Laktosintolerans
Laktosintolerans eller överkänslighet mot laktos (mjölksocker) beror på relativ brist en enzymet laktas. Detta enzym bryter ner laktos till de enkla sockerarterna glukos och galaktos. Vid enzymbrist bryts laktosen istället ner av tarmbakterier, vilket leder till buksmärtor och diarré.Människor från andra länder är ofta laktosintoleranta, medan vi här i Norden producerar ovanligt mycket laktas. Även många helt vanliga svenskar kan dock få ont i magen om de häller i sig stora mängder mjölk. Intaget av laktos överskrider då vad laktaset i matspjälkningssystemet klarar av.
Laktaset sitter i tarmslemhinnan. Efter en maginfektion är denna ofta skadad, och härav kommer det sig att man kan lida av en tillfällig laktosintolerans efter magsjuka.
Till skillnad från vid allergi tål en person med laktosintolerans vissa mängder laktos, men känner av mjölkkonsumtion som överstiger en viss tröskel. En laktosintolerant individ får lära sig av erfarenhet hur mycket mjölk och mjölkprodukter han eller hon klarar av. Det säljs också låglaktosmjölk i affärerna. Laktosintoleranta barn får ofta sojamjölk som ersättning för vanlig mjölk, vilket tyvärr kan leda till sojaintolerans.
http://laktosintolerans.sida.nu/
Se även
- laktas
Artikeln skriven 2009-01-15 av Learning4sharing
Inga kategorier för denna artikel än...Intresserad av fler artiklar?
Kvarting38
Klump
Biskvi
Haschkaka
Rikets sal
SKIT ARSLE
Axl Rose
Lemonad