Start Logga In Skriv Artikel Om Oss
Vad söker du?
Allt om 'Kreationism'

Kreationism

Kreationismfrån engelskans creation (skapelse)

Filosofisk strömning (ofta betraktad som en pseudovetenskap) vars anhängare menar att universum och allt liv i det är skapat. Kan i huvudsak delas in i följande undergrupper:

 • Vetenskaplig Kreationism
 • Progressiv Kreationism
 • Teistisk Evolution
 • Historisk Kreationism

  1. Vetenskaplig KreationismVanligast. Tolkar Bibelns skapelseberättelse i Genesis bokstavligt: Gud skapade universum på sex dagar. Anser att universum är mycket, mycket yngre än det allmänt vedertagna. Det mesta kretsar kring förklaringar utifrån en katastrofteori med Noaks flod. Har alltså sin vetenskapliga grund i Bibelns första Mosebok kapitel 6-9. Uppkomsten av fossil förklaras genom grundläggande sedimentationslagar; när materia sjunker i en vätska, sjunker kompakta partiklar fortast. När flodvattnet lugnade ner sig sjönk alltså de mindre, kompakta arterna till botten först för att därefter följas av de större arterna. På så sätt skulle fossil-lagren enligt dessa kunnat uppkomma under loppet av förhållandevis mycket kort tid, det sistnämnda kritiseras dock starkt av vanliga forskare, då lagren tex. inte är sorterade efter storlek utan ungefärlig ålder i evolutionskedjan, samt att vissa saker (pollen tex.) inte borde sorterats alls. Stöd för katastrofteorin uppges av dess förespråkare vara bl.a. förekomst av fossil som spänner över flera sedimentära lager samt att de vedertagna lagren på vissa håll kommer i fel ordning.

  Vetenskaplig kreationism bygger ofta på att regnet nämns första gången i Bibeln när Gud spände den första regnbågen över himlen efter syndafloden. I skapelseberättelsen beskrivs att Gud skapade ett fäste, som han kallade för himlen, som skilde vattnet under från det över. Det tolkas ofta som att det fanns ett förgasat vattenlager i atmosfären som påverkade klimatet, kosmisk instrålning och annat och därmed förklarar de höga åldrarna på personer i äldre gamla testamentet. Tanken är att lagret kollapsade vid syndafloden, och därmed förändrades även klimatet, isarna bredde kortvarigt ut sig och försvann, dinosaurierna kunde inte överleva klimatförändringen och människors levnadsålder sjönk på bara någon generation ganska kraftigt till runt 100 år istället för 600-700 år som det beskrivs innan.

  2. Progressiv KreationismAnser att jordens ålder och arternas uppkomst är i linje med den allmänt förhärskande. Anser däremot inte att evolution är anledning till arternas uppkomst, utan hävdar fortfarande en bokstavlig skapelse. Tolkar således Bibelns skapelseberättelse bokstavligt, med undantag av tidsperspektivet. Dagarna skall mer ses som tidsperioder/epoker i enlighet med moderna geologiska tolkningar.

  3. Teistisk EvolutionKan generellt sägas vara helt analog med den förhärskande Darwinistiska teorin om evolution. Dock med den skillnaden att en skapare antas ligga bakom. Bibelns skapelseberättelse antas vara en beskrivning av att saker hände, snarare än hur saker hände.

  4. Historisk KreationismBaseras på ett antagande att hela den moderna världen tolkar första Mosebok (och därmed också Bibelns skapelseberättelse) fel. Anser att översättningen av det hebreiska ordet för begynnelse, "reshit", inte betecknar en enstaka tidpunkt utan en hel tidsperiod. Den första versen iBibeln, I begynnelsen skapade Gud himmel och jord, betecknar alltså en längre, obestämd tidsrymd. Vidare antas det hebreiska ordet för jord, "eretz", mer korrekt översättas med land. Bibelns skapelseberättelse inskränker sig således till första Mosebok, kapitel 1, vers 1. Den resterande listningen av de olika dagarna betecknar inte en skapelse av jorden, utan ett iordningställande av det heliga landet. Ytterligare argument för denna teori fås genom att beakta att hela gamla testamentet i övrigt är mycket fokuserat på det heliga/förlovade landet och alltså borde det vara logiskt att Bibelns inledning också är det.

