Start Logga In Skriv Artikel Om Oss
Vad söker du?
Allt om 'Mega Society'

Mega Society

Innehåll- 1. Om grundaren: - 2. Om inträdestesterna: - 3. Några medlemmar i Mega Society (samt personer som kvalificerat sig): - 4. Relevanta länkar:

Världens näst mest exklusiva IQ-förening efter Giga Society, grundad år1982 av den prisbelönte filosofen Ronald K Hoeflin (American Philosophical Associations Rockefeller Prize år1988, för artikeln Theories of Truth: A Comprehensive Synthesis).

1. Om grundaren:

Under åren 1986-1989 var han omnämnd under rubriken "högst IQ" i Guinness Rekordbok för att ha grundat flest IQ-föreningar (Top-One-Percent Society, One-in-A-Thousand Society, Prometheus Society och Mega Society) och konstruerat deras inträdestester, s k "ultra-high ceiling tests". Andra referenser till Ron K Hoeflin är Whos Who in America, Whos Who in the East och Whos Who in the World. Hans mor som var av engelskt och irländskt ursprung förtjänade sitt uppehälle som operasångerska (Madame Butterfly, Tosca, La Traviata, etc.) och hans far, av tyskt och schweiziskt påbrå, var ingenjör som vid sidan om undervisade i dans och hade försörjt sig själv sedan 14 års ålder på att spela fiol i diverse dansband. Två av hans tester publicerades i tidskriften Omni i april 1985 respektive år1990. Bästa resultatet på det första testet (The Mega Test) presterades av den f d amerikanske mästaren i det japanska brädspelet Go, rankad nummer tre i världen bland asiatiska spelare och innehavare av en fil.dr-examen i matematik med specialisation inom kodad kommunikation och kombinatorisk geometri samt författare av förordet till en bok om Rubiks kub. På delad andra plats kom John Sununu, den dåvarande guvernören av New Hampshire och senare "Chief of Staff" i Bush den äldres administration, samt bärare av en fil.dr-examen från M.I.T (Massachusetts Institute of Technology ) i mekanisk ingenjörskonst. Tidskriften Esquire uppger att Ronald K Hoeflins IQ är 164 (1 på 33000 personer har så hög IQ), själv påstår han att den är 175 enligt tre olika intelligenstester. Högsta IQ:n i världen har dock ingen av dessa herrar, utan en kvinna vid namn Marylin vos Savant som också är medlem i Mega Society.

2. Om inträdestesterna:

The Mega Test som publicerades år1985 i Omni Magazine har ett "golv" vid 100 IQ (vilket innebär att om du inte får ett enda rätt på testet så är din IQ lika med eller lägre än 100) och ett tak vid 190 (standardavvikelse 16, Stanford-Binet-skalan). 10 rätt motsvarar Mensas antagningsgräns (men Mensa godkänner inte detta test), och 43/48 är antagningsgränsen för Mega, ett resultat som förmodas kunna uppnås av mindre än en på 1 miljon människor (IQ 176, sa. 16 Stanford-Binet).The Titan Test utprövades på frivilliga mellan 1985 och år1988. Testet som är svårare än The Mega Test har ett golv vid IQ 120 på Stanford-Binetskalan och ett tak vid 190. Det består liksom The Mega Test av 48 uppgifter. The Wall Street Journal rapporterade i maj 1997 att det högsta resultatet uppnåtts av Rick Rossner, manusförfattare för tv, krogdörrvakt och nakenmodell.

Både The Mega Test och The Titan Test är icke-tidsbegränsade och icke-övervakade "kapacitetstester" (power-tests). De godkänns inte av psykologi-etablissemanget av två skäl:

 • 1) Man anser att snabbtänkthet är en väsentlig del av IQ, vilket är anledningen till att standardtester är strikt tidsbegränsade. Man anser att om det inte finns någon tidsbegränsning så kommer faktorer som uthållighet med i bilden som inte har direkt med IQ att göra.

 • 2)Man anser att det faktum att testen är icke-övervakade gör det möjligt för testtagare att hjälpas åt att lösa uppgifterna och fuska. (försvararna av testen anser att samarbete är en praktisk omöjlighet eftersom de som är tillräckligt intelligenta att lösa uppgifterna är för få och bor för långt ifrån varandra).

