivkonst

Mesopotamienär namnet på det bördiga området runt floderna Eufrat och Tigris i nuvarande Irak. Området var hem för några av världens tidigaste kända högkulturer, med början runt 6000 f.Kr. (se nedan). Namnet Mesopotamien myntades av greker under Alexander den stores tid och betyder mellan floderna. Enligt NE användes namnet av grekerna vid denna tid främst som en benämning för norra delen av området, medan södra delen kallades Babylonien. Denna snävare benämning används ibland fortfarande idag i Mellanöstern, enligt samma källa.

1. Flodkulturerna

Sumerernas fornkultur, ca år5900 f.Kr. - år2000 f.Kr. hade sitt centum i staden Uruk i sydöstra Mesopotamien. En känd kejsare från den tiden var Gilgamesh. Riket var indelat i stadstater, vilka ofta låg i fejd om vattentillgångar. I Mesopotamien, mellan Eufrat och Tigris, har hittats de äldsta spåren av kanalsystem för konstbevattning. De forna sumererna hade ett skriftspråk med bildtecken och siffror mer än 2000 år innan egyptierna uppfann hieroglyfer. Senare uppfann sumererna kilskriften, med vilken man förde bokföring, skrev sedeläror m.m. Kulturen hade sin höjdpunkt år4300 f.Kr. - år3200 f.Kr.

Akkaderna var semitiska rivaler till sumererna som år2300 f.Kr - år2100 f.Kr. lyckades ta kontrollen över Mesopotamien. I och med akkadernas tid så upplöstes stadsstaterna. En känd härskare var Sargon, som levde c:a år2340 f.Kr. - år2284 f.Kr. Resultatet av akkadernas dominans i det tidigare sumeriska området blev en blandkultur.

Den sumeriska kulturen fick en renässans c:a år2100 f.Kr. - år2000 f.Kr., då man drivit bort akkaderna. Sumererna styrde igen, men stadsstaterna återinfördes inte; ett centraliserat styre tog dess plats. Vid denna tid kodifierade man lagar, 300 år innan babyloniernas lag uppkom. Vidare hade man ett rafienerat skatte- och återfördelningssystem. Det var förmodligen under denna tid som Gilgamesheposet skrevs.

De semitiska babylonierna var också rivaler till sumererna och lyckades ta makten efter den korta sumeriska renässansen för att sedan kontrollera Mesopotamien c:a år2000 f.Kr. - 626 f.Kr. En långt framskriden kultur växte fram, med bl.a., för tiden, avancerad matematik, geometri och astronomi. Babylonierna grundade systemet där siffror har olika betydelse beroende på vid vilken position i ett tal de står. De formulerade Pythagoras sats innan Pythagoras gjorde det, de bestämde att en cirkel har 360 grader och att en timma består av 60 minuter eller 3600 sekunder. Babylonierna förde tabeller över planeternas positioner. Man tror också att de kunde utföra enklare former av hjärnkirurgi.

Den assyriska kulturen hör samman med den Babyloniska, likt sumerer med akkad. Under Gammalassyrisk tid(ca 2000-1750 f.Kr) styrdes assyrier för det mesta av inhemska furstar men mot slutet av perioden blev det en vasallstat under Babylonien. När babylonien försvagades växte assyriens makt, från och med 1300 f kr växte Assyriens makt och man förblev en stormakt fram tills man besegrades av det nybabyloniska riket 612 f kr. Det assyriska riket omfattade när det var som störst Egypten, Mesopotanien, Syrien, Palestina och det gamla hettitiska riket (syd-östra Turkiet).

Den nybabyloniska eran, kallad det kaldéiska väldet, c:a år626 f.Kr. - år539 f.Kr., blev en stormaktstid. Härskaren Nebukadnessar II erövrade år597 f.Kr. Jerusalem, vilket inledde den babyloniska fångenskapen. Babylon blev en enorm metropol känt bland annat för sina hängande trädgårdar och Babels torn. 539 f kr erövrades Babylon av de indoeuropeiska perserna och det blev slutet för riket.

