Medeltiden
I Sveriges historia räknas medeltidenfrån kristendomens införande vid slutet av vikingatiden (omkring år1050) och fram till reformationen. Inom europeisk historia brukar man se medeltiden som perioden mellan Västroms och Östroms fall, det vill säga ungefär 600-talet (eller år476) till 1600-talet (år1453 kom Konstantinopel i turkarnas händer). En annan händelse som folk beskriver som medeltidens slut är när Christofer Columbus upptäckte Amerika 1492.Medeltiden kallas ibland den mörka tidenför att man i perioder ansett att delar av antikens högkultur försvann under medeltiden och inte återkom förrän under renässansen, som inleds med att en rad grekiska verk återupptäcks i Italien, i synnerhet runt Florens. Den feodala prägeln blev mer markant genom adelsätternas jordägande och uppror eller släktfejder mellan kungahusen vilka utmynnade i slag och inbördeskrig.
Under medeltiden växte skråsystemet fram i Europa, digerdöden härjade, kristendomen slog succesivt ut de gamla hedniska religionerna, reformationen gav upphov till protestantismen, och boktryckarkonsten och andra viktiga nyckelteknologier uppfanns.
En del anser att medeltiden i vår del av Europa upphör med reformationen år1517. I Sverige brukar man säga att medeltiden tog slut i och med Gustav Vasas maktövertagande. Gustav Vasa blev riksföreståndare 1521 och kung 1523.
Epoker inom medeltiden
- Äldre medeltid
- Högmedeltiden
- Senmedeltiden
Länkar
- http://dmoz.org/World/Svenska/Vetenskap/Humaniora/Historia/Tidsperioder/Medeltiden/
- http://www.rollspel.nu/juneborg/Historia/
Artikeln skriven 2009-01-17 av Learning4sharing
Inga kategorier för denna artikel än...Intresserad av fler artiklar?
KartigKatig
Plasma
Laser
Morfologi
Bärbar dator
Gabriel Leonardsson Ribbing
Lovisa Ulrika Horn
Mörner