Chris Langan, som av bl.a. av tidningarna 20/20, London Times och Esquire Magazine fått titeln "världens smartaste man", myntade begreppet IEQ för tester såsom Mega och Titan (Intellectual Efficiency Quotient). IEQ-tester mäter den kognitiva kapaciteten (intellectual efficiency) medan standardiserade IQ-tester mäter den kognitiva snabbheten (intellectual velocity).

Observera dock att numera endast Titan Test godkänns av Mega Society, eftersom svaren till Mega Test har läckt ut till allmänheten. Det är nog bäst att kolla med föreningen om inte Titan Test gått samma öde till mötes.

3. Några medlemmar i Mega Society (samt personer som kvalificerat sig):

 • Marilyn vos Savant - den intelligentaste människan på jorden. IQ 228 (sa. 16?) enligt Guinness Rekordbok. Kolumnist i Parade Magazine.
 • Bill Gates - grundaren av Microsoft
 • John Sununu - fd. guvernör i New Hampshire, "Chief of Staff" i George Bushs administration
 • Steve Schuessler - har arbetat för Nasa, IQ 185 enligt The Mega Test
 • Chris Langan - krogdörrvakt, "blåställsfilosof", kosmolog
 • Rick Rossner - krogdörrvakt, manusförfattare för tv m.m.
 • Ronald K Hoeflin - filosof, grundare av Mega Society
 • Solomon W. Golomb - professor i matematik, skaparen av "polyominoes"
 • Chris Cole
 • Keith Raniere
 • Robert Dick
 • Jim Ferry

Kan någon ange en källa till att dessa personer är medlemmar? Det låter aningen statistiskt osannolikt att krogdörrvakter skulle vara så statistiskt överrepresenterade som ovanstående uppräkning lätt kan leda en att tro. Websajten blev jag inte stort klokare av. / Kristo

Ja. Följande är en lista över medlemmar i Mega Society: http://www.megafoundation.org/UltraHIQ/HIQNews/Megans.html Här finns ytterligare en sida som listar några Mega-medlemmar (längst ner): http://www.geocities.com/rnseitz/Whos_Smartest.htm Både Rick Rosner och Chris Langan arbetar eller har arbetat som "bouncer (utkastare/krogdörrvakt). Att Rosner arbetar/har arbetat som "bouncer" skriver Darryl Miyaguchi längst ner på siten "Uncommonly Difficult IQ-tests" (Central för de s k Ultra-High IQ Societies och deras inträdestester): "The May 14, 1997 issue of The Wall Street Journal 2 reports that "Rick Rosner, a TV writer, bar bouncer, nude model [is] the only person to get a perfect score on Dr. Hoeflins latest test" (se under "relevanta länkar" nedan för sitens URL, rulla ner till "Introduction to the Hoeflin Tests" och "Titan Test"). Att Chris Langan arbetar som "bouncer" framgår av t.ex. ABCNEWS intervju med honom här: http://abcnews.go.com/onair/2020/2020_991210_iq_chat.html

Hmm... av de 19 länkar som personernas namn utgör går sju till www.megasociety.org (en sajt som inte svarar), fem till Mark Kantrowitz presentation på kantrowitz.com (där Mega Society inte listas bland hans "Notable Honors and Awards"), två till andra individuella hemsidor (där Mega Society ej heller omnämns) och en till en hemsida för en helt annan person som inte verkar vara medlem i Mega Society men som skrivit en del artiklar om IQ-tester. Bill Gates kunder jag inte heller hitta på de sidor du anger. Har vi någon bättre källa? / Kristo

