Kronärtskocka
Grönsaken kronärtskocka, cynara scolymus, tillhör tistlarna.De yttersta och lite större bladen har en köttig, ätlig del längst ner. Det så kallade skägget i skockans centrum är oätligt, precis som de inre spädare bladen. Den delikata kronärtskocksbotten finns under skägget. Det är bättre att bryta av stjälken än att skära bort den. Slå av den mot köksbänken, så att de grövsta fibrerna dras ur botten, samtidigt som de nedersta bladen faller bort. På riktigt unga kronärtskockor kan man låta en bit av den späda stjälken vara kvar.
Man kokar dem i så mycket lättsaltat vatten att det täcker skockorna ordentligt. Prova om de är färdiga genom att rycka bort något av de yttersta bladen. Lossnar de lätt, är de klara. Lagom koktid brukar vara 35-40 minuter. Man ska inte låta dem koka längre än nödvändigt.
Kronärtskockan har odlats länge, den uppskattades både av de gamla grekerna och romarna. De var övertygade om att den skulle ge dem ett hetare kärleksliv. I dag vet vi att kronärtskockan också innehåller många nyttiga mineral, rejält med kalcium och folsyra.
Se även kronärt.
Artikeln skriven 2009-01-17 av Learning4sharing
Inga kategorier för denna artikel än...Intresserad av fler artiklar?
BTOBTS
BUP
Bvsa
BWIF
BWRC
BX
BYH
C0