Start Logga In Skriv Artikel Om Oss
Vad söker du?
Allt om 'Lösenord'

Lösenord

Innehåll- 1. Att välja lösenord - 2. Att hålla lösenordet hemligt på Internet

Ett lösenord är ett på förhand överenskommet ord som tjänar som delad hemlighet.

Lösenord används för att bevisa en identitet, t.ex. genom en stäng dörr utan titthål eller för en datormaskin som inte kan läsa av fingeravtryck.Om identiteten gäller en enskilld person (till skillnad från en grupp) och personen själva får välja lösenord, kan lösenordet kombineras med ett användarnamn, så att två personer kan välja samma lösenord ovetandes om varandra. Då anger man först sitt användarnamn och sedan sitt lösenord för att identifiera sig.

När lösenordet ska uttalas väljer man av praktiska skäl ett ord eller en fras, men när man skriver in lösenordet via ett tangentbord behöver det inte längre vara ett ord, utan det kan vara en helt slumpartad kombination av siffror, bokstäver och ibland även andra tecken.

En vanlig variant av lösenord är en PIN-kod.Den består vanligen av fyra siffror och skyddar uttagskort till bankernas uttagsautomater, kontantkort till mobiltelefoner, säkerhetsdosor till bankernas internettjänster, osv.Endast den som känner till den hemliga koden kan använda anordningen.

Även kortnummret på ett VISA-kort kan fungera som lösenord.För att man inte ska behöva byta kortnummer så ofta om nummret kommer ut, används det i kombination med kortets utgångsdatum som ändras med jämna mellanrum när det gamla kortet går ut.

Inom militären används lösenord (äv. lösen) i kombination med en frågor som måste besvaras korrekt.Exempel:

Vaktpost: -Blå?Soldat: -Burk!

Lösenord behöver inte vara personliga, utan kan fungera som nycklar.En hemlig festlokal kan använda sig av ett lösenord vid dörren för att förhindra att objudna gäster kommer in och snokar. Dörrvakten behöver inte känna igen alla gäster, utan det räcker med att de kan lösenordet.För att förhindra att lösenordet sprids till för många måste det bytas ut ibland.

En exempel på ett lösenord som många delar är en portkod som låser upp dörren till ett hus med mångalägenheter.

1. Att välja lösenord

Ett vanligt säkerhetsproblem i datorsystem med många användare är att användarna väljer enkla lösenord som är för lätta att gissa. Här är några punkter att tänka på när man väljer lösenord:

  • Välj inte ett ord som finns med i ordlistor. Dessa är lätta att komma ihåg, men de är förhållandevis få och går snabbt att testa på en modern dator.
  • Välj inte något med personlig anknytning (varken fram- eller baklänges), t.ex. namnet på maken/makan/barnen/hunden, bilnumret, födelsedagen, telefonnummret, födelseorten, eller något av dessa för släktingar, vänner och arbetskolegor. För den motiverade är det inget oöverskridligt problem att gå igenom alla dessa.
  • Välj inte ett för kort lösenord. Antalet kombinationer ökar snabbt med längden på lösenordet, med få tecken i lösenordet går det snabt för en modern dator att prova alla kombinationer.
  • Byt inte lösenord för ofta/i onödan.
  • Ett trick är att byta ut vissa bokstäver mot siffror, och det är ett bra trick, "ordet" h8llplats finns garanterat inte i ordlistan, eller "e11en".
  • Fyll gärna på...

Post och telestyrelsen har en sajt där man kan kolla hur bra, rent tekniskt, ett lösenord är:.

2. Att hålla lösenordet hemligt på Internet

På Internet kan det vara svårt att hålla sina lösenord hemliga.Det vanligaste problemet är när man ska använda sina lösenord och måste skriva dem.Ibland skickas det man skriver okrypterat över Internet, och då kan någon avlyssna lösenordet.Ibland är den dator man sitter vid inte säker, och någon kan på avstånd (via Internet) avlyssna vilka tangenter man trycker på på datorn.

Bankernas säkerhetsdosor är ett sätt att försöka kringgå det problemet.De använder samma metod som militären, d.v.s. en fråga och ett svar.Varje gång man ska ange sitt lösenord får man en slupmässig fråga som man knappar in på säkerhetsdosan.Ur säkerhetsdosan får man svaret som är det hemliga lösenordet.Även om någon får reda på just det lösenordet kan han inte svara på nästa fråga (om det inte råkar bli samma fråga igen).

Redigera?

Artikeln skriven 2009-01-17 av Learning4sharing

Inga kategorier för denna artikel än...

Vi behhöver hjälp att kategorisera våra artiklar. Kan du skriva ett nyckelord för denna artikel? Du kan skriva upp till 3 olika nyckelord för denna artikel, vi uppskattar din hjälp!

Skriv nyckelord som du tycker beskriver denna artikel på ett bra sätt. Du kan ange 3 olika nyckelord för denna artikel, max 20 tecken per nyckelord.

  1. Lägg till fler
    Skriv in svaret på frågan: 8+1

Intresserad av fler artiklar?

Aspenäsätten
Indigo
Valsta Syrianska IK
RAMOS
RFM
EStore
Dalälven
Vår
Peppe Engberg

Senaste sökningarna

bomullskrut har fått 1373 sökningar. Den senaste gjordes 2020-10-21 18:35:31.

ngd har fått 1281 sökningar. Den senaste gjordes 2020-10-21 18:33:48.

tidningsord har fått 1077 sökningar. Den senaste gjordes 2020-10-21 18:32:11.

gi har fått 1200 sökningar. Den senaste gjordes 2020-10-21 18:31:49.

green day har fått 1305 sökningar. Den senaste gjordes 2020-10-21 18:21:06.

sekt har fått 1393 sökningar. Den senaste gjordes 2020-10-21 18:13:05.

freja har fått 1509 sökningar. Den senaste gjordes 2020-10-21 18:11:57.

asperger har fått 1195 sökningar. Den senaste gjordes 2020-10-21 18:03:47.

ekosystem har fått 1323 sökningar. Den senaste gjordes 2020-10-21 18:01:30.

Anglikansk har fått 1443 sökningar. Den senaste gjordes 2020-10-21 17:51:56.

nätverksmarknadsföring har fått 836 sökningar. Den senaste gjordes 2020-10-21 17:49:38.

tomelilla har fått 1443 sökningar. Den senaste gjordes 2020-10-21 17:29:48.

Designed by: template world
Learning4sharing.nu
All Rights Reserved. 0.23 SEK

Logga in

Välkommen att redigera och skriva nya artiklar!

Ingent Konto?

Skaffa konto för att redigera och skapa nya ariklar Nytt Konto.

Ny Användare

Välkommen att redigera och skriva nya artiklar! Skapa konto nedan.


Ett verifieringsmail kommer att skickas till din E-post som du måste öppna och verifiera din E-post med

Lägg till artikel

Du är inte inloggad.

Logga In eller Skapa konto.