  5. Intelligent designGrundtanken är att delar av organismer är för komplexa för att ha uppstått utan hjälp av en intelligent designer. Uttrycket "irreducible complexity" (oreducerbar komplexitet) används om sådana organ som inte fungerar om en del saknas. Detta anses visa att de designats kompletta från början.Det finns också kreationister med andra religioner än kristendom.

  Se också http://www.talkorigins.org/faqs/wic.html för en annan redogörelse för olika kreationistiska inriktningar.

  Många skiljer på kreationism och skapelsetro. De menar att skapelsetro är uppfattningen att en eller flera gudar skapade världen , medan kreationism är uppfattningen Gud skapade världen på det sätt som beskrivs i första Mosebok, kapitel 1-2. De anser med andra ord att det är möjligt att tro att Gud skapade världen, och att evolutionen är ett av de verktyg som användes (motsvarande teistisk evolution ovan). Kreationismen har dessutom ofta en uttalad politisk dimension, där kampen mot evolutionsteorin är en del av kampen för att förändra samhället.

  Bland de mera allmänna argumenten för kreationism (som alltså inte är knutna till en viss inrikting) finns bland annat:

  En hyfsat stor skara vetenskapsmän är kreationister, och flera stora vetenskapsmän i historien var kreationister.

  Teorier bygger mycket på indicier, vissa saker som används som argument kan även tolkas på andra sätt och används ibland även som argument av motstående läger. Liksom alla teorier om jordens och livets uppkomst har den vetenskapliga kreationismen brister och omöjlig att vetenskapligt bevisas.

  Kreationismen kan inte motbevisas.

  Förekomsten av brister i den nuvarande utvecklingsläran är bevis för kreationismen.

  Kreationism är mer moraliskt riktig än utvecklingsläran.

  Darwin ångrade sig på sin dödsbädd och förkastade sin utvecklingslära.

  Utvecklingsläran är baserad på tro, inte på fakta.

  Om människan utvecklades från apor skulle det inte finnas apor idag.

  Det finns inga gynnsamma mutationer.

  Länkar:

  • (Emot)
  • (Emot, med uttalat religiöst perspektiv)
  • (Neutral)
  • (För)
  • (För)
  • (Skeptisk diskussionssida)
  • (Emot)
  • är en amerikansk sida som samlar både kritikers och förespråkares argument
  • (Emot) har många länkar till andra sidor, både för och emot, största och äldsta basen om ämnet kreationism/evolution
  • (För)

  Diskussionerna är intensiva i nyhetsgruppen talk.origins som ovanstående bas bildats från...

  Redigera?

  Artikeln skriven 2009-01-18 av Learning4sharing

  Inga kategorier för denna artikel än...

  Vi behhöver hjälp att kategorisera våra artiklar. Kan du skriva ett nyckelord för denna artikel? Du kan skriva upp till 3 olika nyckelord för denna artikel, vi uppskattar din hjälp!

  Skriv nyckelord som du tycker beskriver denna artikel på ett bra sätt. Du kan ange 3 olika nyckelord för denna artikel, max 20 tecken per nyckelord.

  1. Lägg till fler
   Skriv in svaret på frågan: 4+8

  Intresserad av fler artiklar?

  AVID
  Michael Lesk
  Recursive descent parser
  Övertalig
  Secret Service
  Svängningsrörelse
  Julian Lennon
  Billboard
  The Yardbirds
 • Senaste sökningarna

  cc har fått 1382 sökningar. Den senaste gjordes 2022-12-01 17:45:51.

  madrasser har fått 1228 sökningar. Den senaste gjordes 2022-12-01 17:44:01.

  victoria har fått 1111 sökningar. Den senaste gjordes 2022-12-01 17:40:50.

  dominans har fått 1095 sökningar. Den senaste gjordes 2022-12-01 16:33:41.

  Designed by: template world
  Learning4sharing.nu
  All Rights Reserved. 1.56 SEK

  Logga in

  Välkommen att redigera och skriva nya artiklar!

  Ingent Konto?

  Skaffa konto för att redigera och skapa nya ariklar Nytt Konto.

  Ny Användare

  Välkommen att redigera och skriva nya artiklar! Skapa konto nedan.


  Ett verifieringsmail kommer att skickas till din E-post som du måste öppna och verifiera din E-post med

  Lägg till artikel

  Du är inte inloggad.

  Logga In eller Skapa konto.