Löntagarfonder
Ett system med löntagarfonder är tänkt så att löntagare genom aktieinnehav hos fackföreningar ska få direkt inflytande i näringslivet.Idén om löntagarfonder i Sverige uttrycktes i ett antal motioner till år1971 års LO-kongress. År1973 tog en ny LO-ledning åter upp idén och satte Rudolf Meidner på att utreda kring den. År1975 formulerade Meidner tillsammans med Anna Hedborg ett förslag om löntagarfonder i Sverige i en bok. Förslaget fördes vidare i rapporten "Kollektiv kapitalbildning genom löntagarfonder", vilken antogs på LO:s kongress år1976.
Den 21 december 1983 antog riksdagen med knapp majoritet den socialdemokratiska regeringens starkt modifierad version av LO:s förslag. En del av företagens s.k. övervinster skulle i form av aktier överlämnas till kollektivt ägda fonder styrda av fackföreningar. Planen var att inför fonderna vid årsskiftet 83-84. Dagen innan riksdagens beslut skrev finansminister Kjell-Olof Feldt i riksdagen "Löntagarfonder är ett djävla skit, nu har vi baxat dem ända hit." på ett papper, vilket nyhetskameror råkade filma.
Fonderna sattes i funktion, men med inflytande för fackföreningarna begränsat till aktier motsvarande 6 % av rösterna. De borgerliga partierna var hela tiden starkt mot fonderna och talade om "fondsocialism". Inom Socialdemokraterna fanns en påtaglig kluvenhet i frågan.
Även i Vänsterpartiet fanns kluvenhet. En proposition av borgarna lades fram för riksdagen på hösten 1991, vilken innebar att pengarna i löntagarfonderna (då 22 miljarder kronor) skulle överföras till allemansfondspararna. I en jämkning med Socialdemokraterna revs förslaget upp och det bestämdes i stället att pengarna skulle gå till pensionsfondssystemet. 10 miljoner satte dock borgarna i tre forskningsstiftelser. Strax innan valet år1994 så avskaffade borgarna löntagarfonderna.
Löntagarfonderna kan ses som socialdemokraternas sista riktigt socialistiska förslag, sedan har rörelsen rört sig emot socialliberalism.Å andra sidan införde sossarna och högerpartierna ett nytt pensionssystem som går ut på att löntagarnas pensionspengar placeras i aktiefonder, vilket inte är helt olikt löntagarfondernas idé - förutom att den makt som aktieägandet innebär utövas av människor som inte är vare sig folkvalda eller löntagarrepresentanter.
Vänsterpartiet putsade av idén i det under år2002 antagna strategidokumentet "Vänstern, ägandet och makten". Idén om löntagarfonder sammankopplas med syndikalism och (funktions-)socialism.
Se:
- http://www.geocities.com/andhg/lonfond.htm
- Det nya pensionssystemet
Artikeln skriven 2009-01-17 av Learning4sharing
Inga kategorier för denna artikel än...Intresserad av fler artiklar?
MilkshakeUnna
Trollstav
Ali Baba
Rövare
Trolldomsministeriet
Arkivcentrum Syd
Peano
Undulat