2. Skolarbete

Mesopotamien betyder tvåflodslandet. Det syftar på floderna Eufrat och Tigris som omger området. De två floderna skapade en mycket bördig slätt som gav möjlighet för världens första bofasta kultur att växa fram. Den tidsperiod som jag ska behandla här är mycket lång, från ca 8000 f.Kr. till 2000 f.Kr. det vill säga 6000 år. Det är väldigt lång tid om man betänker att det är 4 000 år sedan kulturen övergick i det babyloniska riket, dvs. kortare tid än vad den mesopotamiska kulturen levde. Även om utvecklingen gick långsammare då, så var det stor skillnad på hur man levde i början respektive slutet av perioden, tänk på hur mycket vår kultur har utvecklats sen dess! De handelsförbindelser och stadsstaterna som jag nämner uppkom först under de sista 2 000 åren.

En kultur uppstår när människor lever med gemensamma traditioner och riter. Den mesopotamiska kulturen uppstod när människor på grund av klimatförändringar flyttade dit norrifrån. I de tidiga städerna levde människor tillsammans och hade en ”hövding” som styrde och även gemensamma gudar.

2.1 JordbrukJordbruket var mycket effektivt på den väldigt bördiga jorden. Skrifter antyder att man i medeltal fick 85 gånger utsädet på åkrarna. I Sverige idag får man med konstgödsling och besprutning som mest ungefär 55* gånger utsädet. Denna extremt goda jord gav möjlighet för de första kulturerna att växa upp. Marken bredde ut sig runt en mängd stadsstater. All jordbruksmark tillhörde stadens gud, eller dennes fru, och delades varje år ut av ”hövdingen” som också var den som skötte kontakten med de viktigare gudarna. Även saker som viktigare avelskreatur kunde tillhöra guden och var på det sättet en sorts allmän egendom. Det gjorde att alla hade ungefär lika stor del i egendomarna. Runt omkring 3000 - 4000 år f.Kr ökade handeln. Det bildades skikt med rikare befolkning som inte levde av att bruka jorden. Då skapades också arvkungadömen i flera stadsstater. Innan dess hade staterna en ”hövding” och ett råd bestående av alla fria män i staden. *Enligt Hushållningssällskapet i Värmland2.2 SamhälleKungarna var samtidigt överstepräster och hade därför fullständig världslig och religös makt. Det finns skrifter som visar när kungen använde sin makt felaktigt och delvis betraktade bönderna som sina tjänare. En skrift berättar: ”om en herre vill ha en mans ko, kan mannen inte vänta sig att få en betalning som han skulle bli glad för”, dvs. härskarna tog folkets egendomar, eventuellt mot en liten ersättning.

Städernas hus murades med soltorkat lertegel, alla hus såg nästan likadana ut. I städerna fanns inga gator och ingen marknivå. Alla hus var sammanbyggda och all kommunikation skedde over taken. Hos de skelett man hittat finns många benbrott, vilket bekräftar den teorin. Alla hus i staden var ungefär lika stora. Det tyder på att det var ett ganska likställt samhälle utan större mäktigare härskare. De största städerna hade 15 000 till 30 000 invånare, vilket var en avsevärd mängd, då de flesta av Europas första stadsbildningar under medeltiden bara hade 4000 - 5000 invånare.

2.3 ReligionVarje stad hade sin egen gud och många släkter hade också en egen gud. Först under 3000-talet f.Kr byggdes stora tempel där speciella präster arbetade, innan dess hade varje släkt sina egna gudstjänster i små lokaler. De tempel som då byggdes var stora och krävde mycket arbete att konstruera. De hade oftast en hög trappa upp mot himmelen där det fanns ett rum där guden skulle träda in när han kom ner och besökte jorden, vilket han ofta gjorde. I marknivå fanns ett rum där han skulle bo medan han levde nere på jorden. Att man kunde bygga sådana stora byggnadsverk betyder att jorden gav ett stort överskott, och att ett betydande antal personer inte behövde arbeta med att bruka jorden.

