Logik
Logikär läran om att resonera på ett vetenskapligt korrekt sätt. Om man spetsar till det, konsten att resonera utan att veta vad man resonerar om.För den oinvigde kan påståendet verka häpnadsväckande och det kräver därför sin förklaring.Om man vet att Pelle är en pojke och alla som inte är pojkar är flickor och man är antingen pojke eller flicka så kan man därur med logiskt resonemang dra slutsatsen (härleda) att Pelle är inte en flicka. Det som är intressant ur logisk synpunkt är att det logiska steget i resonemanget är giltigt utan att bero på Pelle.Om man vet att A och B så kan man härleda B (och naturligtvis även A).Det spelar ingen roll vad A och B är.
I exemplet ovan är och en operator som uttrycker ett förhållande mellan A och B.Man kan konstruera flera olika logiska system, som har olika operatorer och olika regler för hur man drar slutsatser.Ett mycket använt logiskt system är predikatlogik.
När man använder ett formellt logiskt system för att lösa ett problem beskriver man först problemet med hjälp av det logiska systemet.Sedan drar man slutsatser utifrån beskrivningen enligt de regler som finns i det logiska systemet.Dessa slutsatser är inte beroende av vad man beskrivit utan enbart hur man beskrev det.Det är därför det logiska resonemanget sker utan direkt kunskap om vad som ligger bakom beskrivningen.Att det blir "rätt" är beroende av hur väl den värld man beskrivit stämmer överens med den värld man försökte beskriva.
Varför gör man då såhär?En anledning är att det är lättare att göra en noggrann beskrivning än att dra riktiga slutsatser på en gång.Det logiska resonemanget blir bättre eftersom man inte är låst i förutfattade meningar om det man resonerar om utan enbart utför en skematisk kalkyl.En annan är att den ganska tråkiga och långrandiga slutledningsprocessen kan utföras av en dator.En tredje är att det kan vara mer praktiskt att experimentera med beskrivningen av världen än med den verkliga världen.
Logik är i sig en vetenskap som innehåller flera intressanta problem som kan studeras.
Vilka krav måste ett logiskt system uppfylla?
Vilka problem kan beskrivas/inte beskrivas med ett visst logiskt system?(Kan det t.ex. beskriva paradoxer (självmotsägelser?)
Vilka slutsatser kan man i så fall få/inte få från det systemet? (Får man rent av för många?)
Kan man konstruera ett logiskt system i vilket man båda kan beskriva precis alla möjliga problem och samtidigt garanterat få fram alla och endast alla möjliga slutsatser?
Exempel på ett logiskt system är : Boolesk algebra.
Se även
- binär logik
- predikatlogik
- satslogik
- Gödels ofullständighetsteorem
- Formulario Mathematico
Logik kan också vara ett mycket stort och komplicerat system av orsak-verkan-samband inom filosofi, sociologi, statsvetenskap eller nationalekonomi. Man kan vara "fångad i en logik" där man tvingas göra val, som man egentligen helst skulle slippa. En journalist tvingas exempelvis skriva artiklar som gör att tidningen säljer lösnummer, även om det vore mer angeläget för samhället att rapportera om något annat. För utan säljande nyheter får journalisten ingen lön. Alternativa system med statlig press (som i totalitära diktaturer) eller "public service" inom etermedia har lite annorlunda "logik", men ändå med samma tvingande effekter.
Artikeln skriven 2009-01-16 av Learning4sharing
Inga kategorier för denna artikel än...Intresserad av fler artiklar?
JapetusMimas
Phoebe
Telesto
Tethys
Ariel
Desdemona
Utforskaren
Islam Karimov