Malört
Malört, Artemisia absinthium är en flerårig ört som förr användes som medicinalväxt. Den är släkt med gråbo (Artemisia vulgaris), dragon (Artemisia dracunculus) och åbrodd (Artemisia abrotanum). Örtståndet av malört blir inte så högt som hos gråbo; stjälkar och jordstam är mycket sega; bladen är glänsande av mjuk, tilltryckt hårighet av gråaktig silverfärg; blommorna är mer lysande gula än hos gråbo, och som planterad försvarar malörten sin plats bland våra dekorativa prydnadsväxter.Malört innehåller bitterämnet absintin, som ger sin karaktär åt bl.a. brännvinet Bäska droppar och det kryddade starkvinet vermouth. I den franska drycken absint ingår malört som en viktig ingrediens, dock smakar den inte nämnvärt bittert emedan malörten i detta fall destilleras, varvid absintinet med sin höga kokpunkt stannar i kokkärlet och endast de blommiga aromerna av malörten följer med i destillatet.
Malörtens bittra smak används ofta som exempel för något bittert.
Se, av honung dryper en trolös kvinnas läppar, och halare än olja är hennes mun.Men på sistone blir hon bitter som malört och skarp som ett tveeggat svärd. (Gamla Testamentet: Ordspråksboken 5:3-4):
Bibelns malört var inte samma art som är vanlig i Europa idag, men den bittra principen överfördes på denna. Ur Johannes upppenbarelse om världens undergång: Och den tredje ängeln stötte i sin basun. Där föll från himlen en stor stjärna, brinnande såsom ett bloss... Och stjärnans namn var Malört. Och tredjedelen av vattnet blev bitter malört; och många människor omkom genom vattnet därför att det hade blivit så bittert.
Se även:
- Kryddat brännvin
- Surt sa räven
- Absint
Artikeln skriven 2009-01-16 av Learning4sharing
Inga kategorier för denna artikel än...Intresserad av fler artiklar?
EnbärGalenskaparna samt After Shave
Esoteriska Solipsister
Tåbira
Humle
Porter
Kalle
Flora
Fauna