2.4 SkrivkonstDet var i Mesopotamien skrivkonsten först uppfanns. Den behövdes för redovisning och affärskontrakt. Det behövdes en skrivteknik som förstods av många, inte bara av den som skrivit. Detta gjorde att kilskriften uppfanns. Med den kunde man skriva främst siffror, men även namn på olika varor etc. Kilskriften skrevs på lertavlor och har därför bevarats än i våra dagar. Lertavlorna utgör en viktig källa till kunskap eftersom man skrev noggranna redovisningar hos alla tempel och handelsmän.

Det var också i Mesopotamien som [[brons]et användes första gången. Den viktiga legeringen som är hårdare och mer lättbearbetad än koppar framställdes för första gången i Mesopotamien. Dock finns varken koppar eller tenn i området vilka då måste ha importerats. Koppar finns bland annat i nuvarande Iran och Turkiet, medan tenn inte är lika vanligt. Det finns bland annat i Nigeria, Italien, Böhmen och England. Men det finns tecken som tyder på att malmen kom till Mesopotamien ända från Malaysia, över havet. Det betyder alltså starka och långa handelsförbindelser.

Källor: Människan skapar sig själv Gordon Childe Människans äldsta historia Graham Clarke Svunna världar Leonard Cottrell Forntida teknik Tomas Johansson The rise of civilizations David/Joan Oates Bra böckers världshistoria 1: I begynningen

Av lobStar i Gy1:an. MVG

Redigera?

Artikeln skriven 2009-01-17 av Learning4sharing

Kategorier för Mesopotamien

Mesopotamien.(1), RÖVHÅL(1), hej(1), lol(1), Historia. (1), Högkulturer.(1), Hur man levde(1), Erics mamma(1), Dålig(1)

Vi behhöver hjälp att kategorisera våra artiklar. Kan du skriva ett nyckelord för denna artikel? Du kan skriva upp till 3 olika nyckelord för denna artikel, vi uppskattar din hjälp!

Skriv nyckelord som du tycker beskriver denna artikel på ett bra sätt. Du kan ange 3 olika nyckelord för denna artikel, max 20 tecken per nyckelord.

  1. Lägg till fler
    Skriv in svaret på frågan: 7+10

Intresserad av fler artiklar?

Österbottniska
Tolg
ASA
GT
Flicknamn
Civilisation
Josua
Namnsdag
Minne

Senaste sökningarna

koldioxid har fått 1605 sökningar. Den senaste gjordes 2024-04-15 01:11:30.

potatissallad har fått 1361 sökningar. Den senaste gjordes 2024-04-15 01:11:22.

inox har fått 1256 sökningar. Den senaste gjordes 2024-04-15 01:10:43.

grunge har fått 1902 sökningar. Den senaste gjordes 2024-04-15 01:10:24.

invertsocker har fått 1425 sökningar. Den senaste gjordes 2024-04-15 01:07:59.

ipod har fått 1137 sökningar. Den senaste gjordes 2024-04-15 01:07:50.

hypertoni har fått 1195 sökningar. Den senaste gjordes 2024-04-15 01:06:55.

gaeler har fått 1526 sökningar. Den senaste gjordes 2024-04-15 01:05:53.

B har fått 1625 sökningar. Den senaste gjordes 2024-04-15 01:05:00.

notskrift har fått 1020 sökningar. Den senaste gjordes 2024-04-15 01:03:59.

halvbuske har fått 1807 sökningar. Den senaste gjordes 2024-04-15 01:03:36.

Incest har fått 2036 sökningar. Den senaste gjordes 2024-04-15 01:00:18.

Designed by: template world
Learning4sharing.nu
All Rights Reserved. 0.06 SEK

Logga in

Välkommen att redigera och skriva nya artiklar!

Ingent Konto?

Skaffa konto för att redigera och skapa nya ariklar Nytt Konto.

Ny Användare

Välkommen att redigera och skriva nya artiklar! Skapa konto nedan.


Ett verifieringsmail kommer att skickas till din E-post som du måste öppna och verifiera din E-post med

Lägg till artikel

Du är inte inloggad.

Logga In eller Skapa konto.