Mårtensafton
Mårtensafton, den 10:e november, benämns även Mårtensgås. Detta syftar på att det traditionellt äts ugnsstekt gås och svartsoppa i Skåne denna dag, helgaftonen dagen innan helgonet Sankt Martin har namnsdag.Förklaringen till dagens meny, finns i en legend om Sankt Martin (Martin av Tours), en färgstark gallisk biskop som levde på 300-talet och är Frankrikes apostel. En av legenderna om honom berättar hur han försökte undkomma att bli biskop genom att springa och gömma sig i en gåsastia, men gässens kacklande avslöjade honom. Det är där sambandet finns mellan Martin av Tours och skåningarnas gåsfest. Hans dag är den 11 november, med den svenska formen av Martinus, Mårten.
Mårtensafton är också dagen halvvägs mellan höstdagjämningen och midvintersolståndet. Vilket motsvarar den första dagen i den sjätte månaden i det urgammla åttamånaderssystemet som många nomadfolk (däribland samerna) delar in året i, vilket då förklarar ursprunget till högtiden. Se även Solkult, Solhjul.
Artikeln skriven 2009-01-17 av Learning4sharing
Inga kategorier för denna artikel än...Intresserad av fler artiklar?
SupernovaCassiopeia
Kalabaliken i Bender
Galileo
Carl Peter Thunberg
Fjodor Dostojevskij
Kurt Vonnegut
Heinz Hopf
Leonardo DiCaprio