Medelhavsmuseet
Medelhavsmuseet, Fredsgatan 2, (Gustav Horns palats), Stockholm,är ett arkeologiskt kulturhistoriskt museum med inriktning på samlingar från medelhavsländerna och Främre Orienten. Museets samlingar är sedan år1982 utställda i Inteckningsbankens gamla lokaler vid Gustav Adolfs Torg i Stockholm.Museet bildades år1954 genom en sammanslagning av två redan existerande museiinstitutioner: Egyptiska museet och Cypernsamlingarna. Kung Gustaf VI Adolf gjorde stora insatser för museets tillkomst. Det Egyptiska museet inrättades år1928 i det Gamla Riksbankshuset vid Järntorget i Gamla Stan. Grunden utgjordes av de omfattade statliga samlingarna, som sedan 1800-talets början hade förvärvats som gåvor av diplomater och resenärer.
Under 1930-talet gjorde museet stora inköp bl.a. från den egyptiska staten och från privatsamlingar.
Cypernsamlingarna härstammar från Svenska Cypernexpeditionens omfattande utgrävningar år1927 - år1931 under Einar Gjerstads ledning. Det är den mest betydande samlingen av cypriotiska utgrävningsfynd utanför Cypern.
Fastigheten där Medelhavsmuseet är inrymt har en intressant historia: De äldsta delarna av huset härrör från fältmarskalk Gustav Horns palats från år1648. På 1700-talets mitt huserade Svea Hovrätt i lokalerna, och år1814 köptes palatset av N G Palin. Det kallades därför omväxlande för Hornska palatset eller Palinska huset.
I slutet av 1800-talet köptes fastigheten av Stockholms Intecknings Garanti Aktiebolag ( Inteckningsbanken) och dess grundare Henrik Palme lät bygga om huset både in- och utvändigt. Interiören från år1903 - år1905 inspirerades av gården i Palazzo Bevilaqua i Bologna. Arkitekt var R Arborelius. Det är det tidigaste exemplet på en bankhall i två våningar, med kontorsrum bakom ett galleri i övre våningen. Det blev den första banken som etablerades på Norrmalm. Bankverksamheten fortgick fram till år1977. Den detaljrika fasaden ersattes på 1930-talet av släta gulputsade ytor. I en nisch över kalkstensportalen mot Fredsgatan 2 sitter en byst över bankens grundare, J.H. Palme.
Se även: Världskulturmuseet, GöteborgEtnografiska museet, StockholmÖstasiatiska Museet, Stockholm.Statens Museer för Världskultur
Artikeln skriven 2009-01-17 av Learning4sharing
Inga kategorier för denna artikel än...Intresserad av fler artiklar?
Statens Museer för VärldskulturVokuhila
Fotbollsfrisyr
Lisa Söderberg
Torsten Larsson
Nybro Vikings IF
NH90
AllNetDevices
Kungsladugård