Start Logga In Skriv Artikel Om Oss
Vad söker du?
Allt om 'Marvin Gaye'

Marvin Gaye

Marvin Gaye, sångare, kompositör, soullegend (sök Allmusic, CDON, Projekt Runeberg, SLBA)

  • född 2 april 1939 i Washington DC, USA som Marvin Pentz Gaye Jr.
  • död 1 april 1984 i Los Angeles, Kalifornien, USA (skjuten till döds av sin far).

En av USA:s främsta soulsångare genom tiderna med flera hits i bagaget, mest notabelt: "Stubborn Kind Of Fellow" (1962, bl.a soundtrack i filmen The Long Kiss Goodnight), "It Takes Two" (1966), "I Heard It Through The Grapevine" (1968), "Whats Going On" (1971), och "Sexual Healing" (1982).

Gaye växte upp i ett strängt religöst hem, hans far ledde den kristna föreningen House of God vilket ledde till att Gaye tidigt började sjunga i kyrkan. Mot slutet av 1950-talet hade Marvin börjat sjunga med olika grupper och var bl.a. med i The Moonglows en kort period.

År1961 fick Gaye chansen att träffa skivbolaget Motowns chef Berry Gordy och fick kontrakt på bolaget. Egentligen hette han Gay i efternamn, men han gjorde som sin idol Sam Cooke gjort och satte ett e på slutet i samband med sitt nya kontrakt. Först anlitades han faktiskt som trummis, men fick sedan börja sjunga. Hans första inspelningar sålde inget vidare, men tillslut kom den första hiten med "Stubborn Kind of Fellow" år1962. Framgångarna fortsatte med låtar som "Hitch Hike", "Can I Get A Witness" (1963) och "How Sweet It Is" (1965).

1966 började Gaye spela in duetter med kvinnliga sångerskor, varav "It Takes Two" med Kim Weston blev en stor framgång. Men det var duetterna med Tammi Terrell som gick bäst. Med henne spelade han in soulklassiker som "Aint No Mountain High Enough", "Your Precious Love" (1967) och "Aint Nothing But the Real Thing" (1968). Terrells hälsa var dock på nedårgående och hon kollapsade mitt under ett liveuppträdande hösten år1967. Läkare konstaterade sedan början till en hjärntumör. Gaye var mycket fäst vid Terrell och tog detta mycket hårt. Samtidigt fick han sin största hit hittills med en insjunging av "I Heard It Through the Grapevine" som sålde i flera miljoner ex. Uppföjaren "Too Busy Thinking About My Baby" blev likaså en jättehit. Terrell avled år1970 endast 24 år ung och Gaye föll i och med detta in i en depression och ville inte spela in nya låtar på ett tag.

Han var tillbaka i studion år1970 för att spela in låten "Whats Going On" som kom att bli grunden till hans mest uppskattade album med samma namn. Singeln blev en stor framgång då den släpptes år1971 och albumet var en väldig framgång. Även "Mercy Mercy Me (the Ecology)" och "Inner City Blues (Make Me Wanna Holler)" från albumet blev singelhits. Soundet var mer moget och texterna behandlade allvarliga ämnen om samhället. Idag räknas det som ett av de viktigaste soulalbumen som släppts. 1973 spelar han in albumet Lets Get It On vilket är en stark motpol till det nyss nämnda albumet, med ett luftigt sound och romantiska texter. Albumet sålde till och med bättre än Whats Going On.

Gaye hade fortsatt framgång, bl.a. med funksingeln "Got to Give It Up" (1977) men tog inte listorna med storm på samma sätt under resten av 1970-talet. 1981 släppte han sin sista skiva, In Our Lifetime på Motown men var inte nöjd med vad bolaget gjort med albumet och 1982 skrev han istället kontrakt hos Columbia Records. Samma år hade han sin sista massiva hitsingel med "Sexual Healing". 1983 slutar han turnera och flyttar hem till föräldrarna. Den 1 april 1984 blir det bråk hemma hos dem och i tumultet skjuter Marvins far Marvin Gay Sr. honom till döds. Hans förhållande till fadern var genom livet mycket dåligt och detta kulminerade alltså nu. Vidare kan nämnas att hans idol Sam Cooke även slutade sina dagar nedskjuten. Han valdes postumt in i Rock and Roll Hall of Fame år1987.

Diskografi, album:

  • The Soulful Moods of Marvin Gaye, år1961
  • That Stubborn Kinda Fellow, år1962
  • Moods of Marvin Gaye, år1966
  • M.P.G., år1969
  • Whats Going On, år1971
  • Lets Get It On, år1973
  • Diana & Marvin, år1973 (duettalbum med Diana Ross)
  • I Want You, år1976
  • Here, My Dear, år1978
  • In Our Lifetime?, år1981
  • Midnight Love, år1982

Läs (engelsk)

Redigera?

Artikeln skriven 2009-01-16 av Learning4sharing

Inga kategorier för denna artikel än...

Vi behhöver hjälp att kategorisera våra artiklar. Kan du skriva ett nyckelord för denna artikel? Du kan skriva upp till 3 olika nyckelord för denna artikel, vi uppskattar din hjälp!

Skriv nyckelord som du tycker beskriver denna artikel på ett bra sätt. Du kan ange 3 olika nyckelord för denna artikel, max 20 tecken per nyckelord.

  1. Lägg till fler
    Skriv in svaret på frågan: 1+1

Intresserad av fler artiklar?

Freddie Frinton
May Warden
Användbarhet
Ray Lopez
Coq Rouge
Pasadena
SVT24
Otto Olsson
Hilding Rosenberg

Senaste sökningarna

sfi har fått 1388 sökningar. Den senaste gjordes 2024-07-16 03:09:54.

strykbrädesöverdrag har fått 1057 sökningar. Den senaste gjordes 2024-07-16 03:08:56.

oliver har fått 1453 sökningar. Den senaste gjordes 2024-07-16 03:08:27.

invers har fått 1355 sökningar. Den senaste gjordes 2024-07-16 03:05:29.

bil har fått 1625 sökningar. Den senaste gjordes 2024-07-16 03:03:50.

politik har fått 1870 sökningar. Den senaste gjordes 2024-07-16 03:02:48.

storå har fått 1237 sökningar. Den senaste gjordes 2024-07-16 03:02:13.

livet har fått 1448 sökningar. Den senaste gjordes 2024-07-16 03:01:19.

Konstitution har fått 1419 sökningar. Den senaste gjordes 2024-07-16 03:00:42.

skämt har fått 1272 sökningar. Den senaste gjordes 2024-07-16 02:59:25.

heterotrof har fått 1985 sökningar. Den senaste gjordes 2024-07-16 02:58:15.

iz har fått 1522 sökningar. Den senaste gjordes 2024-07-16 02:55:32.

Designed by: template world
Learning4sharing.nu
All Rights Reserved. 0.07 SEK

Logga in

Välkommen att redigera och skriva nya artiklar!

Ingent Konto?

Skaffa konto för att redigera och skapa nya ariklar Nytt Konto.

Ny Användare

Välkommen att redigera och skriva nya artiklar! Skapa konto nedan.


Ett verifieringsmail kommer att skickas till din E-post som du måste öppna och verifiera din E-post med

Lägg till artikel

Du är inte inloggad.

Logga In eller Skapa konto.