Det är få som listar ett IQ-medlemskap i sin meritförteckning, så jag är inte ett dugg förvånad. Många Mega-medlemmar har dessutom drabbats av förföljelse från såväl allmänheten som medierna (sök på "Marilyn vos Savant" eller "Chris Langan" i någon sökmotor, så kommer du att finna en massa illasinnade artiklar),inte helt olikt det som drabbade underbarnet William James Sidis. Detta är ett stort ämne i sig som förtjänar en egen utredning någon annan stans. Den internationella nätbokhandeln Amazon.com listar verk av några Mega medlemmar, Cole, vos Savant, Golomb och Kantrowitz: http://www.amazon.com/exec/obidos/tg/listmania/list-browse/-/3SJOS7Z5N67ZL/002-5815575-6939214 Jag antar att även du anser detta vara en fullgod källa. Följande är den ursprungliga hemsidan för Mega Society där det finns länkar (de flesta är nog brutna) till de aktiva medlemmarna, och klickar du på "Members" så får du se en mer omfattande lista: http://web.archive.org/web/20001204192000/http://www.megasociety.org/ Slutligen beträffande Bill Gates: Om du tittar riktigt noga på underrubriken till det aktuella stycket så ser du att den innefattar personer som kvalificerat sig för Mega Society (och underförstått: men inte nödvändigtvis är medlemmar). Bill Gates fick ett vansinnigt högt resultat på amerikanska SAT (påminner om vårt Högskoleprov men har mer karaktären av ett begåvningstest) och detta ansåg man kvalificerade honom.

4. Relevanta länkar:

 • Uncommonly Difficult IQ-tests: http://www.eskimo.com/~miyaguch/hoeflin.html
 • The Mega Society: http://www.megasociety.net
 • Intervju med några Meganer (Esquire Magazine, Nov 1999): http://www.uga.edu/bahai/News/110x99.html
 • Snabbfakta om Chris Langan ("världens smartaste man"): http://www.ur.se/ramp/html/mer113.php

Redigera?

Artikeln skriven 2009-01-17 av Learning4sharing

Inga kategorier för denna artikel än...

Vi behhöver hjälp att kategorisera våra artiklar. Kan du skriva ett nyckelord för denna artikel? Du kan skriva upp till 3 olika nyckelord för denna artikel, vi uppskattar din hjälp!

Skriv nyckelord som du tycker beskriver denna artikel på ett bra sätt. Du kan ange 3 olika nyckelord för denna artikel, max 20 tecken per nyckelord.

 1. Lägg till fler
  Skriv in svaret på frågan: 5+7

Intresserad av fler artiklar?

Harald V
Harald Wiberg
Kognitionsvetenskap
Tender
Tenderlok
Snögubbe
Edmond Rostand
Martin Axén
Ninco

Senaste sökningarna

atomdriven har fått 1336 sökningar. Den senaste gjordes 2024-07-18 00:06:02.

mandel har fått 1362 sökningar. Den senaste gjordes 2024-07-18 00:04:47.

hypertoni har fått 1221 sökningar. Den senaste gjordes 2024-07-18 00:04:35.

aten har fått 1389 sökningar. Den senaste gjordes 2024-07-18 00:03:56.

blodapelsin har fått 2361 sökningar. Den senaste gjordes 2024-07-18 00:03:14.

sd har fått 1831 sökningar. Den senaste gjordes 2024-07-18 00:02:36.

nörd har fått 1403 sökningar. Den senaste gjordes 2024-07-18 00:01:52.

Naomi har fått 1379 sökningar. Den senaste gjordes 2024-07-18 00:01:48.

AT har fått 1534 sökningar. Den senaste gjordes 2024-07-17 23:59:41.

claes emil tholin har fått 1346 sökningar. Den senaste gjordes 2024-07-17 23:59:12.

shte har fått 1496 sökningar. Den senaste gjordes 2024-07-17 23:58:43.

wettex har fått 1341 sökningar. Den senaste gjordes 2024-07-17 23:57:38.

Designed by: template world
Learning4sharing.nu
All Rights Reserved. 0.07 SEK

Logga in

Välkommen att redigera och skriva nya artiklar!

Ingent Konto?

Skaffa konto för att redigera och skapa nya ariklar Nytt Konto.

Ny Användare

Välkommen att redigera och skriva nya artiklar! Skapa konto nedan.


Ett verifieringsmail kommer att skickas till din E-post som du måste öppna och verifiera din E-post med

Lägg till artikel

Du är inte inloggad.

Logga In eller Skapa konto.