Långfil
Långfil är en typ av filmjölk. Mjölken ympas med en en mjölksyrabakterie som gör den tjock och seg genom en tillsats av tätört. En äldre benämning på långfilen är långmjölk.http://www.arla.se/images/products/productimages/10.JPG
Egentillverkad långfil får en tjock hinna överst. Man tar då av denna hinna och smetar ner i en ny skål, häller på färsk mjölk och sätter in i ett rumstempererat skafferi. Efter några dagar så är långfilen färdig. Och av den nya långfilens tjocka hinna får man fram nya långfilar. Att sätta långfil kan dock misslyckas ibland, och som barn hörde jag att åskväder kan få långmjölken (som den kallades) att bli misslyckad.
Långfilen sägs vara vanlig i Norge och det kulturellt mycket diffusa området Norrland.
Se även: filmjölk, mejeri, mjölkprodukt
Nån som vet var långfil säljs? Finns det i Arlas vanliga sortiment i hela landet?
Artikeln skriven 2009-01-15 av Learning4sharing
Inga kategorier för denna artikel än...Intresserad av fler artiklar?
SkurugataRöja
Västra Ryd
Förarga
Östbo
Västbo
Slåtter
Ragg
Kram